MAJKI Opublikowano 26 Stycznia 2010 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Potrzebny komplet świec, ja zastosowałem BERU GE 101 (0100266009)Klucz torx 30, długa nasadka 8, kleszczyki, klucz dynamometryczny jak ma miec to rece i nogi (świece powinniśmy dokręcić momentem 8 - 11 Nm ) Musashi Uszczelki pokrywy nie wymieniałem bo niedawno zakładałem nową.Wymiane zaczynamy od ściągnięcia osłony silnikanastępnie ściągamy koncówke z odmy i przewód podciśnienia (chyba bo do końca nie jestem pewny)Odkręcamy 11 śrub torksem i ściągamy pokrywę wałków rozrząduUkazuje sie środek i na czerwono są zaznaczone miejsca gdzie są świece żaroweNastępnie kleszczykami ściagamy "fajki" ze świec (delikatnie złapać i pociągnąć do góry ) i wykręcamy świece długa nasadka 8Świece wyciągamy kleszczykami do góryNastępnie wkładamy nową świecePrzykręcamy świece momentem 15NM zakładamy "fajke" i tak przy każdym cylindrze.Następnie składamy wszystko co rozkręcaliśmy i przy -25C nie jest nam straszne odpalanie U mnie dwie świece były spalone i poniżej -15 był już problem z rozruchem silnika a jak zapalił to nierówno chodził no i ta chmura dymu z tyłu.Wymiana trwała około 40 minut, koszt 59zł za 1szt. 1
akjam Opublikowano 29 Stycznia 2010 Opublikowano 29 Stycznia 2010 No bravo! Ktoś tu straszył z tą wymianą a jak widać nie jest to trudne. Ja niestety poszedłem na łatwiznę i zleciłem to komuś przy okazji wymiany rozrządzu... :gwizdanie:
ALBINEK Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Przerabiałem już to ,bravo za super -story .Jak mogę to dodam że trzeba zwrócić uwage przy wciskaniu kostek na PD żeby klikneły zatrzaski.
jezuwrc Opublikowano 3 Lutego 2010 Opublikowano 3 Lutego 2010 Bardzo fajniutki opis!! Dziś wymieniłem świece i 3 były spalone.... Założyłem 7V N10579805 NGK D-Power 55 CZ304 od motoru BRD/BRE/BRF itp 62zł/1szt Te 4,4V przeznaczone do BLB szybko się palą. Potwierdziło kilku znajomych mechaników specjalizujących się w VW/Audi Miłej wymiany...
Musashi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Opublikowano 7 Grudnia 2010 świece dokręcamy momentem 8-11 Nm szczególną ostrożność należy zachować w przypadku świec z ceramiczną końcówka stosowaną w BRE, BRD itd, ponieważ pekniecie ceramicznego elementu w komorze spalania spowoduje katastrofalne w skutkach efekty.
audia4a4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Opublikowano 7 Grudnia 2010 świece dokręcamy momentem 8-11 Nm szczególną ostrożność należy zachować w przypadku świec z ceramiczną końcówka stosowaną w BRE, BRD itd, ponieważ pekniecie ceramicznego elementu w komorze spalania spowoduje katastrofalne w skutkach efekty. dla tych co nie wiedza powiedz jakie
Pawelkiwi Opublikowano 26 Listopada 2014 Opublikowano 26 Listopada 2014 A jak komuś pęknie lub się ukręci końcówka świecy i wpadnie do cylindra to nie ma problemu da się wyciągnąć.
gados82 Opublikowano 26 Maja 2015 Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Panowie które lepiej świece do BLB 2.0TDI 2005r, Beru czy NGK??? Czy obojętnie? Jak jest różnica świec np. NGK za prawie 100zł za szt z tymi NGK za około 60zł za szt? NGK 99zł allegro NGK 52zł allegro I czy obie te świece pasują do mojego modelu? Edytowane 26 Maja 2015 przez gados82
Ediartek Opublikowano 20 Września 2015 Opublikowano 20 Września 2015 Halo witam ma ktoś te zdjęcia do wymiany świec zarowych
michałswd Opublikowano 11 Października 2015 Opublikowano 11 Października 2015 Panowie jakie świece do 1.9tdi bke/brb ?
Musashi Opublikowano 13 Października 2015 Opublikowano 13 Października 2015 a od kiedy BKE to 2.0 tdi? to chyba nie ten dzial?
mravel Opublikowano 14 Października 2015 Opublikowano 14 Października 2015 podepnę się pod wątek, bo u mnie również do wymiany są swieczki. Czym różnią sie te NGK z postu #9 o których pisze gados82? Jakie świeczki najlepiej kupuć do BLB, bo spotkałem się z wieloma opiniami, że zamienniki palą się jak znicze na 1go listopada.
mravel Opublikowano 22 Grudnia 2015 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) NGK lub Denso, Kupilem i zalozylem Denso - wszystko smiga jak nalezy. Denso podobno szybciej sie nagrzewaja. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez mravel
Gentleman Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Jaki jes sredni koszt wymiany swiec a BRD? ten zabieg rozni sie czyms w zwiazku z silnikiem 16V? Edytowane 22 Września 2016 przez Gentleman
SotoM Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 W 8V świece są na Zewnątrz głowicy W 16v są wewnątrz -demontaż montaż pokrywy wałków.
Musashi Opublikowano 26 Września 2016 Opublikowano 26 Września 2016 i trzeba sie obchodzić z nimi ostroznie, swiece do BRD mają ceramiczne końcówki.
Osiollekk Opublikowano 10 Listopada 2016 Opublikowano 10 Listopada 2016 Mam BRD i musze wymienić komplet świec. Nie chce tego nikomu zlecać bo to nie sztuka je wymienić. Trzeba dla własnego dobra znać tylko kilka podstaw No więc, czy ciężko jest je wykręcić? Chodzi mi o to czy sie zapiekają i jest spora szansa je ukręcić? Są pod pokrywą wałków więc powinno to wg mnie wpływać na nie-zapiekanie się. Dobrze kombinuje? I druga sprawa, to na co dokładnie uważać jeżeli chodzi i te ceramiczne końcówki? Piszecie żeby tylko uważać... po prostu żeby nigdzie nie puknàć końcówką?
mravel Opublikowano 28 Listopada 2016 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Panowie które lepiej świece do BLB 2.0TDI 2005r, Beru czy NGK??? Czy obojętnie? Jak jest różnica świec np. NGK za prawie 100zł za szt z tymi NGK za około 60zł za szt? NGK 99zł allegro NGK 52zł allegro I czy obie te świece pasują do mojego modelu? Do silnika BLB pasuja swiece D-Power 48. Jest blad w linku jaki podales, poniewaz swiece D-Power 55 sa do BRE, BRD, BVA, BRF, BUY i jeszcze kilku innych. Wszystko znajdziesz na stronie NGK Czy autor mógłby podpiąć raz jeszcze zdjęcia? Czy slyszal ktos, aby uszczelka pod pokrywa zaworow, ktora nota bene odkrecamy chcac wymienic swieczki (BLB), miala cos wspolnego z tzw poznym turbo. Inaczej mowiac, czy jej nieszczelnosc moze wplywac na pozniejsze zalaczanie sie turbo... Edytowane 28 Listopada 2016 przez mravel
Rekomendowane odpowiedzi