Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm... ja bym zmieniał co 7kkm jakbym jeździł Audi za 5dych (czytaj: pięćdziesiąt tysięcy) :wink:

O dziwo na stronie Castrola piszę zalecana wymiana co 7,5kkm - Wygląda na to, że sami nie wierzą w tą oliwę :grin:

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Taaa co tysiąc najlepiej...

Opublikowano

Wymieniam co 15tys 5W-40, nic złego na razie się nie dzieje

Opublikowano

Ja tam też zlewam syntetycznego Motula 5W40 dopiero po 15kkm.

Opublikowano

Witam

Mam Avancika A4 B5 1.9 TDI z 96-tego z silnikiem AFN, przejechane 300k km

Przymierzam się do wymiany oleju, niestety nie wiem na jakim oleju teraz pracuje (sprzedawca nie zostawił żadnej informacji o tym).

Panowie jaki olej wlać mojemu mobilkowi i gdzie kupować oryginalne oleje?

Opublikowano
Witam

Przymierzam się do wymiany oleju, niestety nie wiem na jakim oleju teraz pracuje (sprzedawca nie zostawił żadnej informacji o tym).

Żartujesz czy ty tak poważnie? Przewiń strone na góre i tam masz wypisane jaki olej wlać.

Opublikowano
Witam

Żartujesz czy ty tak poważnie? Przewiń strone na góre i tam masz wypisane jaki olej wlać.

Świeżak :-) ... Hezen masz w pierwszym poście jaki olej wlać. Kupuj u sprawdzonych sprzedawców. Tu na forum np. Dzik i Tom

Opublikowano

Pastaklo chodzi mi tylko o upewnienie się czy mam lać systetyka... czy ten silnik tylko i wyłącznie potrzebuje syntetyczny olej?

Jeszcze raz się spytam, jeżeli jest duża możliwość zakupu podrobionego oleju to w takim razie gdzie go kupować?

@UP tak świeżak, widzę że chociaż co niektórzy sa wyrozumiali, cóż pierwszy samochód i dlatego sie dopytuję.

Opublikowano
Witam

Świeżak :-) ... Hezen masz w pierwszym poście jaki olej wlać. Kupuj u sprawdzonych sprzedawców. Tu na forum np. Dzik i Tom

No ja rozumiem że świeżak no ale przecież po coś ta rozpiska jest i to sie pojawia pierwsze po załadowaniu strony no chyba że ktoś automatycznie przechodzi do ostatniego postu a to chyba zachęca do zadania kolejnego pytania skoro jest ponad 400 stron wypocin.

Opublikowano

Hezen, na naszym forum masz dział Sprzedam ogłoszenia komercyjne dla firm.Tam popytak i tam gdzie będzie najtaniej to tam kup.Od razu dzik, TOM77 czy Duras coś Ci doradzą.. pewnie Motula ;-)Do AFN'a pewnie będą polecać Motul X-Cess 5W40...Sklepik "Galon Oleje" ma też dobre ceny, tam też kupisz ori. X-Cess 5L widziałem tam ostatnio bodajże za 127zł.

Opublikowano

Panowie szybkie pytanko, co proponujecie za olej do TDi (Touran 1.9 z DPF, olej LL):

- Shell Helix

- Castrol Edge

- Liqui Moly TopTec

- Total Quartz

z tych wymienionych:wink:

Opublikowano

LM

Opublikowano

a oprócz LM?

Opublikowano

Motul xclean+ 5W30

Opublikowano
Motul xclean+ 5W30

napisałem "z tych wymienionych", czyli:

-Shell

-Total

-Castrol

Opublikowano

Jak nie lubisz Tourana

to lej mu castrola

Opublikowano

No to Shell, ja na takim jeżdżę i jest oky.

Opublikowano

Też polecam Shella, moje poprzednie TDI jeździło na Shell 5W-30 LL i silniczek ślicznie pykał od 0 do 250 tys. km w trybie Long Life!

Opublikowano

Witam!

Pozostało mi 2tys km do wymiany i pora zainteresować się olejem i filtrami - wybór jeszcze konkretnie nie padł :P olej MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40 lub MOTUL 8100 x-cess 5w40 - który lepszy, bardziej sprawdzony? Gdzie kupię oryginał? Może ktoś ma kartę rabatową :decayed: Tak w ogóle ostatnio mechanik miał mi zalać motulem ale omyłkowo wlał Castrolem Magnatec 5W40 (od tamtej pory kupuje mu wszystko i daje jak na tacy). W ciągu 13tys. km dolałem nie cały 1L więc chyba dobrze (przebieg 194tys). Co do filtrów standard czyli filtr oleju Knecht OC257, powietrza Knecht LX622 (jakiś dobry, tani dostawca? + zniżki mile widziane :P). Filtr paliwa wymieniany 13tys km temu, wymienię następnym razem, kabinowy w połowie wiosny przy pompowaniu i odgrzybiania klimy :decayed:

Z góry dzięki za odpowiedzi :))

Opublikowano

Ja muszę przyznać, że nie żałuję, iż zaufałem forumowiczom - wlałem Motula X-Clean 5W40 kupiony od kolegi Duras i silnik od razu lepiej pracuje - dźwięk jest zdecydowane lepszy i przypomina nowsze diesle ;-) polecam! :wink: