Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

@turzol - Artur tak, masz rację ;) Ale z tą wysyłką kurierską wychodzi to samo co mam z ali, nawet taniej o 2 zł :P , ale pomyśl ile ludzie przepłacają kupując tu na forum za 120 :kwasny:

Wiadomo - ori to ori i warto dołożyć nawet te 20 zł :thumbup1:

Ale chyba nikt się nie uskarżał na te zamienniki :P 

Przyjdą, założę, przetestuje - jak będzie do du...py to dam znać. 

P.S Artur a Ty podziałałeś coś z tą klimą ? ? ? Ja jadę jutro sprawdzić tą szczelność, bo wczoraj wyjątkowo mieli zamknięte... Po nabiciu zrobię test VAGiem i zobaczymy czy się wyrówna temp. między stronami ;) 

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 242,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Teraz to mówicie... :)

Opublikowano
  • Autor

Temat klimy uważam za zamknięty :P

WP_20170605_09_22_16_Pro.jpg

No i zrzut z VAG'a na wyjściu z parownika nareszcie zimno a nie 13 stopni :P

Także pomogła: wymiana o-ringów na przyłączach,  wymiana osuszacza, wymiana dyszy rozprężnej, sprawdzenie szczelności azotem, próżnia i nabicie czynnika. 

klim.png

Teraz mogę do Włoch jechać :P

Opublikowano

No i luxus :whistling: ja u siebie robie ten sam zabieg po 10 tym + jeszcze wymiana sprzegielka klimy ... Zobaczymy jakie beda temperatury ... :eusathink:

Opublikowano

2,5 stopnia za parownikiem to prawie jak fabryka, idealnie. Ile oleju dodali do układu i ile zostało odciągnięte wraz z czynnikiem?

Opublikowano
  • Autor

@KoJ@K - Mateusz, to jest chyba taka kolejna naprawa z cyklu "Must have". Te stare o-ringi były już lekko sparciałe i napuchnięte. Do tego widać, że aluminium przy przyłączach się utlenia i trzeba to doczyścić, żeby później dobrze dolegało. Warto też sprawdzić mocowanie węży i czy sam skraplacz jest sztywny a nie lata. U mnie brakowało jednej śruby przez co były na nim luzy.  Każde drgania węży i skraplacza przyczyniają się do szybszego zużycia o-ringów :P

Drugi temat - też po 10-tym muszę jeszcze zamówić sobie filtr przeciwpyłkowy i w sumie filtr powietrza - bo po tych ostatnich żółtych pyleniach sosny pewnie jest masakra :P

@MaTeo85 - tak naprawdę to nie wiem ile zostało odciągnięte.  Ale po wpisaniu parametrów auta, maszyna dodała chyba (jak dobrze pamiętam) 10ml oleju do czynnika jako uzupełnienie + 15ml oleju jako parametr nowego osuszacza.  Wiesz, że i tak nie idzie tego zrobić dobrze... kto wie, ile wcześniej było dodawane - ujmowane z układu. Chcieć to wykonać porządnie to trzeba by wszystko demontować, płukać układ i dopiero nabijać puściutki i czysty układ według serwisówki 500 +/-20ml czynnika i 180 +/- 10 ml oleju...  Ufam, że nie będzie źle, na dyszy opiłków nie znalazłem.  Małe widełki w dozowaniu są :P

Opublikowano

Czyli sprawa różnicy temperatur na wylocie kratek się unormowała :thumbup1:

Mógłbyś dla potomnych wrzucić nr wszystkich o-ringów które wymieniłeś?

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, turzol napisał:

Czyli sprawa różnicy temperatur na wylocie kratek się unormowała :thumbup1:

Tak,nie jest to więc kwestia adaptacji czy siłowników klap, a wydajności klimatyzacji ;) 

6 minut temu, turzol napisał:

Mógłbyś dla potomnych wrzucić nr wszystkich o-ringów które wymieniłeś?

