Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Efekt wymiany licznika na FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
OK, ja w sumie swój też muszę obejrzeć, bo chyba mi padł to się porówna przy okazji :wink:
ja się pierw zastanawiałem co mnie tak drży ten licznik a to dlatego, że za bardzo miałem wskazówkę wciśnięta:grin:
  • Odpowiedzi 14.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a jak Twoja gorna czesc fisa, dalej martwa?:facepalm:

tzn tak jak pisałem bez zmian, info z radia leci i wyświetla ale brak podświetlenia w związku z czym bardzo ciężko zobczyć co wyświetla...

i wczoraj zauważyłem (byłem w wawie Polskim Busem i auto cały czas czekało na mnie przy dworcu PKS) jak przekręciłem stacyjkę jakby się jedna martwa linia pozioma pokazała... ale na pół minuty potem fis znowu wyświetlał perfecto... dzisiaj takich objawów nie zauważyłem...

Opublikowano

Qrcze nawet tego nie zauważysz na filmiku tylko pod palcem lub jak za mocno wciśniesz wskazówki to tarczka będzie delikatnie drżała:wink:

to do ..."szyby"

Opublikowano

tzn tak jak pisałem bez zmian, info z radia leci i wyświetla ale brak podświetlenia w związku z czym bardzo ciężko zobczyć co wyświetla...

i wczoraj zauważyłem (byłem w wawie Polskim Busem i auto cały czas czekało na mnie przy dworcu PKS) jak przekręciłem stacyjkę jakby się jedna martwa linia pozioma pokazała... ale na pół minuty potem fis znowu wyświetlał perfecto... dzisiaj takich objawów nie zauważyłem...

po odejsciu od kasy reklamacji nie uwzglednia sie :grin: moze wiesz od zimna tesknoty i takich tam :wink:

widze ze Grzesiu co do drgan obcykany jestes :wink:

---------- Post dopisany at 22:41 ---------- Poprzedni post napisany at 22:40 ----------

Qrcze nawet tego nie zauważysz na filmiku tylko pod palcem lub jak za mocno wciśniesz wskazówki to tarczka będzie delikatnie drżała:wink:

to do ..."szyby"

myslalem ze Ci wskazowki tak drza ze to golym okiem widac :decayed:

Opublikowano

po odejsciu od kasy reklamacji nie uwzglednia sie :grin: moze wiesz od zimna tesknoty i takich tam :wink:

:decayed: za każdym razem jak kluczyk przekręcałem to tak jakby mi cos "piszczało" w liczniku i drażniło mnie to bomam bardzo dobry słuch:decayed: ale przy okazji jak kalibrowałem wskazówki dotknąłem małych i wtedy poczułem i przestało "piszczeć". Diagnoza taka...za mocno są wciśnięte. I za pewne bym się nie dowiedział, jakbym nie pomacał:wink:. Więc jak komuś jakiś wskaźnik stoi w jednym miejscu (u mnie paliwo) toza mocno dociśnięta wskazówka:whistling:

---------- Post dopisany at 22:46 ---------- Poprzedni post napisany at 22:44 ----------

jak je dotkniesz i się przyjrzysz, to poczujesz i uwidzisz:wink:
Opublikowano

może, i tak w tej cenie ten wyświetlacz od Ciebie to liga była... zwłaszcza że spoko udało mi się go wymienić bez większych problemów...

na alledrogo najtaniej 150 zl a i tak gwarancji przy samodzielnym montażu nie dają....

swoją drogą ciekawe czy tam by się nie dało złączki takiej jak do taśm w elektronice się stosuje np w lapsach zapakować...

jeśli faktycznie jakieś kodowanie zmienia ta kontrolkę przyczepy to jestem ciekaw jak to zmienić...

Na teście licznika kontrolka też się nie zapala... ale dioda jest jak pamiętam...

Opublikowano

juz gdzies to przerabialem, jutro poszukam i dam Ci znac :wink:

co do wyswietlacza mam nadzieje ze dlugo pochodzi bez gubienia linii :wink:

Opublikowano

---------- Post dopisany at 22:41 ---------- Poprzedni post napisany at 22:40 ----------

to do ..."szyby"

Czekaj przyjedziesz do Wro to zobaczysz co to drgania :grin::grin:

domyślam się,że o drogi chodzi:polew:
Opublikowano

to ja pytanie z serii maskujące - czy w ustawieniu gongu otwarcia drzwi w blacie z a6, reaguje on tylko na drzwi kierowcy czy na inne tez mozna zrobic?:decayed:

Opublikowano

Dobra Pany, przyszedł nowy drugi licznik pełny FIS, okaże się czy na starym jest winny wsad że nie pokazuje temperatury oleju, tylko najpierw muszę wyciągnąć pin i zakodować kluczyki - mam kabel i vag commander 1.4

Tylko o ile dobrze pamiętam muszę też zmienić kodowanie silnika, jak to sprawdzić/zmienić dla 1.8T? vagiem czy commanderem?

