Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wakacje w Chorwacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za omis masz beska voda polecam ,a split odpuscie

lg 60

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Wyświetleń 332,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Polecam miejscówke Promajna jak ktoś chce odpocząć zdala od zgiełku. Leży między Baska Voda a Makarską. Do Baski jest z buta 15 minut ścieżką kamienistą wzdłuż plaży. Do Makarskiej 10-12km jak ktoś chce się zabawić wieczorem :wink:

Poza tym wioska leży u podnóża krajobrazowego parku Biokovo , gdzie można wjechać na szczyt góry Sv Jure. Polecam podjazd na sam szczyt autem, emocje gwarantowane :)

Mam tam namiar na rewelacyjną wille w pełnej opcji za dobry pieniądz. Jechaliśmy z 2-letnią córą zapakowani po dach w wózki, nocniki a na miejscu okazało się, że jest wszystko czego dusza zapragnie dla dziecka łącznie z wózkami, nosiedełkami, kojcami. Na dobrą sprawę nie trzeba nic oprócz szmat brać z Polski bo willa wyposażona była we wszystko .

Artur a jak z PL językiem? Podrzuć info jakie pieniądze i jakiś kontakt na pw :wink: najprawdopodobniej jadę w 4 osoby jednym autem(2 pary). Chętnie spędziłbym trochę czasu zdala od ludzi tak jak piszesz :wink: A nie walka o leżak w Bułgarii :facepalm:

Opublikowano

Polecam miejscówke Promajna jak ktoś chce odpocząć zdala od zgiełku. Leży między Baska Voda a Makarską. Do Baski jest z buta 15 minut ścieżką kamienistą wzdłuż plaży. Do Makarskiej 10-12km jak ktoś chce się zabawić wieczorem :wink:

Poza tym wioska leży u podnóża krajobrazowego parku Biokovo , gdzie można wjechać na szczyt góry Sv Jure. Polecam podjazd na sam szczyt autem, emocje gwarantowane :)

Mam tam namiar na rewelacyjną wille w pełnej opcji za dobry pieniądz. Jechaliśmy z 2-letnią córą zapakowani po dach w wózki, nocniki a na miejscu okazało się, że jest wszystko czego dusza zapragnie dla dziecka łącznie z wózkami, nosiedełkami, kojcami. Na dobrą sprawę nie trzeba nic oprócz szmat brać z Polski bo willa wyposażona była we wszystko .

Artur a jak z PL językiem? Podrzuć info jakie pieniądze i jakiś kontakt na pw :wink: najprawdopodobniej jadę w 4 osoby jednym autem(2 pary). Chętnie spędziłbym trochę czasu zdala od ludzi tak jak piszesz :wink: A nie walka o leżak w Bułgarii :facepalm:

W cro dogadasz się w każdym języku. Na pewno z komunikacją nigdy nie miałem problemów. Ogólnie są bardzo pozytywnie nastawieni do Polaków i nigdy nie spotkałem się z nieuprzejmością z ich strony.

Byłem w sumie 8 razy w cro i za każdym odkrywamy coś nowego. Ja zawsze chętnie tam wracam, w przeciwieństwie do krajów arabskich, na które mam uczulenie :decayed:

Koszta są zróżnicowane od tego czy jedziesz w sezonie czy poza sezonem. My jeździmy we wrześniu przeważnie i ceny wynajmu apartamentów są niższe ok 30%. Na dojazd od nas ze śląska pęka w obie strony jakieś 1200-1300pln (ubezpieczenie, paliwo, winiety na CZ i Austrie, autostrada w cro, tunele itp).

Co do wynajmu i cen to są różne, my za cały aparament 7 osobowy za 10dni płaciliśmy ostatnim razem 750€. Do tego żarcie na miejscu, gdzie ceny w restauracjach są z deka wyższe niż u nas. Ciężko tak naprawdę napisać ile kasy trzeba przeznaczyć, bo każdy ma inne potrzeby i wymagania.

Opublikowano

Jak pojedziesz w sezonie to będzie walka o leżak, o kawałek plaży dla siebie.

Nawet w czerwcu czy we wrześniu jest tłoczno. Ale przed sezonem taniej, mniejsza szansa na korki na autostradzie (polecam sprawdzić schemat kiedy i gdzie będą korki - co roku pojawia się na cro.pl).

A i w czerwcu pachnie lawenda, we wrześniu niestety nie. Tego mi w tym roku brakowało. We wrześniu szybciej robi się ciemno (co kto lubi:P)

Generalnie jest tak, Riwiera Makarska zaczyna się od najdroższej Breli (przed Brelą, są pojedyńcze kwatery), później tłoczna Baska Voda (tu byłem za drugim razem), pola kempingowe i Promanja. Dla mnie było tam za pusto.

Później Makarska (masa ludzi, zgiełku ale i klubów). A za Makarską - Tucepi.

W Tucepi byłem za pierwszym razem i byłem zachwycony bo nie było aż takich tłumów ale z drugiej strony było gdzie wyjść. Jak nie do ludzi to w góry. Widoki, zapachy tworzą niesamowity klimat.

Za Tucepi jest Podgóra - i znów dla mnie za pusto. Ale każdy znajdzie coś dla siebie, jest się nad morzem z widokiem na góry.

Warto zarezerwować sobie jeden nocleg po drodze i odwiedzić Jeziora Plitvickie i na pewno wybrać się do Dubrownika. Niedaleko jest Mostar w Bośni (zderzenie i przenikanie się kultur). Z Riwiery Makarskiej jest blisko do Omisia, gdzie warto się udać na crafting Cetiną.

I wjazd na Svieti Jure. My daliśmy radę skuterem :decayed:

P1070226.jpg

To klasyka, a jak by ktoś chciał sobie zrobić wycieczkę śladami wojny domowej to dajcie znać :decayed:

Opublikowano

W tym roku zaczynam od Serbii, przez Bośnię do Makarskiej (okolice).

Już się nie mogę doczekać. W tamtym roku objechałem całą Chorwację nie korzystając z autostrad.

Wpadłem tak na ten wątek i napisze od siebie, że wyjedź tydzień wcześniej :decayed: Ja rok temu jechałem do Czarnogóry przez Serbię z międzylądowaniem w Nowym Sadzie, napisze tak, że to był pierwszy i ostatni raz wolałbym zapłacić za autostradę w Chorwacji i objechać wkoło niż jechać jeszcze raz ich drogami. A dla przykładu podam, że odcinek Serbia Czarnogóra ~500km jechałem prawie 10h, a ręce mnie bolały od kręcenia kierownicą :facepalm: kolega, który jechał autem w manualu to prawie dostał pęcherzy na dłoni :grin: Widoki nie są wstanie zrekompensować tej drogi, po drugie jak "trafisz" to stanie na granicach masz po parę godzin :wallbash:

Mój filmik z kawałka trasy po Serbii

http://youtu.be/xFX-kM_2qhw

Opublikowano

Już się nie mogę doczekać. W tamtym roku objechałem całą Chorwację nie korzystając z autostrad.

Wpadłem tak na ten wątek i napisze od siebie, że wyjedź tydzień wcześniej :decayed: Ja rok temu jechałem do Czarnogóry przez Serbię z międzylądowaniem w Nowym Sadzie, napisze tak, że to był pierwszy i ostatni raz wolałbym zapłacić za autostradę w Chorwacji i objechać wkoło niż jechać jeszcze raz ich drogami. A dla przykładu podam, że odcinek Serbia Czarnogóra ~500km jechałem prawie 10h, a ręce mnie bolały od kręcenia kierownicą :facepalm: kolega, który jechał autem w manualu to prawie dostał pęcherzy na dłoni :grin: Widoki nie są wstanie zrekompensować tej drogi, po drugie jak "trafisz" to stanie na granicach masz po parę godzin :wallbash:

Phi.. toć to równa droga. Ja w tamte wakacje jechałem z ostrowa do Ustki. Był taki odcinek drogi że na gwincie jechałem maks 60km/h i cały czas wężykiem. Dziura na dziurze i do tego koleiny. I tak ze 20km.

Opublikowano

Jestem przyzwyczajony, cała była Serbska Krajina właśnie tak wygląda.

Ja jadę na ponad 2 tygodnie, nie liczę czasu dojazdu, w razie czego mam zmienniczkę. Ale osobom z dziećmi czy nastawionymi na szybki przejazd i plażowanie - nie polecam.

Dla mnie nie było nic gorszego niż okolice Jasła (nawigacja prowadzila przez Park) i przejazd przez Słowację w nocy.

Zwierzęta - widzieliśmy 12 łosi, A3 dopakowana, więc na dołach dobijało.

Ograniczenia prędkości. Dawno się tak nie zmęczyłem jak wtedy.

Opublikowano

No chyba, że tak lubisz :wink: . Ja jechałem będąc umówiony na dany termin, chociaż zrobiłem zapas to i tak w sumie się spóźniłem :(, ale z drugiej strony to niezła przygoda :naughty:
Wandej jak znajdę fragment tej trasy to wstawię, wtedy zobaczysz jak się tam jedzie ja w sumie się nie bałem, bo jechałem Touareg-iem :naughty:

Opublikowano

Ja uderzam pod koniec Kwietnia do Zadaru będę tam 5 dni. Jadę tam pierwszy raz czy ktoś może powiedzieć co tam ciekawego można w pobliżu zobaczyć :) ?

Opublikowano

a czemu tak wcześnie? woda jeszcze zimna i tak krótko? o Zadarze nic nie podpowiem chociaż byłem już 11-razy raczej zawsze unikam większych miast

Opublikowano

Zadar ładne miasto ale ogólnie w lecie chłodniej niż Split o okolice

Opublikowano

a czemu tak wcześnie? woda jeszcze zimna i tak krótko? o Zadarze nic nie podpowiem chociaż byłem już 11-razy raczej zawsze unikam większych miast

Nie jadę tam na wakacje a mam trochę spraw do załatwienia, ale czas wolny będzie na pewno. Stad pytanie co tam ciekawego można zobaczyć powiedzmy w promieniu 200km

Opublikowano

Nie jadę tam na wakacje a mam trochę spraw do załatwienia, ale czas wolny będzie na pewno. Stad pytanie co tam ciekawego można zobaczyć powiedzmy w promieniu 200km

O Zadarze nic nie podpowiem byłem tylko przejazdem pochodziłem tylko po centrum, Sibenik fajne miasto i piękna katedra św Jakuba, Split dosyć duże miasto do zwiedzania warta chyba tylko stara część, piękna promenada na której w sezonie non stop są jakieś występy warto też wejść na pobliskie wzgórze, piękne widoki, Omiś mała mieścina, godny uwagi jest wąwóz Cetina w którym kręcili sceny do filmu Winnetou tylko nie wiem czy w kwietniu będą kursować łódki, jest jeszcze mała miejscowość Kliś koło Splitu z pięknym zamkiem twierdzą, i jeszcze zapomniałem o parku krajobrazowym Krka, to tyle co znam w najbliższej okolicy :)

coś słychać o moim zapotrzebowaniu

Opublikowano

No chyba, że tak lubisz :wink: . Ja jechałem będąc umówiony na dany termin, chociaż zrobiłem zapas to i tak w sumie się spóźniłem :(, ale z drugiej strony to niezła przygoda :naughty:

Wandej jak znajdę fragment tej trasy to wstawię, wtedy zobaczysz jak się tam jedzie ja w sumie się nie bałem, bo jechałem Touareg-iem :naughty:

No ja chcę b6. Tylko że założę na wyjazd jakieś 17` lub 18` no i gewinde trochę w górę :wink: Wolę zapłacić a jechać równo. To podróż poślubna więc o hajs się nie amrtwię :decayed:

Opublikowano

Podaj na PW namiary
Pamiętaj ,że szukasz miejscówki dla większej ekipy :naughty::wink:
Opublikowano

Podaj na PW namiary

:naughty:

ja planuję wyjazd 4/5/6 wrzesień - dokładnego dnia jeszcze nie znam

Myślę, że na ok 10 dni

Opublikowano

Podaj na PW namiary

:naughty:

ja planuję wyjazd 4/5/6 wrzesień - dokładnego dnia jeszcze nie znam

Myślę, że na ok 10 dni

Jak chcesz spokój i tanio to polecam Orebic, byłem dwa razy. Ostatnio we wrześniu i było idealnie, nie za dużo ludzi, za dnia 25-27C, wieczorem 20C. Jest co oglądać i ceny spoko za apartamenty.

Opublikowano

Lawety w okolicy blisko ? :naughty:

Muszę liczyć na każdą ewentualność :grin:

Opublikowano

Ja tez polecam orebic:) a szczególnie oddaloną plaże około 15/20 km divna :)

Opublikowano

Lawety w okolicy blisko ? :naughty:

Muszę liczyć na każdą ewentualność :grin:

Jest jeden warsztat :grin: