Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 2.0TFSI QUATTRO BPG USA K04-064 355HP@467NM - Powered by gregor10.pl| SPRZEDAM !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Tracić coś tracą ale to jest 5-10km a przy zdrowej fabryce i tak często jest na Plus. A w wolnossakach wiadomo że kilkakrotnie więcej a jeszcze jak serii nie ma po wyjeździe z fabryki ;)... Na razie tfsi czeka na nową pompę paliwa i walek rozrządu bo jeszcze miałem wersję wadliwa bodajże z końcówką A niby Walek miał być wczoraj to by silnik można było złożyć a jak dojdzie pompa to podmiana i strojenie w next tygodniu.Sam już się niecierpliwie a prace się wydłużają bo święta Sylwester i prawie 4dni roboczych w dupe z czekaniem na części.

Edytowane przez arek_cccp

Opublikowano

Tracić coś tracą ale to jest 5-10km a przy zdrowej fabryce i tak często jest na Plus. A w wolnossakach wiadomo że kilkakrotnie więcej a jeszcze jak serii nie ma po wyjeździe z fabryki ;)... Na razie tfsi czeka na nową pompę paliwa i walek rozrządu bo jeszcze miałem wersję wadliwa bodajże z końcówką A niby Walek miał być wczoraj to by silnik można było złożyć a jak dojdzie pompa to podmiana i strojenie w next tygodniu.Sam już się niecierpliwie a prace się wydłużają bo święta Sylwester i prawie 4dni roboczych w dupe z czekaniem na części.

Witaj,

Jaką pompę paliwa wrzucasz?

Jeśli to nie tajemnica gdzie dokonujesz napraw swojego 2.0 TFSI ?

Gdzie zamierzasz stroić auto?

Rozumiem, że jeździsz na paliwie 98?

Koniecznie wrzucaj wyniki po sofcie na forum :D

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Było wcześniej napisane ze u gregora10. Pompa w baku vdo orginal. Obecnie paliwo 98 i takie tez na serii powinno się lać. Po modach będzie 98+100 mieszanka taka bo paliwo w pl jest słabej jakości i trzeba kombinować. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Że mocy tak nie tracą

nie tracą bo w sumie seryjnie mają spore gifty po 15-2x Km

Tak że nawet jak straca to i tak trzymają serie -taki paradoks.

Nagar jest jednak bardzo istotny - wyobraźcie sobie tylko taką prostą sytuacje - idziesz pełnym ogniem - max flow - przez każdy kanał głowicy przedziera się średnio około 2.5m3 na sekunde (przy +300HP ) :) - w pewnym momencie nasz nie istotny nagar odrywa się.... nagle staje się istotny z bardzo prostego powodu - wpada do rozgrzanej komory w której zimno nie jest... a potem następuje cykl sprężania w czasie którego wtrysk podaje paliwo pod ciśnieniem ponad 100barów do komory spalania , jednak paliwo zapala się nie w tego kiedy chce tego ECU . tylko jak na złość wtedy kiedy mamy PECHA - czyli przedwcześnie - a co dalej ?

Tu już każdy sobie może uzupełnić dowolnie - unfall korby, tłoka, półki , stopiona świeca and so on, bo wyboru do koloru , niestety :)

To takie moje 3grosze apropo nagaru w TFSI - jego 'ważności' i zasadności czyszczenia.

A tymczasem zdrowia i najlepszego Wszystkim życzę !

GREGOR10

Opublikowano

Że mocy tak nie tracą

nie tracą bo w sumie seryjnie mają spore gifty po 15-2x Km

Tak że nawet jak straca to i tak trzymają serie -taki paradoks.

Nagar jest jednak bardzo istotny - wyobraźcie sobie tylko taką prostą sytuacje - idziesz pełnym ogniem - max flow - przez każdy kanał głowicy przedziera się średnio około 2.5m3 na sekunde (przy +300HP ) :) - w pewnym momencie nasz nie istotny nagar odrywa się.... nagle staje się istotny z bardzo prostego powodu - wpada do rozgrzanej komory w której zimno nie jest... a potem następuje cykl sprężania w czasie którego wtrysk podaje paliwo pod ciśnieniem ponad 100barów do komory spalania , jednak paliwo zapala się nie w tego kiedy chce tego ECU . tylko jak na złość wtedy kiedy mamy PECHA - czyli przedwcześnie - a co dalej ?

Tu już każdy sobie może uzupełnić dowolnie - unfall korby, tłoka, półki , stopiona świeca and so on, bo wyboru do koloru , niestety :)

To takie moje 3grosze apropo nagaru w TFSI - jego 'ważności' i zasadności czyszczenia.

A tymczasem zdrowia i najlepszego Wszystkim życzę !

GREGOR10

Witajcie!

Dzięki Gregor10 za rzeczowe info.

W związku Twoim postem dwa pytania:

1. Jak często zalecasz sprawdzać zbieranie się nagaru w 2.0 TFSI B7?

2. Czy wg Twojej wiedzy 3.0 TFSI cierpią na podobną przypadłość?

Dzięki z góry!

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!

Opublikowano
  • Autor

O ile wiem to każde fsi ma ten problem z nagarem. Czy to turbo czy wolnossący wtrysk bezpośredni jest :). Być może w nowszych silnikach coś pozmieniali i zredukowali to odkładanie się nagaru ale raczej jest to proces zwolniony a nie wyeliminowany.

Opublikowano

O ile wiem to każde fsi ma ten problem z nagarem. Czy to turbo czy wolnossący wtrysk bezpośredni jest :). Być może w nowszych silnikach coś pozmieniali i zredukowali to odkładanie się nagaru ale raczej jest to proces zwolniony a nie wyeliminowany.

Poprawili to w nowych silnikach montując do silnika z wtryskiem bezposredni także wtrysk pośredni , przynajmniej tak jest w 1.8 tfsi

Edytowane przez marcinch001

Opublikowano
  • Autor

Masz na myśli te silniki po lifcie w b8? Bo w a4 b8 z 2008-2012 roku też mają problem z nagarem chyba, że wynika to też z tego, że mają problem z poborem oleju :eusathink: btw. o tym pośrednim wtrysku słyszałem ale nie wiem za dużo. Może Gregor10 sprecyzuje temat jak to się ma w 3.0TFSI :naughty:

Opublikowano

Masz na myśli te silniki po lifcie w b8? Bo w a4 b8 z 2008-2012 roku też mają problem z nagarem chyba, że wynika to też z tego, że mają problem z poborem oleju :eusathink: btw. o tym pośrednim wtrysku słyszałem ale nie wiem za dużo. Może Gregor10 sprecyzuje temat jak to się ma w 3.0TFSI :naughty:

tak mam na myśli b8 po lifcie 1.8tfsi o mocy 170ps

http://www.auto-swiat.pl/testy/jaki-wtrysk-paliwa-jest-lepszy/17enx

Opublikowano

Foty dolotu w A6 C6 3.0TFSI 290KM CAJA po 130tys km (licznikowe) który akurat teraz robiłem ;)

3805db456300940.jpg d18c41456300967.jpg

d70170456301339.jpg

Wg mnie jest go zdecydowanie mniej jak 2.0TFSI/1.8TFSI nw wtrysku wyłącznie bezpośrednim. Związane jest to z inną konstrukcją odmy.
Aczkolwiek jednak jest obecny również w 3.0TFSI jak widać powyżej i warto czyścić.

Polecam każdemu czyszczenie dolotu - zdecydowanie pozytywny efekt - w przyśpieszeniu - reakcji na gaz - zużyciu paliwa.
Zawsze przybliża nas to do stanu fabrycznego.

Edytowane przez gregor10

Opublikowano
  • Autor

No, więc mamy update z garage Gregor10.pl ^_^

Czemu prace się przeciągły? Było parę małych komplikacji do tego święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok, opóźnienia w dostawie uszczelek pompy paliwa wałka rozrządu etc. Na szczęście wszystko dotarło już i silnik jest praktycznie złożony został tip fmic i parę dupereli skręcić zalać nowy olej Millers Oils 5w40 CFS NT + komplet filtrów powietrza, oleju i paliwa.

Okazało się, że mój wałek ssący się wyciera i zapadła decyzja o kupna nowego z ASO, który jest poprawiony i nie ma wady w postaci wycierania się wałka w miejscu szklanki popychacza pompy paliwa.

PART_1450463447512.jpg

PART_1450463528592.jpg

Nowy poprawiony wałek rozrządu z ASO.

received_967564366657886.jpg

received_967564426657880.jpg

Montaż wałka, zdjęcie pokrywy.

received_967564489991207.jpg

received_967564566657866.jpg

received_968551319892524.jpg

Wymiana napinacza łańcucha febi, łańcucha swag i wałka rozrządu.

Wszystko zostało starannie wyczyszczone i sumiennie złożone na nowych uszczelniaczach uszczelkach uszczeleczkach :) etc co tylko potwierdza profesjonalizm podejścia gregora10 do tematu :hi:

received_969079489839707.jpg

received_969079496506373.jpg

Składanie..

received_969079499839706.jpg

Wymiana rozrządu INA napinacze rolki pompa wody hepu.

received_969080446506278.jpg

Montaż przewodów olejowych z s3 montaż DP K04-064 loading.. :). Ori B7 można dopasować ale jest to tzw na chama i lepiej zakupić używane z s3 oryginalne niż coś przyginać rozciągać itd. Do tego trzeba zawór zwrotny z RS4 dokupić i dorobić DV jak w 1.8T bo na k03 z b7 jest inaczej rozwiązanie dvki jak w k04 tfsi oraz adapter dorobić lub kupić na wyjściu turbo+intercooler= lepszy przepływ powietrza w każdym bądź razie jest troszku roboty z wsadzeniem k04 z s3 8p.

received_969080449839611.jpg

Pare fot DP

received_969079509839705.jpg

received_969079486506374.jpg

received_969079493173040.jpg

Stara plecionka była za nisko umiejscowiona i nawet przy tylko -30mm wystarczyło, że była większa nierówność i zawadzałem.

received_969079506506372.jpg

A tu już spasowane :)

received_969079503173039.jpg

Widok z dołu plecionka jest już wyżej umiejscowiona.

received_969080453172944.jpg

Jeszcze małe porównanie dolotu przed zabiegiem i po zabiegu.

20151216_190938.jpg

Wyczyszczony i dopieszczony dolot przez gregora10. Sam jestem w szoku,że dolot aż tak błyszczy . :gicior:

12506777_1066123783438746_923972911_n.jp

Fotosy z montażu wkładu pompy paliwa HPFP. Docelowo miał być wkład autotecha ale jest jeszcze grubszy i wydajniejszy, ponieważ sprzedawca nie miał dostępnego autotecha :naughty: .

Foto wkładu ;). Oczywiście do tego nowa szklanka z oringiem.

received_967564283324561.jpg

received_969590449788611.jpg

received_969590609788595.jpg

Stary wkład vs nowy grubszy wkład.

received_969591023121887.jpg

received_969590746455248.jpg

received_969590693121920.jpg

Złącze

20160113_140831.jpg

Opublikowano
:kox:
Opublikowano

Ten DP to chyba nie był robiony u Grzeska tylko poprawiany?

Opublikowano
  • Autor

U Grześka był poprawiany. Pierwotnie robiłem cały wydech wraz z DP w GTPerformance, Grzegorz poprawił małe niedociągnięcie i jest sztos. :)

Opublikowano

:kox:

Witaj,

To kupa roboty za Wami!

Wykonanie profi!

Motorownia czyściuteńka jak kryształ :D

Pełen respect dla Gregora za podejście do tematu i dokładność wykonania modów.

To Panowie najprzyjemniejsza część przed Wami - strojenie smoczyska :D

Oj coś czuje, że będzie ogień :D

PS. Jaki masz obecnie setup hamulców?

Zawiecha siedzi 1BV + -30 springi?

PS. Dzięki za profi foto relację i czekamy na update!

Pozdrawiam!

Edytowane przez black4

Opublikowano
  • Autor

Zawieszenie to amortyzatory 1BA seria, springi -30mm eibach pro kit. Siedzi przyzwoicie jak dojdą amorki bilstein b8 siądzie myśle idealnie i porównywalne do 1BV. Hamulce seria ;).

Opublikowano

Konkretne mody, przy tej mocy pasowały by 345mm z s4 ;)

Opublikowano
  • Autor

O tak hamulce z S4 to takie minimum będzie być może coś lepszego! :naughty: Na razie seria będzie mi musiała wystarczyć czy jej się to podoba czy nie :grin: .

Mały przedsmak :wink: pierwszy start po modach btw. słychać nawet bardzo miły pomruk na początku odpalenia polecam obejrzeć na kompie ! :decayed:. Silnik w 99% złożony brakuje 2-3 dupereli, które mają być na wtorek(mam nadzieję, że nic już na przeszkodzie nie stanie) a później można stroić :slina:

Opublikowano

Bestia ożyła :naughty: