ucho.77 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować tak będzie śmigać bez żadnych problemów bez:wink: Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować Musisz tylko przekodować vagiem ze zwykłej na multi:wink: podzienkował
miszka Opublikowano 26 Stycznia 2013 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Panowie czy jest taka możliwość żeby podłączyć się jakoś vagiem do rns-e bez pośrednictwa samochodu tzn. na stole w domu?
turbobastard Opublikowano 26 Stycznia 2013 Opublikowano 26 Stycznia 2013 tez sie nad tym zastanawialem, teoretycznie nie powinno byc problemu chyba, podlaczajac na krotko odpowiednie piny z kabla do rnsa majac juz zasilanie na stole bo z tym juz sie uporales pewien kolega mi w tym watku napisal jak podlaczyc vagcom do rnse na krotko: http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/index61.html#post3014551
miszka Opublikowano 26 Stycznia 2013 Opublikowano 26 Stycznia 2013 tez sie nad tym zastanawialem, teoretycznie nie powinno byc problemu chyba, podlaczajac na krotko odpowiednie piny z kabla do rnsa majac juz zasilanie na stole bo z tym juz sie uporalespewien kolega mi w tym watku napisal jak podlaczyc vagcom do rnse na krotko: http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/index61.html#post3014551 Chodzi ci o tego pikczera tylko teraz co i gdzie wpiąć do rns-e , wolałbym być pewny na 100% niż uwalić coś w laptopie albo w navi
turbobastard Opublikowano 26 Stycznia 2013 Opublikowano 26 Stycznia 2013 o laptopa sie nie boj, do navi podpinasz kline tam gdzie masz kline wyjscie, sa chyba dwa, to nie problem na naklejce masz opisane i poszli konie po betonie.
roberto343 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest po zmianie z NRS-D na RNS-E z sterowaniem kierownicy MF i z podłączeniem telefonu, Przejściówka którą zakupiłem na allegro w środkowej czerwonej wtyczce C ma tylko podłączenia 2 przewodów Can. a z tego co wyczytałem w mojej NRS-D sterowanie kierownicy MF jest pod pinem 11 i tel. jest pod pinami 7 i 12. jak i gdzie to podłączyć żeby działało(jeszcze nie podłączałem navi RNS-E. I jeszcze jedno czy podczas robienia głośniej lub ciszej nie wyświetla się info tak jak w NRS-D?
domin79 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 WitamCzy może mi ktoś powiedzieć jak jest po zmianie z NRS-D na RNS-E z sterowaniem kierownicy MF i z podłączeniem telefonu, Przejściówka którą zakupiłem na allegro w środkowej czerwonej wtyczce C ma tylko podłączenia 2 przewodów Can. a z tego co wyczytałem w mojej NRS-D sterowanie kierownicy MF jest pod pinem 11 i tel. jest pod pinami 7 i 12. jak i gdzie to podłączyć żeby działało(jeszcze nie podłączałem navi RNS-E. I jeszcze jedno czy podczas robienia głośniej lub ciszej nie wyświetla się info tak jak w NRS-D? czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/
roberto343 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/ A powiedz mi czy jest tam coś o co ja pytałem, to że musze podłączyć can bezpośrednio z zegarów to jasne ale moje pytanie to co z kierownicą MF i z telefonem
domin79 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/ kiera będzie hulać co do pinów tel. to powyciągaj je i podłącz w odpowiednie miejsca w adapterze rns-e , niewiem jaki masz ten adapter czy z navika czy skąś indziej bo bym rozpisał co gdzie:wink: tu masz rozpiche rns-a
roberto343 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/ kiera będzie hulać co do pinów tel. to powyciągaj je i podłącz w odpowiednie miejsca w adapterze rns-e , niewiem jaki masz ten adapter czy z navika czy skąś indziej bo bym rozpisał co gdzie:wink: tu masz rozpiche rns-a http://imageshack.us/a/img138/4897/rnse.jpg adapter mam ten:ZŁACZE ISO QUADLOCK ADAPTER Plug Play AUDI RNS-E (2901822011) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w czerwonej długiej kostce I są tylko 2 piny 7 i 12 do podłączenia can do zegarów, a co dalej to nie wiem, mówisz że kiera będzie chodziła bez żadnych zmian a tel będę musiał po podłączać?
domin79 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 bo tylko cany mają tam byś , reszte czyli tel. łączysz następująco: wyciagasz ze swojej kostki tej długiej piny tel+ i tel - oraz z tej drugiej mute nastepnie tel+ będzie to zapewne zielony kabelek , łączysz go do czarnej przejściówki do kabelka niebieskiego tel- będzie zapewne czorny i łączysz go w tej samej kości co powyżej do kabelka brązowego mute zapewne będzie szary i znów w tej samej kostce łączysz do żółtego jak masz ten adapter to odrazu możesz sprawdzić czarną kostke telefoniczną z 3 kabelkami czy kolory sie zgadzają
wladi Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 bo tylko cany mają tam byś , reszte czyli tel. łączysz następująco: wyciagasz ze swojej kostki tej długiej piny tel+ i tel - oraz z tej drugiej mutenastepnie tel+ będzie to zapewne zielony kabelek , łączysz go do czarnej przejściówki do kabelka niebieskiego tel- będzie zapewne czorny i łączysz go w tej samej kości co powyżej do kabelka brązowego mute zapewne będzie szary i znów w tej samej kostce łączysz do żółtego jak masz ten adapter to odrazu możesz sprawdzić czarną kostke telefoniczną z 3 kabelkami czy kolory sie zgadzają Tylko brakuje tu rysunku i normalnie dzieło sztuki:grin:
roberto343 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 w tej czarnej są 3 kabelki żółty niebieski i brązowy, i super są te tel+ i tel - ale kurczę gdzie jest ten mute w NRS-D, ale super dzięki kolego za bardzo dobra podpowiedź. jak byś mi jeszcze powiedział czy rzeczywiście nie ma w RNS wizualizacji np. pozgłaszania lub ściszania
wladi Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 To teraz ja zapytam: ogarnia ktoś MMI 3G żeby wgrać polskie menu:whistling:
domin79 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 mute masz w kostce na samym dole:wink: co do wizualizacji głośności to nie ma jej w rns-e:wink:
roberto343 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wielkie dzięki, czekam na przejściówkę do anteny i zaczynam, musze tylko jeszcze poszukać tego TMC bo chyba jest gdzieś w bagażniku i tam połączę kabelki can
ruks Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wielkie dzięki, czekam na przejściówkę do anteny i zaczynam, musze tylko jeszcze poszukać tego TMC bo chyba jest gdzieś w bagażniku i tam połączę kabelki can Jeśli CAN'ów jeszcze nie podłączyłeś to nie dziwne że Ci nie działa sterowanie z kiery, podświetlenie RNS-E na pewno też
roberto343 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wielkie dzięki, czekam na przejściówkę do anteny i zaczynam, musze tylko jeszcze poszukać tego TMC bo chyba jest gdzieś w bagażniku i tam połączę kabelki can Jeśli CAN'ów jeszcze nie podłączyłeś to nie dziwne że Ci nie działa sterowanie z kiery, podświetlenie RNS-E na pewno też Hehe, nic mi nie działa bo jeszcze nie zabrałem się do podłączenia, najpierw musze schemat i wszystko mieć żeby zacząć podłączać. Sorki ale ja nie mówiłem że mi nie działa bo nie mogło bez podłączenia, ---------- Post dopisany at 15:43 ---------- Poprzedni post napisany at 11:34 ---------- hej kolego a może wiesz jak dokopać się do tego TMC?
turzol Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Moduł TMC jest ukryty w plastikowym stelażu w lewym boczku bagażnika. Jak zdejmiesz dekiel boczka to widać plastikowy stelaż.
roberto343 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 No i tu jest ciekawostka, bo odchyliłem ten przód plastiku i tam chyba w środku nic nie ma. Jak ściągnę ten dekiel boczku widać prostokątna plastikowa skrzynkę ale nie widzę tam TMC
Rekomendowane odpowiedzi