Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Częste wypalanie DPF w A6 C7 2.0TDI

pitasss10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładam temat tutaj choć dotyczy on a6 C7 2.0TDI DDDA (bliźniacze silniki do a4 b9). Samochód z przebiegiem 200k, zapełnienie filtra na poziomie 0,14L i 60g sadzy. Problem jest taki, że wypalania filtra mam średnio po 200-230km niezależnie od tego czy jest to trasa/miasto czy jeżdżę na D/S to zawsze sadza obliczona wymusza wypalanie. Dystans ten wydaje mi się bardzo mały i tutaj pytanie, czy hipotetycznie zatkana chłodnica egr może wpływać na częstotliwość regeneracji? (zakładam, że nie była nigdy czyszczona). W poprzednim silniku CNHA z większym przebiegiem wypalanie miałem rzadziej 😕 Różnica ciśnień po regeneracji filtra przy pełnym obciążeniu nie przekracza 300hPa

Wytnij, wyprogramuj, problem z głowy. Żadne moje auto nie miało DPFa, Taylor Swift produkuje więcej co2 niż wszystkie dizle w europie, plus mamy papierowe słomki w mc donald więc balans jest zachowany w ekologii.

• Pomoc techniczna 1

Nie wiem, nigdzie nie pisałem zmniejszaniu CO^2 przez dpf, a ogólnie o ekologii. Czytanie ze zrozumieniem się kłania, pozdrawiam.

Nic, tak samo jak nie ma nic do ekologii. Badum tissssss.....

Edytowane przez Alduric

Ja znam tę wersję, więc niestety ale nie.

PLAY.GOOGLE.COM

Badum Tsss brzmi po naciśnięciu przycisku aplikacji

Trzeba zobaczyć jaka jest różnica ciśnień, na wolnych obrotach i  pod obciążenie. Najlepiej zaraz po wypaleniu i jak będziesz miał przejechane 200 km. 

Jak byś miał zapchaną chłodnice to by wywalał błąd.

Tak jak pisałem, różnica ciśnień około 280hPa pod pełnym obciążeniem po wypaleniu, sprawdzę jak to wygląda w tej chwili (około 180km od wypalenia). 

Kolego @Alduric nabijaj sobie posty na innym forum, tutaj tylko zaśmiecasz wątki. Nie mam zamiaru wycinać DPF

Dpf juz przypchany. Nie powinien przekraczać 200, a 300 to juz dyskwalifikuje dpf. Jeszcze jak na postoju przy 2 tys obr. przekracza 50 to juz kiepsko

4 godziny temu, pitasss10 napisał(a):

Tak jak pisałem, różnica ciśnień około 280hPa pod pełnym obciążeniem po wypaleniu, sprawdzę jak to wygląda w tej chwili (około 180km od wypalenia). 

Kolego @Alduric nabijaj sobie posty na innym forum, tutaj tylko zaśmiecasz wątki. Nie mam zamiaru wycinać DPF

Współczuję decyzji.

6 godzin temu, przem8 napisał(a):

Dpf juz przypchany. Nie powinien przekraczać 200, a 300 to juz dyskwalifikuje dpf. Jeszcze jak na postoju przy 2 tys obr. przekracza 50 to juz kiepsko

Napisałem wątek aby uzyskać jakąś pomoc a widzę, że jest zupełnie odwrotnie. Kto Ci powiedział, że nie powinien przekraczać 200 hPa? Przy silniku 2.0tdi, gdzie katalizator jest połączony z DPF i w dodatku zawinięty ciśnienia są wyższe i dopuszczalne ciśnienia to 400hPa.  Przy około 600hPa sterownik zaczyna dopiero obniżać moc silnika

5 minut temu, pitasss10 napisał(a):

dodatku zawinięty ciśnienia są wyższe i dopuszczalne ciśnienia to 400hPa

Kto Ci powiedział, ze dopuszczalne jest 400?

Mam taką wiedzę i tyle. Skoro wiesz i uwazasz inaczej to po co ten temat?

W dniu 14.08.2024 o 14:56, przem8 napisał(a):

Kto Ci powiedział, ze dopuszczalne jest 400?

Mam taką wiedzę i tyle. Skoro wiesz i uwazasz inaczej to po co ten temat?

Kilka niezależnych źródeł. Do tego w CNHA mam pod 390hPa, większy przebieg i tak wypala się co około 300km

W dniu 14.08.2024 o 08:02, przem8 napisał(a):

Nie powinien przekraczać 200, a 300 to juz dyskwalifikuje dpf

Obstawiam że nawet po wymianie na fabrycznie nowy oryginalny DPF nie osiągniesz takich parametrów, bo stary katalizator Ci go zablokuje