Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wszystko o pielęgnacji auta - kosmetyki samochodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nowa moda widze powstaje...

najpierw były programy...potem hamulce z przodu... potem hamulce z tyłu...a teraz detaling :)

• Odpowiedzi 4.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

za mało czy za dużo ? palce bolały od ugniatania, 1 część zeszła na maskę, 1/2 dachu, drzwi, cały bok, tylną klapę, zderzak i wydechy a druga część na resztę + szyby i felgi, glinka jest jeszcze w miarę czysta na następne użycie, do kosza jej nie wywaliłem, auto jest duże, weź to pod uwagę Łukasz

Opublikowano

1/3 kostki glinki na auto ? Coś Ty z nią robił ? Rzucałeś po asfalcie ? :naughty: :naughty: :naughty:

a z kad wiesz ile mial gramową kostke? :P

Opublikowano

a z kad wiesz ile mial gramową kostke? :P

Hmmm ... zakładam, że 1/3 100 gramowej to około 30g, a to zdecydowanie za mało na takie auto (i chyba w ogóle na jakiekolwiek poza Seicento) więc musiał mieć 1/3 glinki 200g czyli jakieś niecałe 70g, a to cholera jakoś mi za dużo żeby zużyć na bardzo czysty lakier :naughty::tongue4::nose:

za mało czy za dużo ? palce bolały od ugniatania, 1 część zeszła na maskę, 1/2 dachu, drzwi, cały bok, tylną klapę, zderzak i wydechy a druga część na resztę + szyby i felgi, glinka jest jeszcze w miarę czysta na następne użycie, do kosza jej nie wywaliłem, auto jest duże, weź to pod uwagę Łukasz

Aaaaa to zmienia postać rzeczy, bo ja myślałem, że ją zużyłeś i wywaliłeś :wink4:

Co do ugniatania - jak glinkujesz auto to weź sobie nalej bardzo ciepłej wody do jakiegoś pojemnika i każdorazowo przed ugniataniem włóż ją do tej wody na kilkanaście sekund albo po prostu pougniataj w tej wodzie, wyjmij i uformuj - glinka po takim zabiegu łatwo się ugniata oraz formuje i najważniejsze, że jest miękka w kontakcie z lakierem. Bardzo często ludzie po glinkowaniu mają lekkie hologramy - z doświadczenia wiem, że głównym powodem jest właśnie twarda glinka, która zbierając brud nie wchłania go dobrze tylko trzyma z brzegu co powodować może właśnie takie efekty.

Opublikowano

dzięki za podpowiedź Łukaszu, na dworze było dosyć chłodno wiec pewnie dla tego glinka była dosyć twardawa i sprężysta

Opublikowano

na dworze było dosyć chłodno wiec pewnie dla tego glinka była dosyć twardawa i sprężysta

To główny powód takiego stanu rzeczy :wink4:

Opublikowano

vario ale masz brzydki samochód :decayed:

Opublikowano

Vario, jeśli można napisz ile ładowności ma ta 150.. szukam właśnie dużego pickupa i zależy mi na tym parametrze. Na Hiluxa ładuję 1300kg i jest ok, zastanawiam się teraz nad czymś z USA :)

Opublikowano

Łukaszu,

ja mam nurtujące pytanie. Chodzi mianowicie o osuszanie samochodu po myciu. Dotychczas stosuję irchę, ale nie jestem do końca zadowolony z efektów. Nie wchłania tyle wody ile bym chciał i ciężko się wyżyma. Czy mikrofibra jest lepsza w tych dwóch względach? Czy wyciera do sucha? Ewentualnie jaką byś polecał? Water Magnet? A może coś tańszego, bo 100 PLN za ręczniczek to jest nielicho... Aha i jeszcze coś. Po jakimś czasie ircha juz tak dobrze nie wchłania. Czy w przypadku ręczników z mikrofibry mamy z czymś podobnym do czynienia?

Opublikowano

Dotychczas stosuję irchę, ale nie jestem do końca zadowolony z efektów. Nie wchłania tyle wody ile bym chciał i ciężko się wyżyma. Czy mikrofibra jest lepsza w tych dwóch względach? Czy wyciera do sucha?

Jakoś nie dziwię się. Swego czasu porównywałem sobie wchłanianie i działanie irchy w porównaniu do akurat water magneta. Nie dość, że ręcznikiem waflowym pracuje się dużo przyjemniej to jeszcze wg mnie jest dużo mniejsze ryzyko porysowania powierzchni np. w przypadku jak gdzieś coś zostanie niedomyte czy w każdym innym przypadku.

Ewentualnie jaką byś polecał? Water Magnet? A może coś tańszego, bo 100 PLN za ręczniczek to jest nielicho... Aha i jeszcze coś. Po jakimś czasie ircha juz tak dobrze nie wchłania. Czy w przypadku ręczników z mikrofibry mamy z czymś podobnym do czynienia?

Tak jak pisałem - ja używam Water Magnetów już długi czas i jestem z nich zadowolony. 100 zł nie kosztują tylko około 60 zł więc nie jest źle tym bardziej, że są naprawdę bardzo trwałe.

I do osuszania służą ręczniki waflowe, a nie te zwykłe z mikrofibry :wink4:

Opublikowano

Łukasz, warto zainwestować w Kestrel Das-6 ?

Amator, mam zamiar ogarniać tylko swoje auto, ewentualnie rodziców, bez jakiegoś szału, generalnie maszyna polecana, praktycznie niczym się nie różni od tej z "megłajersa"

ewentualnie, poleć coś lepszego :wink4:

Opublikowano

ja czekam na Das-6 Turbo - jakiś nowszy i mocniejszy model

Opublikowano

ja czekam na Das-6 Turbo - jakiś nowszy i mocniejszy model

Das 6 PRO ;)

to chyba jeszcze troche poczekasz... bo ja czekalem juz od poczatku marca i do dzisiaj nie ma.... u klakiernika chyba jest w zabójczej cenie 700zł... dlatego zebralem kilku ludzi i zamowilismy te polerki w UK

Opublikowano

w MrCleaner ma być za ok 2 tyg. w cenie 600+[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2011, 22:42_________________________________________________BTW Pro a Turbo to podobno inne maszynki

Opublikowano

BTW Pro a Turbo to podobno inne maszynki

eee chyba coś Ci sie pomyliło... nie ma nic z dasa6 cos takeigo jak turbo

w MrCleaner ma być za ok 2 tyg. w cenie 600+[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2011, 22:42_________________________________________________BTW Pro a Turbo to podobno inne maszynki

no wlasnie w mrclenaer ma byc das6 PRO ...i czekalem juz od marca....

mnie z UK z wysylka wyszla ta polerka niecałe 470zł

Opublikowano

sorry, nie wiem skąd mi się to wzięło to turbo :polew:, miałem na myśli Pro Power Plus

Opublikowano

Tak jak pisałem - ja używam Water Magnetów już długi czas i jestem z nich zadowolony. 100 zł nie kosztują tylko około 60 zł więc nie jest źle tym bardziej, że są naprawdę bardzo trwałe.

I do osuszania służą ręczniki waflowe, a nie te zwykłe z mikrofibry :wink4:

Co do ceny to żółty water magnet to 70 PLN a niebieski ( 100x55cm) to 99,90, więc nie przesadziłem. Ceny z e-shopu Meguiar's i z all4auto. Ale all4auto ma jeszcze ręcznik od Shiny garage za 30 PLN 90x60 Fluffy Dryer.

Znasz? Używałeś?

Opublikowano

jakby ktoś chciał to moge zamówić Das6 Pro z UK

cena: 102 funty + wysylka

taka cena obowiazuje tylko i wylacznie przy minimum 4 osobach...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...