Skocz do zawartości
IGNOROWANY

AWX mycie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy mycie silnika może zaszkodzić?.Chciałem umyć silnik po wymianie uszczelki pod głowicą i cieknącym EGR-em czy są ku temu jakieś przeszkody . O co należy zadbać?

Opublikowano

przedewszytskim musisz zastosowac jakis srodek do mycia silnikow.takie srodki sa na kwasach,wiec nie psikaj nimi po kostkach ,kablach itp. w najlepszym przypadku pozabezpieczaj elektryczne elementy np folia z jednorazówek. pozniej zlej zimna woda,takze uwazajac na w/w elementy. i po zabiegu.ja osobiscie nie myje silnika bo to nic nie pomaga a moze zaszkodzic

Opublikowano

Ja swój wale pistoletem na myjni tylko z zapalonym silnikiem żeby altek wrzucił wodę jak coś. [emoji12]

Opublikowano

Ja swój wale pistoletem na myjni tylko z zapalonym silnikiem żeby altek wrzucił wodę jak coś. [emoji12]

dobre :grin:

Opublikowano

Ja juz mylem dwa razy myjka ciśnieniowa 110 bar wszędzie przy wyłączonym aucie i raz na myjni ręcznej przy włączonym i nic się nie stało ;)

Opublikowano

Też myje 2 razy do roku i nic się nie dzieje.

Opublikowano

AWX i ogólnie diesla zadbane ! czyli opaski wszystkie dobrze pozakładane na łączeniach do turba itd. i wiązki nie ruszane to nic sie nie powinno stać... raz tylko pojechałem Traficiem od klienta na myjke i tak sie skończyło że później szukałem przerwy na instalacji bo autko zgasło i koniec :) a le w audi raczej bezpiecznie umyc silnik :)

Opublikowano (edytowane)

Według mnie nie powinno się zbyt często myć silnika bo wiadomo, że woda może dostać się do wtyczek, styków i innych elementów elektrycznych co na pewno nie pomaga. Silnik warto umyć jak jest mocno zabrudzony lub zaolejony. Wtedy łatwiej zauważyć ewentualne wycieki i przyjemniej się pracuje przy czystym silniku. Środkiem do mycia silnika najlepiej popsikać tylko w miejscu gdzie jest olej. W kontakcie z elementami aluminiowymi porobią się plamy co brzydko wygląda. A najlepiej silnik co jakiś czas czyścić ręcznie przy pomocy wd-40 i szmatki.

Edytowane przez mateusz233
Opublikowano (edytowane)

Przecież od tego bardziej brud sie czepia, sposoby jak nacieranie zderzaka przepalonym olejem przez dziadka :facepalm:

Edytowane przez lukaszooo
Opublikowano

No i najważniejsze. Myjemy nagrzanym silnik. Lepiej bród zchodzi i łatwo potem odpali.

Opublikowano

No i najważniejsze. Myjemy nagrzanym silnik. Lepiej bród zchodzi i łatwo potem odpali.

A ja właśnieczytałem ze nie wolno myć nagrzanego silnika...

Sam myłem swojego AVG już 2 razy zaraz po kupnie bo był obrzygany olejem tak ze nie chciało by się łap tap włozyć i jakiś rok temu przez uszczelkę pokrywy zaworów.

Teraz znów przez nią leciało wiec jak zejdą mrozy i będzie bliżej plusa to też pojadę przelecę myjką.

Jest jedna zasada nie wolno namiętnie napierdzielać po wszystkim co elektryczne tj kostki altek itp silnik zawsze na chodzie :wink:

Dobry zabieg w zime dla kogoś kto nie ma osłony silnika.

Opublikowano

Tarcze sobie umyj gorące :jerk:

Silnik zawsze zimny, klema zawsze zdjęta, diesla myjemy bez żadnych obaw, benzynę lekkim strumieniem a potem suszymy do sucha czyli najlepiej jak odstoi swoje. Najprościej nanieść piane aktywną lub chemie jak np Dimer w delikatnym roztworze i nanosimy albo zwilżaczem albo tak jak robie to ja Ropownicą podłączoną pod powietrze. Spłukujemy myjką i czekamy az wyschnie.

Plaki Wd40 i inne tego typu preparaty przyciągają tylko kurz którego w odróżnieniu od kabiny pod maską występuje cały czas

Opublikowano

Jak ktoś ma czas to może sobie pędzelkiem pośmigać zwłaszcza w PB ale to tylko dla tych co maja dużo wolnego czasu :grin:

Opublikowano

silników umyłem dziesiatki, jak benzyny tak i diesle

zawsze na gorący silnik daje jakąs mocną chemię np ZIMMERa i zamykam klapę

po dziesięciu minutach znowu chemia i zamykam klapę

po kolejnych 10iciu minutach i właczonym silniku jadę Karcherem

jak skonczę czekam kilka minut , znowu chemia i klapa w dól

potem Karcher i suszenie pistoletem ze spręzonym powietrzem

po tych zabiegach nigdy nie miałem problemów z odpaleniem silnika

Opublikowano

Ok czyli jak się zrobi cieplej jadę na myjnie wupucowc swojego AWX-a

Opublikowano

tego bym nie robił na otwartej myjni, od razu mandat

Opublikowano

Myję ciepły silnik ale nie zimną wodą tylko ciepłą i to dobrze ciepłą. Nic się nie działo i kłopotów nie było.

Opublikowano

Ok czyli jak się zrobi cieplej jadę na myjnie wupucowc swojego AWX-a

Ja też,koleżke mam co pracuje na takiej takze czekam na ciepełko i jego nocną zmiane :decayed:

Opublikowano

umycie silnika z góry to zabawa

ale mycie silnika na podnosniku to dopiero impreza :facepalm:

Opublikowano

Można sobie wyobrazić. :kox:

Ja tam lekko mam to zrobię skrócona wersje tego co Ty robisz :lol: