The_Dzejms Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zatem: Żródło: Alpine CDA 9812 Rb Przód: Powerbass L60 C Sygnał przód: Macrom M1LC-5 RCA Sub: RE Audio REX-12 D4 w skrzyni wentylowanej 42 litry 35Hz Sygnał tył: Stinger SHI 2117 (ST-1600) - seria HPM-1 Prąd i masa Dietza 20mm Wytłumienie: 16 arkuszy Vibroplasta(drzwi) + dekarka na klapę bagażnika i niektóre elementy. Kable: Na przód: woofery i zwrotka: Stinger 2mm tweetery: Macrom 1,5mm sub: 3,5 mm Wzmacniacz: Alpine V12 MRV F407 /wkrótce Audison SRX 3 Plecionki, koszulki termokurczliwe Sinus'a Zamysł był taki aby wstawić 16stki bez cięcia tapicerki a wiadomo że w Audi A4 B5 oryginalnie mieszczą się 100mm firmy Nokia, trochę dłubania i udało się wstawić 16stki w taki sposób że głośnik nie ,,haczy" o boczek drzwi. Wstawiony został panel z MDFu po małych przeróbkach. Drzwi wytłumione Vibroplastem spisują się dobrze! Najwięcej kłopotów było z montażem boczka drzwi gdyż bo założeniu mat nie chciał się spasować boczek z drzwiami. Co do przodu ... tweetery zamontowane w słupkach, dystanse zrobiłem z rurki którą zakupiłem w Castoramie idealnie pasują pod tweetery z serii PB ! Dalej rajstopa, żywica, szpachla zwykła i wykończeniowa, papierki i obicie. Tymczasowo w bagażniku nie ma zabudowy pod wzmacniacz, ale jak tylko sprecyzuje jakąś koncepcję zabiorę się do dzieła. Plany na przyszłość: -instalka opierająca się na 2 piecach/ osobna na przód i osobno na sub'a -mocniejszy sub, seria SR -może inne źródło? -po odsłuchasz niby wszystko ok ale już nasila mi się myśl aby wysunąć midwoofery przed tapicerkę -coś się jeszcze wymyśli w toku przeróbek... Zapraszam do oglądania instalki... Klocki... Umiejscowienie i montaż dystansu Wzmocnienie konstrukcji dla mat Puszczenie kabli pod uszczelką Kabel w plecionce Wygłuszone drzwi Spięcie kabli pod tylnym siedzeniem Montaż zwrotki (prawa furtka) Puszczenie i spięcie sygnału pod schowkiem Masa do budy pod tylnym siedzeniem Wytłumienie tablicy rejestr. Soudalem (oby nic nie stukało ) Skrzyneczka gotowa pod REX'a Niezbędniki: Rurka z Castoramy idealnie pasuje do tweeterów. Koszt ok. 3zł i nie trzeba ciąć dystansów! Przymiarki i ustawienie dystansów pod tweetery Żywicowanie Po szpachlowaniu przyszła pora na odtłuszczenie i obicie Alcantary Tak wyglądały słupki jeszcze tydzień temu, na dzień dzisiejszy zostało zmienione obicie na popiel który lepiej się komponuje z resztą tapicerki Słupki obecnie Puszczenie prądu przez kompa Skrzynia w bagażniku po skręceniu - spięta pod 8Ohm Na chwilę obecną zmiany to wymiana wzmacniacza na Audison/a SRX 3 bo pod V12-stką REX dostaje za mało mocy, ale za to przód gra b. przyzwoicie! Konstruktywne uwagi mile widziane
ŁYSY44 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ogólnie bardzo dobra robota Ja w kwestii wizualnej zmienił bym radyjko z 9812 RB na RR czarny panel i czerwone podświetlanie radyjko to samo, a ładniej by się komponowało
zegarmistrz Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Wszystko fajnie, podziwiam. Poprawił bym tylko puszczenie tego kabelka (właściwie kabla) zasilania przez kompa. Postaraj się to uszczelnić, bo możesz niedługo szukać przyczyny mokrej podłogi po stronie kierowcy.
Michał Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 kupa pracy, wszystko z głową, szacun skąd masz takie fajne dystanse na przód?
