Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6] Szary Avant / Prawie wszystko mający ALTek ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

No to kiedyś pomyślę nad tym jeszcze :)

Opublikowano
2 godziny temu, MaTeo85 napisał:

No to kiedyś pomyślę nad tym jeszcze :)

Warto pójść w nowy zestaw jeżeli jest możliwość finansowa. Nowe graty powinny trochę dłużej potrzymać, a także nowe sterowniki pozwalają na pracę ze smartfonem. ;)

Opublikowano
  • Autor

Mały update :)

z tematów ogarnąłem do końca składane lusterka prawa i lewa strona, moduły od kkam'a, blendy LED. Jutro wsadzę szkła z fotochromem i temat lusterek zamknięty :banan:

Do kompletu w prawe drzwi wpadła nową klameczka z wersji USA, kiedyś podmienie przyciski na nowe bo te co mam nie są idealne.

IMG_20210323_081902.jpg

byłem dzisiaj po zabawki w ASO i tak stałem się posiadaczem Ori zaślepki bixa prawa stroną (nie ma ich już i nie będzie, wycofane z produkcji, a w magazynach pusto), zresztą lewy też mam bo też ich już nie ma i więcej nie będzie (w pl jest chyba jeszcze z 8szt.)

do tego kupiłem kostkę do poduszki przy module kierownicy... Bo po raz kolejny wpadnie mały mod (ile to już razy tam grzebałem :facepalm:) wpadnie kierownica z grzaniem, taką sama jak mam obecnie tylko z dodatkowym guziczkiem :) do tego moduł R i taśma.

IMG_20210322_103202.jpg

IMG_20210322_103247.jpg

IMG_20210322_103334.jpg

A na zaś zostawiam klimatronik bo już czasu zabraknie przed wyjazdem na niego, muszę dokupić czujnik i będzie można podmienić :decayed:

IMG_20210322_103437.jpg

Także tego tamtego... Coraz mniej fajnych zabawek zostaje do włożenia do auta. Ale jest jeszcze co robić. Muszę skończyć mod foteli elektrycznym z pamięcią i zmienić plecy kanapy na wersję z otworem na narty, co dalej? Się zobaczy co na rynku trafię:grin: 

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem swap przycisków od MF, i do kierownicy która przyszła wsadziłem MF w chromie. Nie obyło się bez przekładania całej elektroniki tak żeby chromowane przyciski obsługiwały grzanie. Myślę że się wszystko udało, rano sprawdzę.

A gdyby ktoś chciał to mam moją starą kierownicę tyle że z obudowami przycisków MF czarnymi (jak z B7) do tego moduł Q i taśmę pasującą P&P do B6 (stary typ wtyczki airbaga) na handelek, w tej sprawie zapraszam na PW.

Opublikowano
5 godzin temu, MaTeo85 napisał:

byłem dzisiaj po zabawki w ASO i tak stałem się posiadaczem Ori zaślepki bixa prawa stroną (nie ma ich już i nie będzie, wycofane z produkcji, a w magazynach pusto), zresztą lewy też mam bo też ich już nie ma i więcej nie będzie (w pl jest chyba jeszcze z 8szt.)

Pustoszysz ASO. :decayed:

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, george napisał:

Pustoszysz ASO. :decayed:

Ta, jak nie odwiedzę ASO raz w tygodniu to chory jestem :polew:

Kodowanie kierownicy ogarnięte, grzanie działa :decayed: Nowe przyciski MF mają też obsługę łopatek i chyba też wpadną do kompletu jak kierownica na to pozwoli, muszę dojść jak to się montuje do kierownicy i czy da się punkty mocowania jakoś dorobić.

Opublikowano

W tym aucie to więcej nowych części teraz niż starych ?

Jeszcze kiedyś pojedzie do muzeum w DE... ALT unikat ?

Opublikowano
2 godziny temu, MaTeo85 napisał:

Ta, jak nie odwiedzę ASO raz w tygodniu to chory jestem :polew:

Nałogowiec. :whistling:

Godzinę temu, kamil-vag napisał:

Jeszcze kiedyś pojedzie do muzeum w DE... ALT unikat ?

Hans powie do Helmuta "Polak codziennie dzwoni, żeby posłuchać wycia silnika z CVT". :grin:

Opublikowano

Nie ma żartów ? Mati chyba już na ten moment może się poszczycić najlepiej wyposażonym ALT na forum, w PL, a może i na świecie? 

Z jego zapałem i możliwościami to z czasem może być nie tylko ALT ale i ogólnie B6 ?

Także brawa dla tego pana ??