Opublikowano

Vagiem przekodujesz

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
Vagiem przekodujesz

Tak też podejrzewałem, tylko gdzie to zmienić i na jaką wartość :wink:

Za pomoc będę bardzo wdzięczny, licznik jest też z benzyny więc to tylko profilaktyka

Opublikowano

Jak wroce z pracy to napisze , no chyba ze ktos mnie wyprzedzi.

Opublikowano

Ok, Dzięki:wink:

Opublikowano

Pucek daj znac jakie efekty

mi tez temp oleju nie smiga po wymianie licznika z pelnego fisa - na pelny fis :/

jak wpiszesz kodowanie licznika w audi to znajdziesz w minutke nawet na googlach :decayed:

Opublikowano

Ok, Dzięki:wink:

Po podłączeniu się do licznika w polu "soft coding" VAG'a pojawia się jego numer w postaci : AABCD

gdzie :

AA to liczba oznaczająca (aktywująca) dodatkowe wyposażenie i tak :

00 - brak dodatkowego wyposażenia

01 - aktywny wskaźnik zużytych okładzin (dla Autocheck'a)

02 - aktywna kontrolka ostrzegająca o niezapiętych pasach bezp.

04 - aktywny system ostrzegający o niskim poziome płynu spryskiwacza

16 – nawigacja.

B - liczba oznaczająca język (kraj)

0 - Niemiecki

1 - Europa (angielski)

2 - USA (angielski - licznik w milach)

3 - Kanada

4 - Wielka brytania

5 - Japonia

6 - Arabia saudyjska

7 - Australia

C - liczba oznaczająca liczbę cylindrów (4,5,6,8)

D - wersja silnika

0 - TDI

2 - benzyna

Opublikowano

powiedzcie czy np rozbierajac auto na czesci idzie wyciagnac z kolumny jakos wtyczke do manetki z kablami do szarej wtyczki

zeby ktos mi np z anglika wyciagnal gotowa wiazke manetka wtyczka wizaka szara wtyczka

idzie tak zrobic??

---------- Post dopisany at 18:03 ---------- Poprzedni post napisany at 18:02 ----------

bo nie chce mi sie rezac, wolalabym gotowca dostac :decayed:

Opublikowano

Kolejny licznik do mnie leci poliftowy z A4 - 8d0 920 931 - pełne EU i tarczek nie będę musiał zmieniaś ani wsadów wrzucać... jedynie se pewnie kopię zrzucę na wszelki wypadek...

Fis ma ponoć tylko jedą wypaloną linię która ginie po paru minutach świecenia.... - zobaczymy... jak będzie lipa to wytargam ten od Maćka z obecnych zegarów i przespawam... zółta folia jeszcze została...

Maciek pamiętasz o mnie i sygnalizacji przyczepy na zegarach??? bym ogarnął za jenym zamachem zmieniając licznik.

Opublikowano

Całej raczej nie, bo nikt pewnie nie będzie chciał się bawić z rozpruwaniem wiązek, ale wystarczy jak będzie z 10-20cm, z drugiej strony od szarej jak będziesz miał podobnie to tylko zlutować. Parę minut roboty

---------- Post dopisany at 18:09 ---------- Poprzedni post napisany at 18:06 ----------

Co do buzzera po otwarciu drzwi to on uaktywnia się chyba dzięki pinowi 21 niebieska kostka, czyli Door contact, driver's side, więc ciężko z tym byłoby:wink:

Opublikowano

Dobra chlopaki wracajac do wskazowek oleju itd juz powtarzam :exclamation: NIE MOGE zrobic na tym wskazniku testu bo jest zewnetrznie wylaczony z plytki licznika:exclamation:

Mnie ratuje chyba tylko ....i tu pytanie do kumatych ,,,,, jak podepne pin od wody na ten od oleju to pokaze mi cos czy sygnal jest taki sam z tych czujnikow ? Czujnik 1 pinowy