W tym pliku: Klima A4 B6 - Przyłącza - Oringi.pdf zaznaczyłem na żółto pozycje z o-ringami, które wymieniłem, ale pasują do VIN'u powyżej nr 8E-3-285 001

Opublikowano

Maszyna powinna Ci zrobić wydruk ile czego. Jak ja nabijałem dwa lata temu, to pokazała:

Odzysk: 355 czynnika, 20 oleju

Nabite: 12 oleju, 5 UV, 440 czynnika

Opublikowano
  • Autor

Był wydruk przed i po, ale zapamiętałem tylko ilość czynnika, a fachura wziął sobie ten wydruk i dopisał nazwisko, żeby wiedzieć ile mi odessał, bo nie nabijałem odrazu tylko musiałem uszczelnić układ ;) parę dni się zeszło, zanim wróciłem... Chłopak robi tylko klimy w aucie, po gadce i moich pytaniach widać, że zna się na rzeczy ;) także powinno być dobrze, zresztą klima chłodzi jak szalona...

Opublikowano

@kamil-vag jaki wyszedł koszt tego zabiegu?

Opublikowano
  • Autor

50 zł - odessanie czynnika, sprawdzenie szczelności i nabicie - czyli to co robił serwis. 

103,85 - osuszacz + dysza rozprężna

ok 35 zł - oringi z ASO 

~ 190 zł jakby nie patrzeć... I robota z uszczelnieniem układu we własnym zakresie ;)

Opublikowano

Jakos malo policzyli za nabicie ?! :eusathink: chyba, ze jakos po znajomosci i bez ozonowania itd ?!

Opublikowano
  • Autor

Hmmm gdzie nie pytałem to u mnie na mieścinie średnio 10 zł za 100ml, więc dobijał mi 350ml = 35 zł i 15 zł za ten test szczelności chyba policzył :P 

P.S Jakby ktoś z okolic szukał to mogę polecić: https://www.facebook.com/pg/swatserwis/reviews/

Ozonować nie ozonowałem. Na razie u mnie nic nie śmierdzi... ale profilaktycznie zapsikam chyba jutro parownik IPA, mam jeszcze tego trochę ;)

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

To mnie ładnie skroili [emoji23]
130 za 1h pracy dwóch maszynek ,czynnika brakowało u mnie ~250[emoji53]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kumpel ostatnio nabijał ,100zł.

Wysłane z mojego HUAWEI TIT-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kamil gdzie klimę robiłeś?

Opublikowano

Kamil. Masz może jakieś rady odnośnie czyszczenia potencjometrów klap. Chcę się za to zabrać bo już błędy każdego potencjometru mam i hałasują ale nie wiem do końca gdzie tam napsikać:) żeby było malina.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luki19862121 napisał:

Masz może jakieś rady odnośnie czyszczenia potencjometrów klap.

Jakbym miał to robić dziś jeszcze raz to użyłbym najpierw czystego IPA do wypłukania syfu a dopiero potem do regeneracji i konserwacji Contact PR ;)

Po wyjęciu potencjometru na wszelki wypadek zaznacz sobie układ ślizgacza – białe kółko – względem kolorowej obudowy. 

Samo czyszczenie to nic trudnego. Psikasz, obracasz potencjometrem w tą i z powrotem po kilka razy.  Ja ich nie rozbierałem na części drobne. 

potencjometr.jpg

Psikasz pod ten biały plastik, lekko go podnosisz do góry cieniutkim wkrętakiem płaskim itp, psikasz, czekasz trochę i kręcisz. Podnieść znowu do góry w innym miejscu, znowu popsikać itd... 

Dziś jakbym miał robić to jeszcze raz to zastosowałbym metodę kąpieli w IPA a potem wysuszenie suszarką i na koniec nasmarowanie Contact PR ;)

Metoda dość skuteczna, bo do dziś błędów nie mam, ale jakbym miał robić podejście jeszcze raz do silniczka po stronie kierowcy to dziękuję :P