leszek82 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Witam w mojej b5 jak zwykle wszystko na czerwono a ze ja jestem maniakiem koloru niebieskiego wiec pewnie sie domyślacie co zrobiłem zmieniłem podświetlenie deski ,klimatronika, przycisków w drzwiach i panelu środkowym. Mam zdjęcia jak robiłem deskę bo klimatronik robi sie tak samo a cała reszta to prościzna. wiec zaczynam potrzebujemy do tego lutownice, diody smd 3528, cyna, odsysarka do cyny, śrubokręty, i jedna diada pod licznik z takiego skoroszytu potrzebujemy tylko tą folie pod ekrany (temperatura, licznik, klimatronik) wyciągamy palatikowa zaślepkę (szyne) żeby dostać sie do śrubek odkręcamy owe śruby odpinamy trzy kostki niebieska żółta i czarna wyciągamy odczepiamy wszystkie zaczepy z obudowy wyczepimy wskaźnik temperatury rozbieramy i wymieniamy diody i folie jak na desce odkręcamy te śruby i uzyskujemy samą płytkę diody na płytce które trzeba wymienić jerzeli chcecie licznik mieć też na niebiesko to zmiana samej diody nic wam nieda musicie jeszcze wylutować go z płytki podmienić folijke z czerwonej na niebieską no i oczywiście zalutować wszystko z powrotem zrobienie klimatronika polega na tym samym tyle ze ekran nie jest wlutowany rozbieramy, folia (musice sobie sprawdzic bo ja musiałem dac dwie warstwy), diody, składamy i gotowe a efekty są takie: <br> <br> dzieki za przeczytanie mam nadzieje ze sie komuś przyda pozdrawiam
jarek3251 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 jeszcze żeby wskazówki na czerwono zostały to było by git a powiedz mi na "talerzach" z nadrukami kilometrów itd jest czerwony kolor dany właśnie po to by świeciło na czerwono i nie przeszkadzało ci to jak dałeś diody niebieskie??? czy "talerze "tez wymieniałeś???????
leszek82 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2009 jeszcze żeby wskazówki na czerwono zostały to było by git a powiedz mi na "talerzach" z nadrukami kilometrów itd jest czerwony kolor dany właśnie po to by świeciło na czerwono i nie przeszkadzało ci to jak dałeś diody niebieskie??? czy "talerze "tez wymieniałeś??????? nie kolego tylko zmieniłem diody. na wyświetlaniu kilometrów jest dioda wkręcana na płytke ale musiałem wylutować ekran i zastąpić czerwona folie niebieską bo bez wymiany foli świeciło na różowo a czy przeszkadza kolor niebieski nie kolor jak karzdy inny a co do czerwonych wskaźników to pracuje nad tym pozdro
MarkusTDI Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 kolego zobacz jak swieci licznik mkIV moze zaczerpnij pomysla
radzisz22 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 super robota i efekt a czy dałoby sie to zrobić aby było podświetlenie białe na liczniku z obrotami tak do 6 ooo obrotow a dalej czerwono?zostawic czerwone wskazówki a reszta biała?
grzes1150 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Dobrze że zrobiłeś całość Sam zegar to by byłą wiocha
Adriano007 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 A powiedz co trzeba zrobić zeby same wskazówki zmienily kolor np. na biały?
leszek82 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2009 super robota i efekt a czy dałoby sie to zrobić aby było podświetlenie białe na liczniku z obrotami tak do 6 ooo obrotow a dalej czerwono?zostawic czerwone wskazówki a reszta biała? A powiedz co trzeba zrobić zeby same wskazówki zmienily kolor np. na biały? zeby same wskazówki zmieniły kolor to cieżka sprawa ponieważ one z góry są pomalowane na czerwono a kolar światła z zegarów jest przenoszone bezbarwną pleksi na wskazówke a co do obrotomieża to wydaje mi sie ze da sie tak zrobić
wagabunda Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 kolego czy to taka dioda: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=621371985 ja muszę z mienić podświetlanie (nie świeci) przy sterowaniu lusterek tam gdzie jest napisane L R
kori Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mam takie pytanie, czy wszystkie zegary b5 są podświetlane diodami ? Ja mam z 96r i nieświeciła mi część tarczy i wtedy wymieniałem same żarówki a nie diody, może tarcza jest podświetlana diodami a żarówkami tylko doświetlana ?
leszek82 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2009 kolego czy to taka dioda: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=621371985 ja muszę z mienić podświetlanie (nie świeci) przy sterowaniu lusterek tam gdzie jest napisane L R tak takich diód uzywałem przy sterowaniu lusterek litery L P nie sa podświetlane sa podświetlane tylko strzałki prawo, lewo, góra, dół Mam takie pytanie, czy wszystkie zegary b5 są podświetlane diodami ? Ja mam z 96r i nieświeciła mi część tarczy i wtedy wymieniałem same żarówki a nie diody, może tarcza jest podświetlana diodami a żarówkami tylko doświetlana ? ja też mam z 96r i żaróweczki mam tylko od migaczy recznego i takie tam podobne kontrolki a zegary mam podświetlane diodami, nie wiem moze wychodziły dwie wersie, jedne z diodami a jedne z żarówkami
Cysiu Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 witam chcialbym uzyskac taki efekt to jest w poliftowej a3 i a4 chyba tez tak mialy da rade cos takiego zrobic w mojej b5 z 96r?? i jeszcze 1 pytanie ostatnio caly zegar zaczal mi kiepsko swiecic czym to moze byc spowodowane??
tomasz-gorz Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 zeby zrobic taki efekt musisz wymienic liczniki na te z 2000r. w dziale elektryka i temacie 'Efekt wymiany licznika na FIS' masz szeroki opis do tego
Muskel1 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Duzo wlozonej pracy ale efekt Wyglada jak opel corsa, sorry ale to moje zdanie. Bez urazy Najwazniejsze, ze tobie sie podoba
Cysiu Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 nawet jesli niechce fisa chodzi mi tylko o podswietlenie na bialo cyfer i skali tak jak na zdjeciu powyzej Różnice widać z daleka i to chyba najważniejszy powód dla ktorego poliftowe OOOO mialy biale zegary jak zrobie calosc dam foto pozdrawiam wszystkich
Dibo Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Duzo wlozonej pracy ale efekt Wyglada jak opel corsa, sorry ale to moje zdanie. Bez urazy Najwazniejsze, ze tobie sie podoba Nie jest źle, chociaż do podświetlenia Golfa 4 trochę brakuje Do podświetlanie nóg włóż jakieś inne diody bo te nie wyglądają za rewelacyjnie
Maciej87 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 nawet jesli niechce fisa chodzi mi tylko o podswietlenie na bialo cyfer i skali tak jak na zdjeciu powyzej Zrobić jak opisał kolega leszek tylko uzyc białych diod a efekt bedzie taki
Cysiu Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 i o to mi właśnie chodziło bo to co mam czyli ori coś ostatnio mi słabiutko świeci niestety to wyprobujemy jak bedzie sie komponowalo na bialo bo jek u kolesia w a3 z 2000 widzialem to wyglada bardzo fajnie i dobrze sie komponuje z reszta w czerwonym kolorze
mrogal Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 nawet jesli niechce fisa chodzi mi tylko o podswietlenie na bialo cyfer i skali tak jak na zdjeciu powyzej Zrobić jak opisał kolega leszek tylko uzyc białych diod a efekt bedzie taki a licznik miales podwietlany diodami czy zarowkami ? bo to jest troszke roznica
Maciej87 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Moje liczniki sa na diodach 12 szt po 5 na predkosciomierz i obrotomierz a po 1 na temp i paliwo
Rekomendowane odpowiedzi