Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o podróbkach tez czytalem nieco na forum.... zapytam sie moze mechanika, ktory na dniach będize mi rozrząd wymieniał :) moze on coś doradzi / poradzi :P

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam ekipe...zblizam sie nieuchronnie do wymiany oleju w swojej swiezo zakupionej b6-nie mam pojecia czym jest zalany w tej chwili-ale mysle ze to jakis full syntetyk.Mam juz niemaly metlik po przebrnieciu przez okolo 12stron tego watku-wiec postanowilem zapytac zanim calkiem sie pogubie

-silnik 1.9tdi awx

-kwestia-jaki motul lub mobil i ile go kupic-ile potrzebuje do wymiany???

pzdr

Bartek

Opublikowano

Do 1.9 wchodzi 3.8 litra oleju

Olej do silnika z PD odpowiadający normą: 505.01 czy 506.01 czy tez 507.00

Opublikowano

olej1

olej2

Mam cos takiego-ale nei ma parcia bo moge to oddac w razie czego - juz widze napis na naklejce ze na bazie syntetycznego a nie syntetyczny.Kupilem na szybko-nie smierdze groszem po zakupie niuni.Powiedzcie czy mozna zalac czyms na te 12k - a potem sie przesiasc na cos porzadnego - i jaki motul jest dla mojego silnika???

pzdr

Bartek

Opublikowano

Nie wyświetlają mi się te obrazki.

Jedno jest pewne nie oszczędzaj na oleju bo sie to zemści w przyszłości.

Napisz do kolegi z forum DZIK on ma Motula w dobrej cenie.

Opublikowano

Witam,

cały dzień czytałam ten wątek, ale wiedza nie pójdzie na marne :D

Ale mam pytanie odnośnie oleju oczywiście ;p Kupiłam z narzeczonym jakiś miesiąc temu b7 (1,9TDI BKE 2005r 113tys) wczesniej zalany był CASTROL SLX LONGLIFE III 5W-30 ostatnio musiałam dolać oleju, bo trochę mało go bylo i użyłam LOTOS Traffic Thermal Control 5W40. Chyba się od tego nie zepsuje nasza niunia, co?? ;p

No i po przeczytaniu tego wątku zamierzam wymienic olej na jakiś lepszy i chyba wyczyścić te stare brudy wcześniej ;p tyle tylko, że nie wiem jaki olej potem wlać- jakiś najlepszy. Czytałam tu o Motulu Mobilu Liqui Moly itp. Ale sama nie mogę się zdecydować na nic, bo w końcu jestem kobietą ;) Może jakaś rada? :mysli:

Pozdr

Opublikowano

Motul Specific 5W30 504.00 507.00 i ewentualnie motul engine clean :hi:

Opublikowano

siemanko. Zaraz pewnie zostane zjechany od góry do dołu od kolegow majstrow ale coz... przyszedl czas na wymiane oleju. Dotychczas jezdzilem na Mobil 1 10W/40

Naczytalem sie wiele dobrych oponi na temat oleju MOTUL. wiec moje pytanie, czy ten olej z aukcji poniezej bedzie ok:

http://www.allegro.pl/item460229410_motul_specyfic_505_01_5w40_5l_f_ra_g4.html

Opublikowano

siemanko. Zaraz pewnie zostane zjechany od góry do dołu od kolegow majstrow ale coz... przyszedl czas na wymiane oleju. Dotychczas jezdzilem na Mobil 1 10W/40

Naczytalem sie wiele dobrych oponi na temat oleju MOTUL. wiec moje pytanie, czy ten olej z aukcji poniezej bedzie ok:

http://www.allegro.pl/item460229410_motul_specyfic_505_01_5w40_5l_f_ra_g4.html

temaciku chyba nie czytales:P

to jest norma 505.01 czyli chyba do pompowtryskow czyli nie dla ciebie

dla ciebie powinien byc olej Motul 8100 X-cess 5W40 505.00

pogadaj z kolega dzik, ma pewne i tanie i nawet ten co pokazales ma taniej:P tylko ze ten nie dla ciebie;P

Opublikowano

a jakiej ceny moge sie spodziewac?:D

Opublikowano

oks... a jest sens Kupowac Motul'a czy dalej lac Mobil1?

Opublikowano

z tego co ja sie orientuje to mobil i motul sa najlepsze.

ja chcialem wziasc mobila dla siebie, ale mobil jakos kombinuje z tymi nazwami i to co ja chcialem syntetyk okazalo sie nie syntetykiem i sie zrazilem, bo wprowadzaja zamieszanie.

wiec wzialem w koncu motula dla moich pompowtryskow.

