Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozwiązanie problemu poboru oleju w Audi A4 B6 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

masakra z tym olejem widzę ze to wszyscy maja, mój znajomy przed wycieczka nad morze musiał zabrać ze sobą bańke 5l...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.02.2018 o 10:17, Fwl7 napisał:

masakra z tym olejem widzę ze to wszyscy maja, mój znajomy przed wycieczka nad morze musiał zabrać ze sobą bańke 5l...

Silnik silnikowi nie równy. Mój Alt pobiera 120-140 ML na 1tys KM. Średnia liczona z 10tys km, Jeżdżę na Valvoline 10W40.

Mam natomiast dwóch znajomych z silnikiem 1.8T 163km jeden co 5tys km doleje 200-300ML a drugi co miesiąc i narzeka na spalanie oleju na poziomie 0.5l na 1tys km.

Opublikowano
W dniu 2/9/2018 o 10:17, Fwl7 napisał:

Nie wszyscy. ;)

34 minuty temu, kawas11 napisał:

Silnik silnikowi nie równy. Mój Alt pobiera 120-140 ML na 1tys KM. Średnia liczona z 10tys km, Jeżdżę na Valvoline 10W40.

Mam natomiast dwóch znajomych z silnikiem 1.8T 163km jeden co 5tys km doleje 200-300ML a drugi co miesiąc i narzeka na spalanie oleju na poziomie 0.5l na 1tys km.

1.8 nie powinien mieć takiego poboru oleju jak 2.0, ale może np. w tym przypadku stan turbiny pomaga w ucieczce olejowi. 
Bądźmy szczerzy, silniki VW czasami lubią brać olej, tak samo jak silniki Toyoty (znany 1.6, 2.0 w RAV4 oraz 2.4 w Avensisie). 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam .Moj ALT po przejechaniu 10 000 wyszło mi w sumie 3 litry oleju dolane Jeżdże na 5W30 Motulu jazda raczej spokojna duzo miasta czasami trasa 200-300 km spokojnie tak do 120-130 km obroty do 4 rpm. przebieg 201400 tys. Mysle ze spalanie oleju zależy dużo od tego jak auto bylo wczesniej jeżdżone ,czy sie butuje mocno czy spokojna jazda.Altki chyba nie lubią szybkiej jazdy.;).Pozdro.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego dajmon i jak tam pobor po remoncie?

Opublikowano
W dniu 14.03.2018 o 10:47, Arczi 123 napisał:

Witam .Moj ALT po przejechaniu 10 000 wyszło mi w sumie 3 litry oleju dolane Jeżdże na 5W30 Motulu jazda raczej spokojna duzo miasta czasami trasa 200-300 km spokojnie tak do 120-130 km obroty do 4 rpm. przebieg 201400 tys. Mysle ze spalanie oleju zależy dużo od tego jak auto bylo wczesniej jeżdżone ,czy sie butuje mocno czy spokojna jazda.Altki chyba nie lubią szybkiej jazdy.;).Pozdro.

Niekoniecznie od stylu jazdy, u mnie czy spokojna jazda czy butowanie sporo ponad litr na tysiąc. Z dolotu olej się sączy! (wszystko zapocone :D). W silniku ani grama nagaru.

Będę przechodzić teraz drogę przez męke, spróbuje coś poprawić odmą, a później będę walczyć z pierścieniami. Gdzieś w necie znalazłem firmę, która wstawia grubsze persingi :D

Aktualizacja - wymieniłem czwórnik, zrobiłem 200 km a końcówka wydechu tylko delikatnie okopcona! Takie okopcenie występowało po 20 km xD 

Edytowane przez Rosomak91

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam pytanie...próbował może ktoś czyszczenia silnika przez tzw. "wodorowanie" ? Czytając opinie o tym zabiegu ludzie chwalą sobie twierdząc że odblokowuje min. pierścienie i czyści katalizator... Może ktoś z was spróbował tego w ALT-ku? 

Opublikowano

Moim zdaniem nic to nie da. A zapieczone pierścienie żeby było dobrze należy wymienic na nowe. Samo czyszczenie niewiele zmieni ponieważ pierścień został już "wytarty" nieprawidłowo kiedy się zapiekł. 

Jest to raczej zabieg wyciagajacy kase z portwela aniżeli poprawiajacy kondycje silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.Chciałby podzielić się swoją opinia ponieważ Miałem okazję powalczyć z takim silnikami.

