Opublikowano 27 Lutego 201313 l purflux - sa tez bdb -uzywałem - Test filtrów oleju - czyli ile jest filtra w filtrze art. o filtrach ciekawi mnie co zalewali w 2004 roku do silników w fabryce
Opublikowano 27 Lutego 201313 l Panowie do 2.0 tdi blb moze byc olej castrol 5w30(norma507.00) a mozna po nim bez obaw zalac castrol 5w40 (norma505.01) czy trzymac sie juz tego 5w30? niby ten i ten ful syntetyk
Opublikowano 27 Lutego 201313 l jak masz dpf to 507 tylko jak nie to moze byc 505.01 dzis znajomy zalał castrola do takiego motorku, a co tak w prawdzie zalał okaze sie bo kupił na allegor,bez sensu jakby w sklepach nie było, pewnie zaraz multum wpisów bedzie kup motula kup motula kup motula,haha:grin: ---------- Post dopisany at 22:35 ---------- Poprzedni post napisany at 22:24 ---------- jak wszytko ok ładnie chodzi motor to mozesz zostac
Opublikowano 27 Lutego 201313 l jak masz dpf to 507 tylko jak nie to moze byc 505.01 dzis znajomy zalał castrola do takiego motorku, a co tak w prawdzie zalał okaze sie bo kupił na allegor,bez sensu jakby w sklepach nie było, pewnie zaraz multum wpisów bedzie kup motula kup motula kup motula,haha:grin:---------- Post dopisany at 22:35 ---------- Poprzedni post napisany at 22:24 ---------- jak wszytko ok ładnie chodzi motor to mozesz zostac dpfu brak. wiec zaleje tego 505.01. Niby tez 5w40 lepszy dla turbo ale to wiadomo jak jest
Opublikowano 27 Lutego 201313 l śmiało ,wymieniaj co 15tys oczywiscie lub wczesniej jak dasz mu popalic heh
Opublikowano 28 Lutego 201313 l śmiało ,wymieniaj co 15tys oczywiscie lub wczesniej jak dasz mu popalic heh castrola to bym wymieniał raczej co 10 max 12 tysi
Opublikowano 28 Lutego 201313 l panowie w sytuacji kryzysowej, gdyby nie można było kupić takiego samego produktu, czy do Amsoil 5W-40 można dolać jakiś inny? proszę o podpowiedź , nic o tym nie wiem ...
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Podobno można, pod warunkiem, że oliwa posiada te same normy i tą samą klase lepkości, w benzynie kiedyś przerabialiśmy temat, ale to była sytuacja kryzysowa w trasie więc nie było wyjścia.
Opublikowano 28 Lutego 201313 l lepiej po 7 tkm Tak czesto kolego devastation...? U mnie wypadaloby to co 3 miesiace. Dzieku Bogu póki co jezdze na oleju Quaker State. Półsyntetycznym De Luxe Synthetic 5W-40 I mysle ze moge go wymieniac co 6 m-cy albo 14 tys. kilometrow. I chyba na razie przy nim zostane.
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Ja osobiście kupuje filtry Filtrona : powietrza i kabinowy węglowy. Jako filtr do paliwa i oleju kupuje Mann'a. Panowie dam ciekawą historią ku przestrodze... Znajomy był rok temu na praktykach w ASO Seata w Rzeszowie Facet przyjechał na wymianę oleju, serwisant spuścił olej, poszedł po nowy i skazał pójść zapłacić. Gdy właściciel auta poszedł uregulować rachunek to serwisant wlał z powrotem stary olej... Jak to usłyszałem to włosy stanęły mi dęba... Przecież to ASO...
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Panowie dam ciekawą historią ku przestrodze... Znajomy był rok temu na praktykach w ASO Seata w Rzeszowie Facet przyjechał na wymianę oleju, serwisant spuścił olej, poszedł po nowy i skazał pójść zapłacić. Gdy właściciel auta poszedł uregulować rachunek to serwisant wlał z powrotem stary olej... Jak to usłyszałem to włosy stanęły mi dęba... Przecież to ASO... Kolego cabanmat, z całym szacunkiem. Ale albo Ty albo kolega nigdy nie byliscie w ASO. Rachunku nigdy nie płaci sie przed zakonczeniem czynnosci wykonywnych przez mechanika. Oraz pobrany olej czy tez jakas inna czesc jest wpisywana na fakturze-rachunku. I to musi zgadzac sie z magazynowym WZ. Poza tym nie przypominam sobie osobiscie (bedac w ASO) abym mogł byc na stanowisku naprawczym (hala) No chyba ze w ASO Seat jest inaczej. Poza tym mechanik który spusciłby olej z diesla (zakładam ze to był diesel) i wlał go tam spowrotem... to musiałby byc szalony. Osobiscie nie przepadam za ASO, zeby nie było. Pozdrawiam
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Panowie, na forum widziałem fajny filmik pokazujący test 3 świec żarowych : BERU, NGK i jeszcze jakaś firma. Gdzie mogę to znaleźć ? Mój post oczywiście do usunięcia PS. Nigdy nie byłem w ASO, sam osobiście tam nie miałem praktyk
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Panowie, na forum widziałem fajny filmik pokazujący test 3 świec żarowych : BERU, NGK i jeszcze jakaś firma.Gdzie mogę to znaleźć ? Mój post oczywiście do usunięcia PS. Nigdy nie byłem w ASO, sam osobiście tam nie miałem praktyk Jest na You Tube poszukaj
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Ale skąd mamy pewność że nie skierowano większego natężenia prądu na świece BERU
Opublikowano 28 Lutego 201313 l Ja osobiście kupuje filtry Filtrona : powietrza i kabinowy węglowy.Jako filtr do paliwa i oleju kupuje Mann'a. Panowie dam ciekawą historią ku przestrodze... Znajomy był rok temu na praktykach w ASO Seata w Rzeszowie Facet przyjechał na wymianę oleju, serwisant spuścił olej, poszedł po nowy i skazał pójść zapłacić. Gdy właściciel auta poszedł uregulować rachunek to serwisant wlał z powrotem stary olej... Jak to usłyszałem to włosy stanęły mi dęba... Przecież to ASO... też nie za bardzo chce mi się wierzyć w tą historię ponieważ seat ma poważne kłopoty i raczej musi trzymać poziom usług. W ostatnim miesiącu sprzedali tylko 1 nową sztuke z salonu w polsce. Mówili w tok fm w programie motoryzacyjnym.
Opublikowano 28 Lutego 201313 l panowie w sytuacji kryzysowej, gdyby nie można było kupić takiego samego produktu, czy do Amsoil 5W-40 można dolać jakiś inny? proszę o podpowiedź , nic o tym nie wiem ... jak sprawuje sie amsolin jak motor cyka??
Opublikowano 1 Marca 201313 l Panowie przeczytałem pare stron ale nie mam zamiaru czytać 200 stron.... Szykuje sie u mnie wymiana oleju w zakupionym na jesien A4 B8 2.0 TDI. Z tego co widzę Castrola polecanego przez Audi nikt zbytnio nie chwali, wiec co najlepiej - MOTUL SPECIFIC VW 507.00 ?? Dodam że nie mam pojęcia jaki olej lał poprzedni własciciel ale skoro był serwisowany w Audi to domyśląłm się że Castrol....