Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heheh moja dzisiaj na trasie Konin- Poznan- Konin spaliła 10,5 LPG :D gdzie na autostradzie ścigałem się z jakąś panienką z prędk. 140-180 km/h :a4fan: . Jednak to co już powiedzieliśmy wiele razy LPG na różnych stacjach jest b. różny hehe tz na shelu przejeżdżam ok 10 km mniej na 200 km niż na orlemowskim LPG.

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 622 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moj 2.8 5V QUATTRO z manualem na 17'' (choc one chyba nie maja wiekszegi wplywu) papusia nastepujaco

PB 95

miasto 14l

trasa (krajówka) 120-140 km/h 8,8l

trasa (autostrada) 190 km/h 12,5l

LPG

miasto 15-16l

trasa (autostrada) 120 km/h 13,2l

trasa (autostrada) 160 km/h 14l

trasa (autostrada) 190 km/h 17,5l

trasa (krajówka) 120-140 km/h 12,8l

niewiem czemu jest tak wysokie spalanie gazu przy wyzszych predkosciach w stosunku do spalania beznyzny ale gaz mam stosunkow krótko wiec jeszcze nad tym pracuje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moja A4 Avant 1.9 TDI AFN 110KM klimatronic, napęd przedni, skrzynia manualna, opony zimowe 195/65/R15, przez ostatnie 4 tys. km średnia cały czas 5.7 - 5.9 (jazda raczej dość spontaniczna, 50% miasto, 50% trasa), oby tak dalej. Spalanie to najlepsza strona tego auta. Jestem bardzo zadowolony.

Dla porównania A4 1.6 ADP sedan bez klimy, napęd przedni, skrzynia manualna, opony letnie 205/55/R16, użytkowane spokojnie przez moją Mamę - około 9- 10 l. benzyny (raczej nieekonomiczne auto w stosunku do tego co oferuje, ale dobrze utrzymane), został założony gaz i na nim pali 12 l. /100 km. I te koszt ekspolatacji już są do przyjęcia w naszych, smutnych realiach.

Opublikowano

Moja aśfurka spala 8l gazu na 100km... i jestem zadowolony bo wczesniej miałem BMW E36 2,5 TDS która lubiła ropke jak kiepski piwo i czasem w 12l/100km sie zamykała a srednio ok 9-10l/100km.

Osiągów nie ma co porównywć... ale cos za coś...

Opublikowano
  • Autor
Moja aśfurka spala 8l gazu na 100km

Chyba na postoju :biggrin: Nie wierze w takie bajki , 1,6 przy niewiem jak mocnym oszczedzaniu spali moze moze 8l benzyny :cool: Wiec 8l gazu jest po prostu nie mozliwa !! :bicz:

Opublikowano

mój jakby teraz mniej palił..... a może mi się wydaje, za mało jeszcze przejechałem od piątku....

Opublikowano

Ostatni mój wynik to 9,7 (silnik 1.6) 90% miasto.

PS. Propozycja dla moderatora może podzielić temat na silniki.

Opublikowano

co do spalania silnika 1.6 jestem strasznie rozczarowany

w mieście ok 10-12 l/100km

trasa prędkość do 120km/h około 8,5 l

trasa prędkość około 160-180km/h około 12-14 litrów

ale i tak na gaz nie mam zamiaru przerabiać bo jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju paliwa

Opublikowano
co do spalania silnika 1.6 jestem strasznie rozczarowany

w mieście ok 10-12 l/100km

trasa prędkość do 120km/h około 8,5 l

trasa prędkość około 160-180km/h około 12-14 litrów

niemozliwe cos masz schrzanione :twisted:

Opublikowano

nie wydaje mi się :D

przy tej masie samochodu taki silniczek jest za słaby, szczególnie do dynamicznej jazdy, a wiadomo że jak się go kręci na wysokie obroty to trochę spalić musi:D niestety o tym dowiedziałem się już po zakupie mojego egzemplarza :D ale co tam kupowało się pod wpływem emocji itd itp :P następna a4 będzie już jakaś lepsza benzynka i na gaz albo w diesla pójdę ale to jeszcze troszkę muszę poczekać :D

Opublikowano

Trasa Myslenice - Sulkowice - Krakow. Spokojna nocna jazda :) Sprawdzalem ile najmniej wyciagnie:

dsc00034ge5.jpg

Moja srednia oscyluje około 7L

Opublikowano
Trasa Myslenice - Sulkowice - Krakow. Spokojna nocna jazda :) Sprawdzalem ile najmniej wyciagnie:

biedny silnik meczył sie biedaczek :twisted:

Opublikowano

Obrazek

a u Ciebie jaki ma zwizek z rzeczywistoscia towskazanie sredniego zuzycia??

