Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TDI CAHA-termostat diagnoza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Ronivw napisał:

U mnie jak w opcji 2 i po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy.
Pierwszą zimę jeżdżę z dobrym termostatem i jestem w szoku. Mniejsze spalanie Dpf wypala się raz na 3 tygodnie a wcześniej ciągle się załączało wypalanie. Nie ten samochód! Co do ogrzewania w środku to proponuje poszukać w ustawieniach MMI załączenie funkcji dogrzewania wnętrza załanczającej się poniżej 5 stopni na dworze. Pozdrawiam

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

to przed wymianą jaką ci osiągał temperaturę?

Opublikowano
43 minuty temu, wyzyk83 napisał:

to przed wymianą jaką ci osiągał temperaturę?

Naprawdę różnie. Dosłownie wszystko miało wpływ na to ile w danym momencie było. Generalnie 90 było tylko przy butowaniu,wypalaniu DPFu i podjeździe pod dom po trasie na konkretną górę na drugim biegu. Teraz podobny dystans i stoi 90 czy 0 czy -15 stopni. Pomyśleć ,że dwa lata się tak męczyłem bo na forum napisali "ten typ tak ma". Namówiłem już jednego znajomego na wymianę w CAHA i oczywiście tak samo pomogło. Ale daję rękę uciąć tylko za oryginał z końcówką AD.

IMG_20171106_183115-2232x2976.jpg

Opublikowano

a temperaturę szybciej ci osiąga 90 stopni?

spalanie się zmniejszylo?

Opublikowano
10 godzin temu, wyzyk83 napisał:

a temperaturę szybciej ci osiąga 90 stopni?

spalanie się zmniejszylo?

Przy spokojnej jeździe po miejscu to średnio 6-8km i stoi 90. Przy normalnym ogrzewaniu wnętrza. Wcześniej dystans nie miał znacznia, a dpf doprowadzał mnie do szału bo podjeżdżając pod dom na 2 biegu auto łapało 90 i już zaczynał wypalanie DPFu. Tej zimy może 2 razy tak się stalo bo autko robi to poczas normaknej jazdy. Spalanie koło komina drastycznie spadło. Średnio za 100zł ON ze Stadoilu robię 300km i dodam, że mam quattro. Dziwi mnie tylko fakt, że od wymiany do wymiany nie dolewam oleju wczoraj wyskoczył serwis olejowy. Tzn już nie pokazuje dystansu bo przejechałem 15tyś km i na MMI znikło może 0,5-1cm. Nie wiem czy to normalne i inni tak mają? Aha jeszcze jedno mój mechanik dostał termostat ode mnie do ręki i za jakiś czas wróciłem po auto. Zero narzekania , że ciężko lub coś było nie tak. To chyba zależy od mechanika.

Opublikowano
20 godzin temu, Ronivw napisał:

Naprawdę różnie. Dosłownie wszystko miało wpływ na to ile w danym momencie było. Generalnie 90 było tylko przy butowaniu,wypalaniu DPFu i podjeździe pod dom po trasie na konkretną górę na drugim biegu. Teraz podobny dystans i stoi 90 czy 0 czy -15 stopni. Pomyśleć ,że dwa lata się tak męczyłem bo na forum napisali "ten typ tak ma". Namówiłem już jednego znajomego na wymianę w CAHA i oczywiście tak samo pomogło. Ale daję rękę uciąć tylko za oryginał z końcówką AD.

IMG_20171106_183115-2232x2976.jpg

..,przy naprawdę dużych spadkach temperatury powietrza  ( np. -25 ),auto może nie dogrzewać się do " książkowej" temp. 90 st. i w takich przypadkach częściowe zasłonięcie chłodnicy powinno skutkować wzrostem temperatury silnika. W pozostałych okolicznościach winny w 90 % jest termostat.... !!!! ( nawet nowy ! )

Mówienie że ten typ tak ma jest po prostu bzdurą.. trzeba sprawdzić czy układ przypadkiem się nie zapowietrzył,czy nie włącza się np. wentylator ( bo uszkodzony jest czujnik ) itp. Przecież wiadomo że przedkłada się to na zwiększone zużycie paliwa !!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potwierdzam, tylko wymiana termostatu na nowy pomaga. Ja miałem podobny objaw. Ciężko było dogrzać silnik do 90 st. Cały czas utrzymywał się w zakresie 80-90 nawet przy temperaturze zewnętrznej 10 st. Niestety sama wymiana to dużo zabawy, ale da się zrobić, Nobla za trzeci króciec przy termostatacie- rurka plastikowa w którą wchodzi kolejną rurka z uszczelką. Żeby ją stamtąd wydostać trzeba posiadać lvl 10 ? ale się da. Na cały zabieg wymiany wraz z czyszczeniem EGR trzeba poświęcić ok 8h pracy (oczywiście własnej nie mechanika, oni może to szybciej robią).

I nie ma co wierzyć że ten typ tak ma. Mój po wymianie wrócił do pożądanego stanu. Chociaż stary miałem zamontowany o tych samych numerach ten z końcówką AD

Opublikowano

też jestem po wymianie termostatu oczywiście na ori 03L121111AD

mi wymiana zajęła około 2h

najlepiej dokupić nowy oring 06B121687 nie ma go w zestawie z nowym termostatem

potwierdzam że auto osiąga 90 stopni bez względu na styl jazdy i nie zależnie od temperatury na zewnątrz

Edytowane przez wyzyk83

Opublikowano

A jak dałeś radę z wyciągnięciem tej plastikowej rurki co idzie wzdłuż bloku, oczywiście po jej odkręceniu. Bo u mnie chyba nigdy nie była ruszana.

