Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...dokładnie , smiało mozna wlac litr 5w30 i uzupełnic 5w40, na zime jak znalazł,

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
no tak myślałem, że można zrobić płukankę jednak mimo wszystko wolałbym tego uniknąć. Natomiast w poprzednim poście chodziło mi raczej czy nic się nie stanie jeśli resztki 5w30 zmieszają się z nową oliwą 5w40 i czy ktoś już tak robił bez uprzedniej płukanki? Bo jeśli nie to wolę nie ryzykować i zaleje jak do tej pory 5w30 507.00

Oleje są mieszalne i nie musisz zalewać żadnej płukanki. Zalewałem tego specyfika w dwóch octaviach jeżdżących uprzednio na olejach o lepkości 5W30 bez płukania silnika i obie śmigają bez żadnych problemów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, co zalać do 2.0 TDI BLB (bez DPF) z 250 tys. na blacie? Teraz miałem Castrol Edge 5w30. Jakbyście mogli mi też wytłumaczyć dlaczego Castrol (zwany przez kolegów szajsrolem :decayed:) jest zły? :)

Opublikowano

Lej co chcesz,byle specyfikacja się zgadzała :wink: takie moje zdanie

Opublikowano

No też tak do tej pory myślałem, ale coś musi być że są złe opinie o Castrolu.

Opublikowano

Dużo moich znajomych jeździ na Castrolu i są zadowoleni

Opublikowano
Koledzy, co zalać do 2.0 TDI BLB (bez DPF) z 250 tys. na blacie? Teraz miałem Castrol Edge 5w30. Jakbyście mogli mi też wytłumaczyć dlaczego Castrol (zwany przez kolegów szajsrolem :decayed:) jest zły? :)

Jak nie masz DPF'a to uciekaj na 5W40

Opublikowano

Jak nie masz DPF'a to uciekaj na 5W40

To przy następnej zmianie :) Ale jaką markę oleju wybrać?

Opublikowano

Dotychczas nikt nie udowodnił dlaczego zły, a już napewno sam tego nie sprawdził, wszyscy słyszeli :grin: musi być zły z zasady :grin: to jest tak samo jak temat z ubytkiem płynu chłodniczego, jak ubywa to Uszczelka albo Głowica :decayed:

Opublikowano

Dotychczas nikt nie udowodnił dlaczego zły, a już napewno sam tego nie sprawdził, wszyscy słyszeli :grin: musi być zły z zasady :grin: to jest tak samo jak temat z ubytkiem płynu chłodniczego, jak ubywa to Uszczelka albo Głowica :decayed:

castrol i jego właściwości zaszlamiające

https://www.google.pl/search?q=castrol+szlam&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=c1i4UqvWCsbdswblzIGgCg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1097&bih=538#imgdii=_

Opublikowano

Witam mam pytanie, potrzebuje zrobić dolewkę oleju do audi b6 1.9 TDI AVF,

pierwotnie lany był motul specyfic 5w40, niestety nie znalazłem pozostałości z 5litrowej bańki,

kupiłem 1l motula 8100 x-clean 5w40 c3 czy mogę go bezpiecznie dolać?

Opublikowano

Śmiało

Opublikowano

https://www.google.pl/search?q=castrol+szlam&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=c1i4UqvWCsbdswblzIGgCg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1097&bih=538#imgdii=_

No i co tu pokazałeś, zasyfione silniki, poczytaj te tematy o czym piszą. Jak masz coś na potwierdzenie to pisz śmiało, chyba, że szwagier córki siostry Ci mówił, że Castrol to zły a Mobil dobry :wink:

Zresztą temat wałkowany od lat na tym forum, wnoski żadne tylko SŁYSZAŁEM GDZIEŚ :hi:

Opublikowano
Śmiało

Ok dzięki

Opublikowano

To co lać? Motul? Jeśli tak, to który dokładnie?

Opublikowano

To co lać? Motul? Jeśli tak, to który dokładnie?

Motul - MOTUL - Specific 505 01 502 00 5W40[application]=139&f[range]=25&f[viscosity]=34

Opublikowano

Cabanmat, jesteś tyle na ty forum i nie zaczaiłeś że do odpowiedzi służy przycisk ODPOWIEDZ a nie Odpowiedz z cytatem ?

Po co cytujesz cytat zacytowanego cytatu skoro bezpośrednio odpowiadasz pod postem na który się wypowiadasz ???

:thumbdown:

Opublikowano

A nie lepiej MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40 niż MOTUL SPECIFIC VW 505.01 (wciąż piszemy o silniku bez DPF)?

Opublikowano
Wszyscy posiadacze Passatów w TDI-ku których znam jeździ na 10W40, dla nich olej to olej

Żyją chyba jeszcze w głębokim PRL-u :wink:

Najpierw będą mi mówić że czy full czy półsyntetyk to jedna chwała... a później oddają auto na regeneracje turbiny :grin:

zgadza się że full ma trochę lepsze właściwości .

Ale jak słyszę takie pierdoły że jak jeździ ktoś na semi to turbina z tego powodu mu padnie, to k**wa ręce opadają :facepalm: .

hahahaha :doh:

Grono ekspertów za dychę

Nikt mądry zimą przecież nie katuje auta zaraz po odpaleniu czy jakieś inne cuda .

Opublikowano

Za to ty jestes ekspertem widzę.

Nie chodzi o katowanie. Turbina i tak sie obraca i tak. Olej 10w zacznie smarować później po rozruchu niż 5w i tyle. To jest fakt.

I nikt tez nie mówi, że turbina padnie na drugi dzień po zalaniu 10w. Na pewno jednak padnie wcześniej niż w samochodzie eksploatowanym w ten sam sposób na oleju 5w. I to też jest fakt, choc oczywiscie na zużycie turbiny maja wpływ równiez inne sprawy, jak choćby styl jazdy.

Kto zaś kupił sobie samochód za 20-30 tys. na przykład i chce oszczędzać potem 20 zł na oleju to też jest jego sprawa. Bogatemu nikt nie zabroni.