Opublikowano

Zastanawia mnie zawsze metoda pomiaru. Najlepiej do pełna - rezerwa- do pełna. Czy jak inaczej? Ja naprzykład leje 20 litrów max(do miasta i okolic), tylko w daleką trasę do pełna. Zalany na fula ciągnie tylny zderzak po ziemi, nie mówie o przyspieszeniu. A wtedy napewno więcej pali.

- wiadomo fakturowcy vatowcy zawsze leją do pełna :wink:

Opublikowano

No to i ja się zwierzę, ok. tydzień temu zrobiłem sobie trasę Kraków-Częstochowa-Kraków razem 270 km. Metoda pomiarowa wyjazd z Krakowa-tankowanie do pełna i przyjazd do Krakowa tankowanie również do pełna na tej samej stacji. Wlałem 19 literków. Czyli spalanie ok. 7 l/100 km. Prędkość oscylowała pomiędzy 60 a 120 km/h.

Po Krakowie pali mi do 12 l/100 km przy delikatnym butowaniu.

Opublikowano

Ja vat-owcem juz nie jestem ale ze duzo smigam to zawsze leje do pelna i zawsze wypijam prawie bak do "0" (3-4l )i dopier wowczas tankuje.Bo tankowanie za 2 dyszki to tylko stara czasu i paliwa bo co chwile trzeba na stacje podjeżdżać.A wiadomo ze i tak sie to przejezdzi .To samo z pomiarem spalania czym wiecej km zrobimy tym pomiar jest dokladniejszy - czyli bak do PELNA, zerujemy licznik jak sie wacha konczy to znow do pelna dzielimy przez km i juz wiadomo, nie musze chyba dodawac ze najistoniejszym czynnikiem jest styl jazdy.

Toche czasami smiesza mnieludzie ktorzy co chwiel ustanawiaj to nowy rekord min zuzycia paliwa, a gdzi ejest przyjemnosci z jazdy jak ktos jedzie z cieniem nogi na gazie.Albo szcuja spalanie do momentu az im sie kontrolka rezerwy zaswieci

Opublikowano

Obrazek

a u Ciebie jaki ma zwizek z rzeczywistoscia towskazanie sredniego zuzycia??

Zdaje mi sie, ze nie zrozumiales :) To moj pierwszy dizel i chcialem sprawdzic jakie jest minimalne spalanie na trasie ~100 km. Ale traktuj to jako ciekawostke.

Normalnie komp pokazuje wartosci oscylujace ok 7 litrow - 50% miasto 50% trasa.

Opublikowano

Ja mam tdi, a nie 2,8 - "za dwie dyszki" to u Ciebie akurat po chleb i spowrotem.

Nawet jak sobie obiecuję że będe jechać spokojnie; - poprostu łatwo mnie sprowokować. :twisted:

Opublikowano

U mnie jest nastepujaco:

Miasto:

-maluchy wyprzedzaja : ok.9 lytrow

-troche zołwia troche geparda :) : ok. 11 lytrow

-nie ma uja we wsi: 14-15 butelek coli :P 1 litrowych hehehehe

trasa:

Jedna sluszna opcja sandal w pedal: ok. 9-10 lytrow

Oczywiscie wszystko jest około bo nie mam komputra, tylko z tankowania na oko :) ale jak to mawiaja na oko chlop umarl w szpitalu :)

Swoja droga mysle ze przy jezdzie normalnego facia kolo 50 latek , spalanie po miescie by oscylowalo kolo 9-10 na 100 :) Ale ja mam raptem polowe :) i jakos dziwnie ciezką noge no i mi tak pali jak pali :)

Opublikowano
Ja naprzykład leje 20 litrów max(do miasta i okolic)

ja podobnie robię, po mieście to 20L max :)

Ostatnio na odcinkach 25km w mieście miałem 6,7 i 6,3 (dane z kompa)

Ale udało się rano bez korków prawie.

Normalnie to jednak chyba sporo ponad 7L (cholerne korki to powodują).

Nawet pocisnąć nie ma gdzie :evil: