Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze polecacie do Audi A4 B9?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Byłem ostatnio w serwisie na przeglądzie po 90 tys. (dokładnie przy 83 tys.) i serwis oświadczył, że do wymiany są wszystkie tarcze + klocki. Czy to normalne? Dodam, że auto eksploatowane głównie w długich trasach i bez częstego hamowania...

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Opublikowano

Mozliwe. Wszystko zalezy od kierowcy. U niektorych klocki wytrzymuja tylko 40 kkm. Przy skrzyniach automatycznych zuzywaja sie szybciej. 

Edytowane przez Muskel1
Uzupełnienie

Opublikowano

A tarcze bo mają "rysy" po klockach lub ranty czy są już cienkie? tzn. min grubość tarczy?

Jeśli rysy po klockach lub ranty to tarcze się przetacza i daje nowe klocki jeśli są już za cienkie to tylko wymiana.

Opublikowano

W mojej firmie jest kilkanaście focusów. Wszystkie miały wymieniane klocki co około 50kkm a tarcze po 100kkm oprócz jednego. W tym jednym wymiana tarcze i klocki była na drugim przeglądzie po 40kkm. Chłopak ma 60 km dojazdu do domu trasą szybkiego ruchu a poza tym jeździ katowice-poznań autostradą. Tak więc bywa różnie.

Opublikowano

Mi mechanik zmienial pierwsze od nowosci klocki po 45k. Tarcze nadal mam jak nowki, mysle ze 100k bez problemu przejada ;)

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Mietek90 napisał:

A tarcze bo mają "rysy" po klockach lub ranty czy są już cienkie? tzn. min grubość tarczy?

Jeśli rysy po klockach lub ranty to tarcze się przetacza i daje nowe klocki jeśli są już za cienkie to tylko wymiana.

Ja po prostu zostawiłem auto na okresowy przegląd (jeszcze darmowy, bo miałem pakiet przeglądów przez 3 lata) i po godzinie dostałem telefon, że właściwie komplet tarczy + klocków do wymiany. Tarcze podobno już miały grubość poniżej normy, a klocki może jeszcze ze 2 tysiące by pojeździły, zanim zapaliłaby się kontrolka. W związku z dłuższym wyjazdem za tydzień, wolałem nie ryzykować i przystałem na wymianę. Ale mimo wszystko zawsze gdzieś tam pozostają obawy, że mnie zwyczajnie naciągnęli lub też ktoś gdzieś podmienił mi na bardziej zużyte tarcze/klocki wcześniej...No ale trudno zakładać wszędzie nieuczciwość - jesteśmy zdani na autoryzowane serwisy....

Edytowane przez tadziak

Opublikowano

ile serwis skasował za tarcze i klocki?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, misiek1980 napisał:

ile serwis skasował za tarcze i klocki?

Rzekomo w mega promocji i super rabacie (specjalnie dla mnie itp.) zapłaciłem jakieś 3750 PLN brutto...Nie wiem, czy to normalna cena?

Opublikowano

O kur... Poważnie?! Daj adres lecę na ta promke :) Na zestawie ATE z wymianą zapłaciłbyś 1500 mniej no ale serwis pewnie złotymi kluczami ogarnie temat.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Do poprzedniego modelu B8 ATE robiło pół ceramiczne klocki. Koło było czyste o wiele dłużej niż na normalnych klockach. Ich zużycie było minimalne. Niestety na chwilę obecną nie mogę nigdzie znaleźć takich do B9. Czy moze jakaś firma produkuje już pólceramiki do B9-tek?

Opublikowano
W dniu 23.12.2018 o 16:20, tadziak napisał:

Rzekomo w mega promocji i super rabacie (specjalnie dla mnie itp.) zapłaciłem jakieś 3750 PLN brutto...Nie wiem, czy to normalna cena?

:kox:

Za***ista promocja :D

Za tą kasę to spokojnie można sobie kupić dzisiaj jakieś toczydło , będzie trochę leciwe ale można znaleźć egzemplarz w całkiem niezłym stanie :decayed:

No ale cóż, kto bogatemu zabroni ? :wink:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Mam założony zestaw ATE tarcze + klocki z dodatkiem ceramiki. Hamują ok ale nie lepiej od standardowych i plus taki, że koła naprawde się nie brudzą (2 tyś km a koła czyste) Super! Ale drogo nie znaczy zawsze dobrze :) po 10 tyś tył zaczął popiskiwać na kompletnie zimnym układzie i lekkim traktowaniu pedału hamulca (wyjazd z garażu, dojazd do drogi) Po dogrzaniu wszystko ok.

20181231_151846.jpg

Opublikowano

Klocki po demontażu szkliste :) Zostały potraktowane papierem ściernym i jest cisza ale na jak długo???

20181231_150035.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 10.01.2019 o 08:47, ziolek335 napisał:

Klocki po demontażu szkliste :) Zostały potraktowane papierem ściernym i jest cisza ale na jak długo???

20181231_150035.jpg

Kolego gdzie dostałeś te klocki z ceramiką? Szukam i bez fajerwerków. Są dostępne przód i tył do b9? Z góry dziękuję 

Opublikowano

Nie bierz tego G... Nie warto

Opublikowano

Kupiłem w Polsce w sklepie normalnie, bez problemu z dostępnością. Masz tu link na niemiecką stronę, wysyłka do pl 9 euro. Na Inter Cars-ie też są ale drożej wychodzi.  https://www.pkwteile.de/ate/13765609

Opublikowano
W dniu 10.01.2019 o 08:47, ziolek335 napisał:

20181231_150035.jpg

Kolego gdzie dostałeś te klocki z ceramiką? Szukam i bez fajerwerków. Są dostępne przód i tył do b9? Z góry dziękuję 

Opublikowano

Podziękował ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy do tarcz 318mm przód z 4 tloczkowymi zaciskami podchodzi tylko jeden rodzaj klocka? Taki jak poniżej? 

Screenshot_20190722-073914_Chrome.jpg

Opublikowano

Według tej strony i katalogu ATE ma być taki

thumb?m=1&id=13765609&lng=en
M.ONLINECARPARTS.CO.UK

ATE 13.0470-7314.2 Brake Pad Set, disc brake with integrated wear warning contact Width: 155,1mm, Thickness:...

Chyba że jest to tylko zdjęcie poglądowe.  

Ma ktoś jakieś doświadczenia z samodzielną wymiana klocków i tarcz z przodu?