Opublikowano

Panowie kto ma olej do mojego AWX 2001r 1,9TDI proszę o pomoc .Wiem że ktoś handluje to może mi pomoże.Nie mam pojęcia co zalać .Temat był maglowany ale jak czytam o tych olejach to mnie głowa boli.

Opublikowano

szukaj kolegi dzik i do niego zgłoś się po Motula

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post. Mam pytanie dotyczące jakiego oleju użyć do audi a4 b7 diesel 140 KM. 3 tygodnie temu kupiłem ten samochodzik i nie wiem na jakim oleju wczesniej jezdzil. dzisiaj zaswiecila mi sie kontrolka min. oleju. skontaktowalem sie z moim mechanikiem u ktorego we wczesniejszym samochodzie robilem takie rzeczy i powiedzial abym kupil litr oleju castrol edge turbo diesel 5W-40 ( SAE 5W-40 API SL/CF ACEA A3/B3/B4 ; VW 502 00/505 00/505 01). Tak też zrobiłem i kupiłem ten olej i przed chwilka dolałem - kontrolka zgasła. Za tydzień jestem z nim umowiony na wymiane oleju. Mam tylko pytanie i dylemat - czy moj mechanik wybrał do mojego samochodu dobry olej?? Z tego co przeczytalem na stronie castrol to ten olej wymioenia sie co 15 tys km lub co rok- w/g mnie 15 tys. to strasznie malo skoro litr tego oleju kosztuje 50 zł. Ale mniejsza z tym - chodzi mi o to czy ten olej sie na da do mojego samochodu i jak go oceniacie - czy jest dobry???? prosze o konkretne odpowiedzi i z góry dziekuje. pozdrawiam

Opublikowano

castrol to dobry olej do siebie do audi tez taki nalalem tylko ze do benzyny a do ojca skody poszedl identyczny jak do ciebie.aha i ja wymieniam co 10tys km a ze 50zl litr to chyba nie duzo...

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post. Mam pytanie dotyczące jakiego oleju użyć do audi a4 b7 diesel 140 KM. 3 tygodnie temu kupiłem ten samochodzik i nie wiem na jakim oleju wczesniej jezdzil. dzisiaj zaswiecila mi sie kontrolka min. oleju. skontaktowalem sie z moim mechanikiem u ktorego we wczesniejszym samochodzie robilem takie rzeczy i powiedzial abym kupil litr oleju castrol edge turbo diesel 5W-40 ( SAE 5W-40 API SL/CF ACEA A3/B3/B4 ; VW 502 00/505 00/505 01). Tak też zrobiłem i kupiłem ten olej i przed chwilka dolałem - kontrolka zgasła. Za tydzień jestem z nim umowiony na wymiane oleju. Mam tylko pytanie i dylemat - czy moj mechanik wybrał do mojego samochodu dobry olej?? Z tego co przeczytalem na stronie castrol to ten olej wymioenia sie co 15 tys km lub co rok- w/g mnie 15 tys. to strasznie malo skoro litr tego oleju kosztuje 50 zł. Ale mniejsza z tym - chodzi mi o to czy ten olej sie na da do mojego samochodu i jak go oceniacie - czy jest dobry???? prosze o konkretne odpowiedzi i z góry dziekuje. pozdrawiam

Stosuj się do norm 504.00 507.00 w swoim silniku, castrol który zalałeś niestety ich nie spełnia. O produkcie nie będę się wypowiadał z wiadomych względów.

Pozdrawiam

Opublikowano

Z tego co przeczytalem na stronie castrol to ten olej wymioenia sie co 15 tys km lub co rok- w/g mnie 15 tys. to strasznie malo skoro litr tego oleju kosztuje 50 zł.

50 zł za litr to dużo ? Nie zaglądam nikomu do kieszeni, bo to nie moja sprawa, ale masz auto za kilkadziesiąt tyś PLN i szkoda Tobie raz na jakiś czas 300 zł na wymianę oleju z filtrem ? Nie przesadzaj :wink4:

Było o tym wiele razy na forum - zasada jest taka, że jak chcesz mieć silnik w dobrej kondycji to zmieniaj olej co 10-12 tyś km.

Do Ciebie są normy 504.00 oraz 507.00 i tego się trzymaj.

Jeszcze jedno - nie lej Castrola - w Polsce jest ten olej kiepskiej jakości.

Opublikowano

Szybkie pytanie:

A4 B6 1.9TDI AVF 2004rok.

Mobil do pompowtrysków z normą 505.01 (SystS 5w40) jest wskazany do tego silnika (z 2004roku), czy musi już być spełniona norma 507.00 ?

Serwis góra co 15tyś km, ale raczej raz w roku, żaden Long Life.