Zaworki, odmy dodatki i oleje nic nie pomagały może tylko delikatnie zmniejszyły apetyt.Osobiście nie polecam oleju CASTR.. bo zostawia po sobie straszny syf w silniku.

Zauważyłem jedną zbieżność podobnie jak w 2.0 tfsi z 2007 roku którą posiadałem od nowości. Pierwszą dolewkę poprosiła po przejechaniu 10000 km od nowości około litra.

Wszystkie wymiany robione były co 10-15 tyś. Gdy na liczniku wskoczył przebieg 100.000 km spalanie dochodziło już do 4 litrów

Najwięcej oleju brały jeżdząc w cyklu miejskim a w trasie 500+500km oleju nie brały (bardzo mnie to zastanawiało).

Zauważyłem też że bez LPG spożywały olej w mniejszych ilościach dostając LPG z czasem  zaczynało się robić coraz gorzej.

Są to przykłady tych które do dzisiaj serwisuje

Podam przykład pierwszego A4 w którym została zrobiona głowica i pierścienie koszt (4-5 tyś)

Przed remontem  1 litr na 1000 km.Spalanie oleju po remoncie wynosi około 1-1,2  l na 5000 km

Przykład drugiego głowica ,tłoki po modernizacji i pierścienie  (5-7 tyś)

Przed remontem po 2700 km brakowało 4 litrów.Spalanie oleju po remoncie wynosi około 0,5 l na 5000 km.

Przykład trzeci to VW Passat 2.0 tfsi  koszt naprawy(10 tyś)

potrzebował kompletnej modernizacji żeby osiągnąc wynik 1 litra na 15.000 km

Są to samochody które jężdzą już 2 lata tylko pytanie jak długo tak zostanie ?

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 11.10.2018 o 20:03, Archacki napisał:

Witam.Chciałby podzielić się swoją opinia ponieważ Miałem okazję powalczyć z takim silnikami.

Zaworki, odmy dodatki i oleje nic nie pomagały może tylko delikatnie zmniejszyły apetyt.Osobiście nie polecam oleju CASTR.. bo zostawia po sobie straszny syf w silniku.

Zauważyłem jedną zbieżność podobnie jak w 2.0 tfsi z 2007 roku którą posiadałem od nowości. Pierwszą dolewkę poprosiła po przejechaniu 10000 km od nowości około litra.

Wszystkie wymiany robione były co 10-15 tyś. Gdy na liczniku wskoczył przebieg 100.000 km spalanie dochodziło już do 4 litrów

Najwięcej oleju brały jeżdząc w cyklu miejskim a w trasie 500+500km oleju nie brały (bardzo mnie to zastanawiało).

Zauważyłem też że bez LPG spożywały olej w mniejszych ilościach dostając LPG z czasem  zaczynało się robić coraz gorzej.

Są to przykłady tych które do dzisiaj serwisuje

Podam przykład pierwszego A4 w którym została zrobiona głowica i pierścienie koszt (4-5 tyś)

Przed remontem  1 litr na 1000 km.Spalanie oleju po remoncie wynosi około 1-1,2  l na 5000 km

Przykład drugiego głowica ,tłoki po modernizacji i pierścienie  (5-7 tyś)

Przed remontem po 2700 km brakowało 4 litrów.Spalanie oleju po remoncie wynosi około 0,5 l na 5000 km.

Przykład trzeci to VW Passat 2.0 tfsi  koszt naprawy(10 tyś)

potrzebował kompletnej modernizacji żeby osiągnąc wynik 1 litra na 15.000 km

Są to samochody które jężdzą już 2 lata tylko pytanie jak długo tak zostanie ?

Pozdrawiam

Witam, mam ten sam problem,  wykonałem remont silnika głowica, pierścienie, odma koszt ( 6 tyś)  ,  problem został , 800 km i znowu brak oleju, oddałem na gwarancji do mechanika ,  głowica znowu do plantowania , hanowanie cylindrów, wymiana pierścieni , dalej ten sam problem , cała naprawa nic nie dała tylko kas a poszła. Żadnych wycieków , badanie spalin ok . Mechanik proponuje żeby wymienić blok bo może był przegrzany ale nie daje gwarancji że to pomoże. Może coś doradzisz?

Opublikowano
29 minut temu, Wajek napisał:

Mechanik proponuje żeby wymienić blok bo może był przegrzany ale nie daje gwarancji że to pomoże.