Opublikowano
3 minuty temu, airkollon napisał:

A jak dałeś radę z wyciągnięciem tej plastikowej rurki co idzie wzdłuż bloku, oczywiście po jej odkręceniu. Bo u mnie chyba nigdy nie była ruszana.

trochę się naszarpałem ale jakoś wyszła. nikt mi nie powiedział i założyłem nowy termostat i musiałem drugi raz ta rurkę wyciągać bo został stary oring i mi przeciekało

Opublikowano

No właśnie myślałem że jest na to inny sposób, ja szarpałem się długo bo jakaś "zapieczona" była :kwasny:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy w 2.0 tdi wychodziły dwa rodzaje termostatów? 03L121111AD jest z obudową plastikową. W etce znalazłem inny o numerze 03L121113A i zerkam pod maskę i u nie jest taka prosta rurka z bloku jak z poniższego rysunku pod numerem 8. Czyli 03L121111AD u mnie nie podejdzie?

1.JPG

Opublikowano
W dniu 20.03.2018 o 19:21, wyzyk83 napisał:

też jestem po wymianie termostatu oczywiście na ori 03L121111AD

mi wymiana zajęła około 2h

najlepiej dokupić nowy oring 06B121687 nie ma go w zestawie z nowym termostatem

potwierdzam że auto osiąga 90 stopni bez względu na styl jazdy i nie zależnie od temperatury na zewnątrz

Potwierdzam to samo - oring też warto zmeinić

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy przy wymianie termostatu trzeba spuszczać cały płyn z układu, czy może wystarczy 1-2 l. ? 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

wiecie czy 03L121111AD pasuje tez do CAGA? Niby ten sam silnik tylko turbo wieksze w CAHA

Opublikowano

Zerknij pod maskę i zobacz jak wyglada.

A mnie zastanawia inna sprawa, co to za termostat ten ori? Jaka firma go produkuje? Czy ktoś to wie?

Bo co niby takiego magicznego ma w sobie, że on zdaje egzamin a zamienniki typu behr, meyle, gates, hella nie dają rady?

W/w zamienniki wąchają sie miedzy 100-150zl, ori 200-250zl, czy ta różnica 100zl to nie przypadkiem marża dla ASO?

Zmienialem sprzegiełko alternatora, ori było ina, kupiłem w motoryzacyjnym sprzegielko ina, dałem 120zl, teraz pasuje zadzwonić do ASO i zapytać ile oni chcą za sprzegielko ina ?

ASO Kielce:

- termostat zdekodowany po VINie (2011r CAHA) 03L121111AD 252 zł

- sprzęgiełko alternatora ori 400 zł

Edytowane przez gruzin519

Opublikowano
W dniu 21.11.2018 o 15:09, Kooga napisał:

wiecie czy 03L121111AD pasuje tez do CAGA? Niby ten sam silnik tylko turbo wieksze w CAHA

CAGA i CAHA mają ten sam układ chłodzenia. Zależy który rok masz, bo widzę, że do 17.08.2009 ten termostat w tych silnikach nie występował.

Ja kupiłem w ASO za 150zł bodajże ORI 03L121111AD.
Niestety przyszła zimniejsza pogoda i okazało się, że nadal nie dogrzewa. Wymieniłem ten termostat na wężu wodnym i przy minusowych temperaturach dochodzi do 90* (oczywiście jadąc 1200 obrotów przy 60km/h się nie dogrzewa (dochodzi do ok 75), trzeba trochę depnąć. Ale jak złapie już 90 to nie schodzi). Użyłem termostatu 1K0121113A a dokładniej BEHR BERH TH575 i jest to termostat Audi ze zmazanymi oznaczeniami.

Może dla dużego termostatu też behr byłby ori ze zmazanymi numerami (behr TI3487 )

Generalnie jak ktoś ma problem z temperaturą proponuję zmienić od razu oba termostaty i mieć spokój. Jeszcze niektózy zmieniają dławik 1J0122351 obok termostatu na wężu dla spokoju 

Opublikowano
  • Autor

A gdzie jest ten drugi termostat o którym piszesz że na wężu wodnym ? On chyba jest tylko przy wersji skrzyni multitronic ?

Który masz rok auta ?

U mnie też widzę że jak wyłączę ogrzewanie wnętrza to o wiele szybciej dogrzewa się... A jak złapie to wtedy już raczej trzyma...

Edytowane przez PiterEL

Opublikowano

2011 i multitronic. Ten drugi termostat jest na wężu między silnikiem a ścianą grodziową. 
szczerze nie wiem jak wygląda przy manualach. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Drugi termostat o którym mowa występuje przy skrzyni automatycznej. W manualu jest tylko jeden główny przy bloku. 

Apropo, zmieniłem na behr/mahle TI 34 87 ze zmazanymi numerami ori koszt 90zl (aso Kielce chciało 242zl :D za taki sam)

objaw jak kolega wyżej pisze, ze przy niskich obrotach się nie dogrzewa, ale jak już złapie to może zanotować ewentualny spadek o grubość wskazówki

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie czy ktoś posiada jakiś szczegółowy manual jak wymienić termostat w silniku CAHA 2.0 tdi ? Szukałem tyle i nigdzie nie mogę znaleźć. Nie wiem czy sam mógłbym się tego podjąć.