Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum, zanim tutaj zajrzałem zakupiłem olej do swojej audiczki. Zgodnie z naklejką na silniku mam olej o normie 505.01 więc takiego szukałem, pytałem o Motul, ale w sklepie polecili mi Castrola Edge turbo diesel 505.01 5W 40. Czy ktoś może wyrazić opinię na temat tego oleju? Jak będzie się sprawował w zwłaszcza w zimie ?

Ps.Na miarce wskazuje trochę niski poziom oleju, czy mogę dolać trochę do silnika zanim pojadę na wymianę do ASO ?

A4 B6

silnik: AVF, 1,9 tdi 130 koni

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

przeczytaj od poczatku ten watek. znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania, jesli nie - skorzystaj z opcji :szukaj:.

Optuje za zamknieciem tegoż watku.

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum, zanim tutaj zajrzałem zakupiłem olej do swojej audiczki. Zgodnie z naklejką na silniku mam olej o normie 505.01 więc takiego szukałem, pytałem o Motul, ale w sklepie polecili mi Castrola Edge turbo diesel 505.01 5W 40. Czy ktoś może wyrazić opinię na temat tego oleju? Jak będzie się sprawował w zwłaszcza w zimie ?

Ps.Na miarce wskazuje trochę niski poziom oleju, czy mogę dolać trochę do silnika zanim pojadę na wymianę do ASO ?

A4 B6

silnik: AVF, 1,9 tdi 130 koni

wymien od razu. na co czekasz? nie mieszaj.

lepiej lac do silnika olej w 100% syntetyczny. a castrol edge 505.01 5w40 jest olejem hydrokrakowanym. to taki troche lepszy polsyntetyk.

jak juz dales sie namowic na castrola, trzeba bylo kupic 5W30 z norma 507.00

Opublikowano

Kupiłem 100 AAT(2,5 R5), poprzednio gosć zalał (nie jest pewien) mobila mineralnego :kwasny:

Bede robił głowice i wrzuce pierścionki i ogólnie przy silniku i myśle żeby od razu wlać full syntetyk, silnik ma bliko 300 tys i na minerale lekko spod głowicy sie sączy, turbina łądnie pracuje jak narazie.

Nie zabije silnika? boje sie troche że turbina zacznie nie domagać i zacznie walić olej spod głowicy mimo spawania i panowania..

A moze do takiego kondona lepiej jakiś półsyntetyk, robie ok 15-20 tys miesięcznie..

Opublikowano

Kupiłem 100 AAT(2,5 R5), poprzednio gosć zalał (nie jest pewien) mobila mineralnego :kwasny:

Bede robił głowice i wrzuce pierścionki i ogólnie przy silniku i myśle żeby od razu wlać full syntetyk, silnik ma bliko 300 tys i na minerale lekko spod głowicy sie sączy, turbina łądnie pracuje jak narazie.

Nie zabije silnika? boje sie troche że turbina zacznie nie domagać i zacznie walić olej spod głowicy mimo spawania i panowania..

A moze do takiego kondona lepiej jakiś półsyntetyk, robie ok 15-20 tys miesięcznie..

nie wiem co to za 100. ale jezeli myslisz o audi 100, to przebieg 300.000 to chyba w marzeniach masz. chyba ze pomyliles si eo jedno zero i mialobyc 3.000.000 km :gwizdanie:

syntetykiem turbiny nie zabijesz. jezeli mineral jej nie zamordowal, to nic jej nie zabije :decayed:

Opublikowano

nie wiem co to za 100. ale jezeli myslisz o audi 100, to przebieg 300.000 to chyba w marzeniach masz. chyba ze pomyliles si eo jedno zero i mialobyc 3.000.000 km :gwizdanie:

syntetykiem turbiny nie zabijesz. jezeli mineral jej nie zamordowal, to nic jej nie zabije :decayed:

Audi 100 :decayed:

Może i drugi albo i kolejny raz licznik sie kręci ale pompa od środka dziewicza i ogólnie autko mniej skrzypi w środku niż rodziców a4 z mniejszym przebiegiem ;) Autem przez 5 lat jeździła 50-kilku latka :shocked:

Czyli co wleje na tym pojedzie? No to chyba półsyntetyk Motula zastosuje :naughty:

Dzięki za odp :good:

Opublikowano

Witam

Moje auto bylo w LL i jak je kupilem( 139 tys km) to zalalem MOTULA z norma 505.01 5w40 ale wydaje mi sie ze jakos troszke glosniej chodzi i ostatnio coski zaczal kopcic dziwnie .Ten MOTUL zakupiklem w allegro i zastanawiam sie czy nie trafilem na jakas mieszanke Zrobilem na nim jakies 7 tys od czerwca. Napewno olej wymienie i to szybko tylko na jaki??Zastanawiam sie czy nie wrocic na 5w30 i robic wymiane co 15 tys.Pytanie moje czy moge bez problemu wrocic na ten olej czy trzeba uzyc jakiegos clinera??

Opublikowano

A co ile ty chciałes robić wymiane jak nie co 15 tys.km.??? :cool1:

Zrób na tym oleju drugie 7 tys. i wymień tylko tym razem kup z pewnego źródła np: Inter-Cars albo u koleki z forum: DZIK po co kombinować i zmieniać olej przy każdej wymianie na inny.

Opublikowano

Witam

Moje auto bylo w LL i jak je kupilem( 139 tys km) to zalalem MOTULA z norma 505.01 5w40 ale wydaje mi sie ze jakos troszke glosniej chodzi i ostatnio coski zaczal kopcic dziwnie .Ten MOTUL zakupiklem w allegro i zastanawiam sie czy nie trafilem na jakas mieszanke Zrobilem na nim jakies 7 tys od czerwca. Napewno olej wymienie i to szybko tylko na jaki??Zastanawiam sie czy nie wrocic na 5w30 i robic wymiane co 15 tys.Pytanie moje czy moge bez problemu wrocic na ten olej czy trzeba uzyc jakiegos clinera??

nie czekaj wymien od razu. zakup olej z pewnego zrodla. nie oszczedzaj na oleju ani filtrach. oprocz kopcenia tez zuzywa olej?

Opublikowano

Oleju wlasciwie nic nie ubylo od wymiany.Wymienialem ostatnio EGR i jak bylem u mechanika to powiedzial ze moze Egr cos szwankuje bo na VAGu nic nie wyszlo.

Za tydzien bede w domu to odstawie auto do ASO niech wymienia olej i filtry i niech sprawdza to kopcenie.

Szkoda patrzec jak auto sie meczy( kopci ).

Opublikowano

Auto sprowadziłem z niemiec na silniku ma etykiete z której można wywnioskować, że wlany jest olej Shell Ultra VX o specyfikacji 504.00/507.00 lepkość 5W30 Czytając pierwszą stronę wywnioskowałem że do mojego sprzetu zalecany jest olej o specyfikacji Vw 505.01. Do tego na liczniku mna 180 000 km. Czy dalej lać Shella czy zmienić na specyfikację 505.01?

Mam również do niego książkę serwisową i widać w niej że olej był wymieiany co 30000 km. Podejrzewam że chodził w trybie long life. Co wy na to zmieniać czy lać ten sam?

Opublikowano

Auto sprowadziłem z niemiec na silniku ma etykiete z której można wywnioskować, że wlany jest olej Shell Ultra VX o specyfikacji 504.00/507.00 lepkość 5W30 Czytając pierwszą stronę wywnioskowałem że do mojego sprzetu zalecany jest olej o specyfikacji Vw 505.01. Do tego na liczniku mna 180 000 km. Czy dalej lać Shella czy zmienić na specyfikację 505.01?

Mam również do niego książkę serwisową i widać w niej że olej był wymieiany co 30000 km. Podejrzewam że chodził w trybie long life. Co wy na to zmieniać czy lać ten sam?

Jeśli w Twoim aucie nie ma filtra cząstek stałych możesz zalewać 505.01 i wymieniać co 12-15tkm

Opublikowano

Witam - wiem ze tym postem moge się narazić ale temat olejów to temat rzeka i przesiedziałem nad tym pare wieczorów ale i tak kazdy ma indywidualny problem lub pytanie - moje jest takie ze po zakupie i wymianie materiałów exploatacyjnych w moim warsztacie mój mechanik wymienil mi olej na SHELL HELIX 5 W 30 auto ma 250 tys.km.

Dlatego proszę uzytkowników tego oleju o opinię i czy nie lepiej byłoby zastosowac 5 W 40 np.

Podobno olej ma z Niemiec i przywozi w beczkach.

Olej mógłbym miec jaki zechce nawet MOTUL prosto z Francji ale nie o to chodzi na razie interesuje mnie opinia na trmat oleju na którym teraz jeżdżę.

Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi oraz serdecznie wszystkich pozdrawiam. :mysli:

Opublikowano

witam

nie mogę znaleźć ale jak bym pominął to sorki. samochód z niemiec 2000 rok, 1,9 tdi na pompowtryskach. nie wiem co było lane, mam 240 kkm i zalałem raz 10w40 gtx magnateca (niestety norma tylko 505.00). Pytanie CZY MOGĘ PRZEJŚĆ TERAZ NA PEŁEN SYTNTETYK (5W40) O NORMIE ODPOWIEDNIEJ 505.01? straszą mnie że się coś wypłucze i będzie silnik przeciekał itp..... ktoś pomoże albo tak zrobił? widziełm post jednej osoby że tak zrobiła i się nic nie stało?

Opublikowano

Nie słuchaj głupot tylko zmieniaj na olej z normą 505.01 lub 506.01 lub 507.00

Możesz spokojnie przejść na pełny syntetyk.Jak chcesz to przed wymianą zastosuj Motul Engine Clean i będzie :good:

Opublikowano

Jak pojechalem na wymiane bo juz trza było. To mi wlali Castrola Edge'a.

I niestety filtr oleju Filtrona.

Opublikowano

Filtron ma bardzo dobre filtry

Opublikowano

Jedni mowia ze nie zawodza o inni ze nie sa jakosciowo najlepsze.

Wiecej slyszalem tych negatywnych opinni.

Opublikowano

Witam - czyzby nikt z użytkowników A4 nie jezdził na SCHELL - u 5w30 ?

pozdrawiam :>

Opublikowano

Witam,

chcialem napisac ze:

jakis czas temu, mysle ze nawet dwa miesiace

wymienilem u siebie olej, nie wiem czym byl zalany wczesniej na Motula 505.01 5W40 (o ile dobrze pamietam) zakupiony u kolegi z forum

do tego przeczyscilem silnik Cleanem Motula, tyle ze 10minutek nie 15 (ciut sie balem:P)

od tego czasu nie zauwazylem zadnych problemow z silnikiem, ani zeby cos cieklo, ani zeby sie rozszczelnil ani tymbardziej rozpadl;)

przebieg u mnie to 155kkm