Lukaa5 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca W dniu 15.07.2024 o 09:07, Muskel1 napisał(a): Wykup sobie dostęp na erWin na 1 godz. i ściągnij odpowiedni biuletyn. Po analizie wygląda że różnica pomiędzy G 052549A2 a G055549A2 to jakiegoś rodzaju dodatki (coś jak friction modifier) Akcja serwisowa dotyczy skrzyń które wydawały odgłosy przy wolnej jeździe i skręconych kołach .Efekt ten przypisywany jest do stick/slip ( jak dla mnie to się wyklucza )na zębach dyferencjału. I że użycie płynu z dodatkami znacząco poprawia charakterystykę. W dniu 15.07.2024 o 22:56, wampir napisał(a): Dev, podaj proszę jeszcze ilości. 3.91litra (MTF) ma być 2mm pod korkiem rewizyjnym ATF około 3.5 litra Dobra wymienione , Z 4litr zostało jakieś 270mil . Myślałem że ma wejść 3,91l może tyle na suchą skrzynie . Czy to trzeba sprawdzić jeszcze raz za jakiś czas i dolać ? Tak wyglądał olej przebieg 130k
wampir Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Interwał olejowy to 60kkm czyli wymiany są przy 60, 120, 180 itp. U Ciebie jest 130kkm czyli olej może mieć 70kkm lub 10kkm (o ile nikt nie wymieniał częściej)
Lukaa5 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca (edytowane) 7 minut temu, wampir napisał(a): Interwał olejowy to 60kkm czyli wymiany są przy 60, 120, 180 itp. U Ciebie jest 130kkm czyli olej może mieć 70kkm lub 10kkm (o ile nikt nie wymieniał częściej) interwał dla ATF , ja wymieniałem MTF wg audi lifetime ATF wymieniałem w serwisie audi przy 100 Edytowane 16 Lipca przez Lukaa5
Hrhr Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca (edytowane) Panowie pare pytan, zbieram opinie. Mam Audi A4 B9, 2019 rok. Widze tu na forum rozne opinie, w tym taka, ze wymiane filtrow mozna robic co drugi raz. Sprawdzilem ceny u jednego mechanika-youtubera, i za wymiane olej + filtry chce 3000zl. W ASO za sama wymiane oleju w skrzyni chca 1400zl. Pytanie: -Czy jesli zmienie teraz sam olej przy okolo 53k przebiegu, a nastepnie wymienie olej + filtry przy 90-100k, to bedzie ok? Czy jest sens brnac w koszty i placic te 3k przy pierwszej wymianie i nastepnie co 45-60k przebiegu, jak to yotuberzy mowia? -Czy ASO wymienia sam olej ATF czy tez MTF w S-tronicu? Moim glownym celem jest unikniecie awarii skrzyni, ale jednoczesnie nie chce palic pieniedzmi w piecu. Z gory dziekuje Edytowane 17 Lipca przez Hrhr
Lukaa5 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca 12 minut temu, Hrhr napisał(a): -Czy jesli zmienie teraz sam olej przy okolo 53k przebiegu, a nastepnie wymienie olej + filtry przy 90-100k, to bedzie ok? Czy jest sens brnac w koszty i placic te 3k przy pierwszej wymianie i nastepnie co 45-60k przebiegu, jak to yotuberzy mowia? -Czy ASO wymienia sam olej ATF czy tez MTF w S-tronicu? Ja bym zmienił sam olej ATF Audi uważa MTF jaki timelife/ nie zmieniają. Chyba że akcja serwisowa . Ale przy 50k bym nie ruszał
Muskel1 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca 18 minut temu, Lukaa5 napisał(a): timelife Lifetime😉 1
printpimp Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Cześć, Jestem w podobnej sytuacji co @Hrhr, auto dobija do 48 tyś. km i z wyprzedzeniem patrzę na czynności serwisowe związane ze skrzynią biegów aby zapewnić jej spokojny żywot. Wychodzi na to, że skrócę jej interwały serwisowe i zgodnie z tym co napisał @Lukaa5 wymianie przy tym przebiegu poddam jedynie olej ATF. Co z tylnym dyfrem? Czy są przewidziane dla niego interwały wymian oleju przekładniowego? Edytowane Środa o 19:26 przez printpimp
Arti_P Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Witam serdecznie. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc dobrać olej do skrzyni biegów jaki powinien być zalany ? Mianowicie o to chodzi że olej był wymieniany w marcu tego roku ale widzę że zaczyna się sączyć olej z pod miski olejowej. W takim przypadku bym chciał wymienić uszczelkę miski i zalać skrzynię odpowiednim olejem. Podaje mój nr vin WAUZZZF46JA170223
Karollo2 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia @Dev moglbym prosić o części do tego modelu i jaki to mode/kod skrzyni? WAUZZZF45RA113538
tymon373 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września W dniu 6.12.2019 o 19:43, Dev napisał(a): nr oliwy do sprzegieł i mechatroniki - G 055 529 A2 nr oliwy do kól zebatych - G 052 549 A2 nr filtra ciśnieniowego 1 - 0CK 325 121 D nr filtra cisnieniowego 2 - 0CK 325 149 D nr filtra ssącego - 0CK 325 421 A Cześć nie chce otwierać nowego tematu więc napisze tutaj mógłbyś mi proszę podesłać co do wymiany oleju w skrzyni u mnie potrzeba. VIN:WAUBNCF50KA093675
zloty7 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Witam. Wjechał nowy zakup do żony A4 B9 Proszę o zdekodowanie jakie oleje plus tylny dyferencjał i ile obiegów jest z przodu, w sensie czy Q ma osobny. WAUZZZF42KA090354 Dane z nalepki RZV TCC
Bartex23 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów s tronic napęd na przód silnik deta i takie pytanie bo są dwie sekcje MTF i ATF i muszę w obydwóch wymieniać? Zaznaczę ze beż filtrów i ściągania mechatroniki rozumiem że przy skrzyni są dwa korki spustowe do spuszczenia i napełnienia oleju dobrze zrozumiałem.
Kajdoken Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Dzień dobry, Mam prośbę o rozszyfrowanie numeru skrzyni oraz części katalogowych do wymiany oleju + dyfer. VIN: WAUZZZF40GA103741 Z góry dziękuję.
Tomy439 Opublikowano 25 Listopada Opublikowano 25 Listopada Witam, Też będę wymieniał oleje. Proszę o rozszyfrowanie numeru skrzyni oraz części katalogowych do wymiany olejów w skrzyni i dyferencjale. Czy w torsenie jest osobny olej czy korzysta z oleju w skrzyni? Jeśli jest osobny czy też się wymienia? VIN: WAUCNAF47HN036827
seto Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia Proszę o rozszyfrowanie numeru skrzyni biegów oraz części katalogowych do wymiany olejów i filtrów. VIN: WAUZZZF4XJA094943
krzysiexx04 Opublikowano Piątek o 19:54 Opublikowano Piątek o 19:54 (edytowane) Cześć! Od w sumie 2h przeglądam tematy z wymianą oleju w skrzyni stronic i czuje się, że bardziej nic nie wiem. Posiada ktoś z Was informację jak dokładnie taka wymiana powinno się zrobić? Jaki Manual? Albo własne doświadczenie? Auto takiej jak opisie. W którymś poście użytkownik @Dev rozpisał komuś co powinno wchodzić w skład "wymiany oleju w skrzyni" i było tego sporo: olej do sprzegieł - G 052 529 A2 - 7 litrów olej do kól zębatych - G 055 532 A2 - 4.5litra uszczelka miski - 0B5 321 371 E filtr zewnętrzny - 0B5 325 330 A filtr wewnątrz skrzyni - 0B5 325 429 E podkładka do krka spustowego - N 013 827 5 śruba spustowa - WHT 005 282 Mój VIN: WAUZZZF45MA011911 Jest z Was ktoś w stanie powiedzieć czy to konieczność itd? Miło mi będzie, jeśli ktoś rozbije mi moje auto na podobnej zasadzie. Choć najbardziej interesują mnie informacje na temat tego czy trzeba na coś uważać, ile komuś zajęła taka wymiana itp. Z góry dzięki za wszelkie informacje! Edytowane 4 godziny temu przez krzysiexx04
Rekomendowane odpowiedzi