Opublikowano

Dużo się tu dzieje :thumbup:

Jak już wyczerpiesz pomysły na doposażanie to co potem? Może jakiś swap silnika? :kox:

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, R4xx napisał:

Dużo się tu dzieje :thumbup:

Jak już wyczerpiesz pomysły na doposażanie to co potem? Może jakiś swap silnika? :kox:

Też się zastanawiam co dalej :) od pewnego czasu chodzi mi po głowie swap na 2.0T z automatem i Q, tylko jak już będę robił to kompleksowo remont wszystkiego i dopiero do auta. Więc pewnie trochę się zejdzie z tym. Z moją pracą i wyjazdami to trzeba liczyć w latach :facepalm:

Na teraz wyszedł mały problem bo napinacz pasa kierowcy się wysypał i nie zwija pasa, zamówiłem już drugi z exeo bo sporo świeższy. Jutro będzie, mam tylko nadzieję że sterownik airbagów go polubi i nie sypnie błędem.

Opublikowano
5 godzin temu, kamil-vag napisał:

Nie ma żartów ? Mati chyba już na ten moment może się poszczycić najlepiej wyposażonym ALT na forum, w PL, a może i na świecie? 

Z jego zapałem i możliwościami to z czasem może być nie tylko ALT ale i ogólnie B6 ?

Także brawa dla tego pana ??

+1.

33 minuty temu, MaTeo85 napisał:

Też się zastanawiam co dalej :) od pewnego czasu chodzi mi po głowie swap na 2.0T z automatem i Q, tylko jak już będę robił to kompleksowo remont wszystkiego i dopiero do auta. Więc pewnie trochę się zejdzie z tym. Z moją pracą i wyjazdami to trzeba liczyć w latach :facepalm:

Na teraz wyszedł mały problem bo napinacz pasa kierowcy się wysypał i nie zwija pasa, zamówiłem już drugi z exeo bo sporo świeższy. Jutro będzie, mam tylko nadzieję że sterownik airbagów go polubi i nie sypnie błędem.

Nie od razu zbudowano Rzym. ;)

Opublikowano
  • Autor

Miałem dzisiaj lecieć do roboty, ale mi odwołali wyjazd, jakieś problemy z dokumentami na wjazd... Nie ważne. Ważne że przyszedł nowy, używany pas z exeo, podmieniony i ładnie działa, zwija się aż miło (pas z 2010 roku) do tego z pasem przez przypadek kupiłem ładny przycisk w klamkę pasażera i już jest podmieniony B)

Korzystając z czasu ogarniam dalej zaległe mody i tak wyrezałem oparcie kanapy z otworem na narty :) było trochę zabawy, ale wszystko się udało :) przy okazji podmieniłem uchwyt na kubki bo mój był brzydki a w kanapie którą dostałem był w bdb stanie.

Kilka fotek z prac:

IMG_20210326_122948.jpg

IMG_20210326_123229.jpg

IMG_20210326_131705.jpg

IMG_20210326_131727.jpg

I fotki starych gratów, pas wygląda jak by coś go zjadło i kompletnie nie chce się zwijać, a uchwyt na kubki wygląda jak by ktoś kiedyś go zakleił i od taśmy został taki brzydki ślad.

IMG_20210326_144917.jpg

IMG_20210326_144941.jpg

IMG_20210326_131946.jpg

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, kamil-vag napisał:

??

No dokładnie, przez przypadek, jak już pas zamawiałem z allegro to przejrzałem z ciekawości czy czegoś tam gościu nie sprzedaje o by za jedną wysyłką ogarnąć :) no i patrz trafiłem hehe, a naprawdę w ładnym stanie guziczek się trafił.

Przy okazji wrzucę jakieś foto bo w końcu nie zrobiłem.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, w tym tygodniu minęło 5 lat jak jestem posiadaczem B6ki. Były to dosyć owocne lata w postaci różnych modyfikacji i dopieszczania auta :) Na dzień dzisiejszy auto ma niespełna 242000 km co oznacza że w moich rękach (i rękach żony) zrobione zostało 69000 km.

Ze spraw typowo usterkowych na całe 5 lat trzeba było zrobić 2krotną naprawę kompleksową układu klimatyzacji (niestety pomimo dobrych części i nie oszczędzaniu w tym temacie, trzeba było zrobić wszystko 2 razy) po za tym zrobiłem po kupnie rozrząd, wymianę cewek zapłonowych po awarii jednej z nich, wymieniony termostat z uwagi na pęknięty króciec, rurę dolotową wraz z odmą i uszkodzony alternator (padł w drodze), to tyle z pamięci (pewnie o czymś zapomniałem) generalnie z samochodu jestem bardzo zadowolony, parę kilogramów kabli dołożyłem, trochę extra wyposażenia wpadło i już są plany i pierwsze kroki poczynione na dalsze mody i dopasanie auta :)

Ile hajsu włożyłem w auto lepiej nie wiedzieć i nie liczyć :) pewnie na jednej taczce by się nie zmieściło hehe

Na dzień dzisiejszy dziękuje wszystkim za dobre słowo no i za inspirację, bo non stop przeglądam Wasze tematy i podglądam co by tu jeszcze można było wsadzić...

Na pewno duży wpływ na kierunek i kilka modów miał @kamil-vag oczywiście kilku z Was dołożyło cegiełkę i skusiło mnie na jakiegoś moda, jak to dzisiaj zrobił @pila24:decayed: ale na temat kolejnego moda napiszę jak przyjdą graty :)

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Jak wcześniej wspomniałem jakieś kolejne mody są w planach i tak dzisiaj zapukał do drzwi kurier z gratami :)

Przytargał takie cudo:

IMG_20210330_101622.jpg

IMG_20210330_102257.jpg

Będzie ogrzewanie postojowe :banan:trafił się całkiem fajny zestaw bo z kompletnymi wężami wodnymi, jedyne miejsce gdzie trzeba będzie przeciąć stary wąż to tu przy pozycji 2 na foto, pozycja 1 wchodzi p&p w miejsce obecnego węża przy króćcu w głowicy, do tego wpadła pompa paliwa z wyjściem na pompkę dozująca paliwo do ogrzewacza. Przełożę tylko górę, czyli to co widać na foto, reszta zostanie moja.

IMG_20210330_101622 opisy.jpg

Z brakujących zabawek do całości musze ogarnąć zbiorniczek spryskiwaczy (musi być inaczej wycięty żeby było miejsce dla ogrzewacza) i pompkę dozującą wraz z wężem paliwowym. Tu zastanawiam się czy kupić ori ale używaną pompkę z jakiegoś nowszego auta ( B8, B9, Q5 czy A6) czy skusić się na zamiennik niewiadomego pochodzenia z firmy MTM Motorisierung Technik UG (wg. google firma jest polaka, a siedziba w gorlitz u niemców... zastanawiam się czy dla uwiarygodnienia pochodzenia towaru?)  może ktoś miał do czynienia z tym ustrojstwem i coś podpowie?

Oczywiście moduł pod pilota też jest, niestety pilota brak, kiedyś jak się trafi to będzie :) Z tego co wyczytałem w internetach, do pilota nie trzeba zmieniać wzmacniacza na taki pod antenę Webasto, wystarczy do sterownika pilota wpiąć przewód antenowy fakra i ostatnie kilka/kilkanaście centymetrów odciąć ekran i zostawić tylko żyłę sygnałową tak żeby robiła za antenę. Zobaczymy jak będzie w żeczywistości.

z innych zabawek, to przyszły łopatki do zmiany biegów i kusi mnie bardzo żeby je wsadzić do tej mojej kierownicy...

Przy okazji wczoraj wymieniłem czwórnik odmy na nowy, i przejście grodziowe od podciśnienia do servo hamulców, podsysało mi tam już powietrze na nim co powodowało błąd w ecu silnika.

Serwis olejowy też był zrobiony tydzień temu przy 241500 km (Ravenol VMP 5W30 plus Archoil 9100) wraz z filtrami oleju, powietrza i kabinowym.

IMG_20210330_101646.jpg

Opublikowano

DEBASTO / DEWASTO. :kox:

Opublikowano

Szalony :D pochwalam za robote :gicior:

Opublikowano
  • Autor

Kolejny mały mod na listę :decayed:

Kierownica z grzaniem była wczoraj bez łopatek do zmiany biegów, a dzisiaj jest już z ;)

IMG_20210331_133404.jpg

I kilka fotek z rezania:

IMG_20210331_102531.jpg

IMG_20210331_105627.jpg

IMG_20210331_105611.jpg

IMG_20210331_103553.jpg

Dosyć gruba jest ta skóra i trochę ciężko ją ogarnąć tak jak fabryka, jakieś tam drobne niuanse widać, ale na aucie nikt i tak tam nie zagląda, a efekt końcowy jest zadowalający. Wszystko zakodowane, działa i jest :banan:

Jak ktoś chce się bawić to trzeba uzbroić się w cierpliwość, powoli docinać po kawałku (łatwiej jest deskę pocieńkować niż ją później pogrubasić... Jak to mawia mój znajomy), przymierzać, docinać aż będzie ładnie i przycisk nam wejdzie :) uwaga, nie każde MF obsługuje łopatki, trzeba upewnić się że mamy 3pinowe gniazdo w płytce od boku żeby było gdzie się wpiąć.