The_Dzejms Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2009 Uszczelnione od wewnętrznej strony pokrywy kompa sylikonem, jakże by inaczej!
swirus Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 ciekawy pomysl i niezle wykonanie... troszke czasu zlecialo pewnie przy tym.... mnie sie podoba... (jedynie faktycznie kolor radyjka ... ale nic wiecej) szacun pozdro
Krycha Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Trochę szkoda chować tak fajne głośniki pod tapicerką
The_Dzejms Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2009 Jeżeli chodzi o radio to jakbym miał się kierować podświetleniem to bym brał 1sze lepsze jakie mi się podoba. U mnie ma grać nie wyglądać a poza tym będę jeszcze testował inne źródła tak aby uzyskać satysfakcjonujący efekt całej aplikacji. Jeżeli chodzi o przód to prawdopodobnie będę robił panele aby głośnik wystawał za tapicerkę. Ale to trzeba dobrze sobie rozplanować, potrzeba czasu aby wszystko trzymało się kupy
Michał Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 to ja ponawiam pytanie dystanse na przód robiłeś sam czy kupione?
The_Dzejms Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dystanse są od A4 z tym że B6 a ja je troszeczkę przerobiłem tzn. odchudziłem o jakieś 30-40mm i wierciłem dodatkowy otwór aby dobrze spasować z konstrukcją z B5[br]Dopisany: 04 Grudzień 2009, 21:55_________________________________________________Wygłuszenie klapy bagaja i nowy klocek Audison SRx3
wojciu0308 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 piekna robota z tymi glosnikami napisz mi cos na PW jakas fote i itd jaka moc... gdzie dorwales takie dystanse?? :gwizdanie:
The_Dzejms Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2010 Co do instalacji troszkę się zmieniło. Na pokładzie 2 piece, jednostka zmieniona na Decka Clariona. I dalej męczę. Czeka mnie zabudowa wzmacniaczy w bagaju, wysunięcie przednich głośników przed tapicerkę i zrobienie paneli także jeszcze dużo mnie czeka. Projekt cd. Dystanse można samemu zrobić ale nie miałem wyrzynarki na stanie (jeszcze) i kupiłem do A4 z tym że B6, troszkę je odchudziłem, zmieniłem otwór mocowania tak aby pasował to szkieletu B5
Pancin Opublikowano 29 Stycznia 2010 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Ogólnie ok, ale jak już inwestujesz w porządny piec i ma to być robione profi, to wypadałoby pociągnąć "-" od aku, a nie z podłogi.
The_Dzejms Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Opublikowano 11 Lutego 2010 Ogólnie ok, ale jak już inwestujesz w porządny piec i ma to być robione profi, to wypadałoby pociągnąć "-" od aku, a nie z podłogi. To powiedz mi w takim razie co się polepszy w dźwięku Panie majster? Ogólnie przy tych klockach nie ma różnicy czy pociągnę - z budy czy z aku. Tak poza tym... Niedługo głośniki przed tapicere, w bagażniku zawita SR 10 zamiast REXa 12 także powinno być dynamiczniej. No i zabudowa delikatna bagażnika. Fotorelacja wkrótce.
The_Dzejms Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Opublikowano 5 Marca 2010 projekt ciąg dalszy... Wysuwanie Powerków przed tapicerkę. Efekt jest niesamowity i potwierdza się teoria że głośniki za tapicerką tracą naprawdę b. dużo! Pojawiło się więcej średnich, głośnik pokazuje swoją dynamikę dopiero jak się znalazł ,,w środku" auta". Tapicerka nie lata jak poprzednio, dżwięk jest b. wyrazisty a bas rzeczywiście bardziej odczuwalny. Niesamowite jak dużo zmieniło się na przodzie Już wiem w czym tkwił sęk i od czego powininem zacząć w tej furmance! Duża nauczka na przyszłość zatem dla mnie ale na błędach się uczymy Druga mała zmiana to SR 10 zamiast REXa i powiem szczerze że ten mały wariat potrafi zatrząść i w sedanie. Spisuje się lepiej niż REX zarówno pod względem basu jak i dynamiki. Wrzucony w 35 litrów - szczelina. Ogólnie zmiany na duży + :hyhy:
Kowi87 Opublikowano 5 Marca 2010 Opublikowano 5 Marca 2010 zrób jakas fotke już założonego głosnika w tapicerce, tak zeby zobaczyć jak to sie prezentuje względem reszty pogratulować efektu
The_Dzejms Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Opublikowano 5 Marca 2010 Kowi87 głośniki narazie tylko wysunięte przed tapicerkę, muszę zrobić panele aby to wszystko miało ręce i nogi zatem jak już wykonam panele i je obije jakimś godnym materiałem to na pewno wrzucę. Myślę że jeszcze w week się za to zabiorę. Trochę pracy będzie ale przy tym trzeba cierpliwości żeby to wyglądało dobrze spasowane
wojciu0308 Opublikowano 5 Marca 2010 Opublikowano 5 Marca 2010 jak skonczysz tapicerke to pokaz tylko pogratulowac
Rekomendowane odpowiedzi