Super, a nie mierzył cylindrów wcześniej? Tłoki stare zostały? Wygląda jakby się uczył remontu na Twoim przypadku.

Opublikowano

18 godzin temu, przem8 napisał:

Super, a nie mierzył cylindrów wcześniej? Tłoki stare zostały? Wygląda jakby się uczył remontu na Twoim przypadku.

Była robiona kompletna regeneracja głowicy, pierścienie,hanowanie cylindrów , popychacze zaworowe, uszczelka kolektora ssacego, panewki korbowodowe, pierscienie tłokowe, nowa odma , uszczelki. Silnik był już rozbierany 3 razy , mechanik sprawdził już chyba wszystko, wycieków brak , i oleju też .  

Opublikowano

No ale pytanie czy rozbierał czyścił i składał w ciemno czy robił odpowiednie pomiary? Czy mierzył owalizację tłoków czy rowki pierścieniowe pomierzone czy tuleje mierzone. Zrobić partyzantkę to nie sztuka... A zrobić dobrze to już trochę trudniej.

Opublikowano
4 minuty temu, MaTeo85 napisał:

Zrobić partyzantkę to nie sztuka... A zrobić dobrze to już trochę trudniej.

Dokładnie, cudów nie ma.....

Jak jest skutek to musi być i przyczyna, tylko trzeba ją znalezć....

Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 16:31, Wajek napisał:

Była robiona kompletna regeneracja głowicy, pierścienie,hanowanie cylindrów , popychacze zaworowe, uszczelka kolektora ssacego, panewki korbowodowe, pierscienie tłokowe, nowa odma , uszczelki. Silnik był już rozbierany 3 razy , mechanik sprawdził już chyba wszystko, wycieków brak , i oleju też .  

Tłoki, nowe tłoki trzeba. Albo więcej kanałów olejowych w tłokach.

Żeby było dobrze to trzeba patrzeć mechanikowi na ręce...

Opublikowano
WWW.CZESCIAUTO24.PL

Kupuj w korzystnej cenie Tlok dla AUDI A4 B6 Sedan (8E2) 2.0, 130 KM, 2000 W naszym sklepie online możesz tanio kupić Tlok i inne

są dostępne w magazynach tloki od mahle i kolbenschimdt oraz tłoki kute za 2400zł od Wossnera. :) . Kiedyś ich nie było. Ciekawa gratka. Wręcz Dajmon(twórca chyba jednego z potężniejszych na forum udokumentowanych remontów altka) nie mógł takowych dostać - ze sprawdzonych źródłem firm - wstawił tureckie o chyba dość wątpliwym pochodzeniu. Niemniej warto dodać ,że jest taka możliwość by pełny remont na nowych gratach dokonać. Mahle - to klasa sama w sobie, kolbenschmidt - nie mam pojęcia, ale też niemcy. Wossner także - to najdroższy zestaw. Myślę ,że optymalny komplet tłoków to te od Mahle, koszt 1600 zł za 4 tłoki z pierścieniami. Tak chciałem dodać bo ostatnio przeglądałem i wyliczałem tak o - sobie koszty samych części do remontu kompletnego 2.0 ALT. :) .  Myślę ,że taki mega solidny remont na takich gratach byłby już sukcesem - potem olej co 10k Motul/LM/Valvoline etc. filtry itd.

Edytowane przez Anelson

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a u mnie sytuacja z tym olejem wyglada tak .

Jade do pracy na 12h wychodze o 18 sprawdzam olej ponad polowa na miarce jest fajnie i tak sobie sprawdzalem 4 dni z rzedu w ten sam sposob i olej za kazdym razem taki sam stan sprawdzany po 12 godzinnym postoju zaznaczam.

Nastepnego dnia sprawdzam stan o godzinie 12 w poludnie samochod stał dobre 16 h temperatura +3 patrze na bagnet a tam ponad stan i to spoooro ponad stan plyn chlodniczy w normie bez przybytkow i ubytkow .

Niech mnie ktos oswieci o co tu chodzi z gory dziekuje.

Opublikowano

samochód stał pochylony ;)

Opublikowano
30 minut temu, dudi2000 napisał:

samochód stał pochylony ;)

stał na rownym podlozu

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

To jak w końcu z tym remontem silnika?robić nie robić?opłaca się to?czy zainwestować w olej,dolewać i jeździć..każdy pisze co innego i sam już nie wiem. Z tego co się orientuję to ALT co wyszły na początku to biorą olej a te późniejsze już nie mają tego problemu.