Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lepkością?

5w40 ma lepsze parametry. ale nie ma sie co dziwic. 5w30 c3 to oleje ekologiczne chroniące bardziej dpf niz silnik.

wysłane z prodiża

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

rozumie, po prostu to co do vaga nadaje się z dpfem niekoniecznie nada się do bmw i mb i odwrotnie.

x-clean to produkt uniwersalny i śmiało wlewasz go pod dpfy w mercu bercie łoplu kiju etc
duuużo nowszy od specifica rozwijanego wyłącznie do diesli pd

Czy w takim razie, będzie jakaś różnica dla mnie jeśli zaleję Specific vs. X-Clean? Jakakolwiek poza tymi różnicami w VI, TBN, wynikającymi z karty parametrów.

Rozsądek każe lać Specifica, ale stwierdzenie, że "duuużo nowszy" jest X-Clean, wskazuje na ten drugi. Zdaje sobie sprawę, że to rzeźbienie, ale czego się nie robi, by się poczuć lepiej ;)

Opublikowano

Panowie czeka mnie wymiana oleju.Obecnie moje a4b7 2.0 tdi 170 km,2007 r jest zalane castrolem 5w30,który co jakiś czas trzeba uzpełniać.Czy jest szansa,że po zmianie na inny olej skończy się problem z dolewkami?Jaki olej byście polecali do mojego wozidła?

Aha,zapomniałem dodać dpf wycięty :)

Opublikowano

kolego albo SPECIFIC 505.01 od Motula albo Valvo SYNPOWER XTREME MST C3 5W40. Tylko bierz ze sprawdzonych zrodel. znowu trąbia o aferze z podrobkami na FB

https://www.facebook.com/ProChoiceMoto/posts/828888877220215

Opublikowano

kolego albo SPECIFIC 505.01 od Motula albo Valvo SYNPOWER XTREME MST C3 5W40. Tylko bierz ze sprawdzonych zrodel. znowu trąbia o aferze z podrobkami na FB

https://www.facebook.com/ProChoiceMoto/posts/828888877220215

SPECIFIC 5W40?

Opublikowano

Czy użytkował ktoś z was Penrite Enviro + 5W40. Chcę go zalać w moim AWX-ie.

Opublikowano

Panowie, słyszeliście coś o tej stronie: http://www.najlepszeoleje.pl/? Mają bardzo korzystną ofertę na oleje Valvoline. Wyczytałem gdzieś, że kiedyś ta strona to jakoś sklepvalvoline.com.pl. Macie może jakieś info/ doświadczenia z nimi związane?

Opublikowano

Panowie, słyszeliście coś o tej stronie: http://www.najlepszeoleje.pl/? Mają bardzo korzystną ofertę na oleje Valvoline. Wyczytałem gdzieś, że kiedyś ta strona to jakoś sklepvalvoline.com.pl. Macie może jakieś info/ doświadczenia z nimi związane?

Masz rację z tym adresem. Kupowałem w tamtych czasach. Konkretny gość. Wszystko ok.
Opublikowano

Witajcie.

Co polecicie do A4 b7 2.0 TDI BRD? Specyfic czy może x-clean+? Po przeczytaniu tego wątku wcale nie jest to takie oczywiste? :)

Pozdrawiam

Opublikowano

jak masz dpf to x-clean+. mozesz tez zalac VALVO SYNPOWER XTREME XL-III C3 5W30.

albo MILLERSA XF Longlife 5w30.

dobre i sprawdzone oleje.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Co polecicie do A4 b7 2.0 TDI BRD? Specyfic czy może x-clean+? Po przeczytaniu tego wątku wcale nie jest to takie oczywiste? :)

A wystarczyło zerknąc na pierwszy post w temacie którym piszesz.

• Do wszystkich silników diesla, zarówno 4-ro (z PD oraz CR -BRB, BRC, BPW, BRE(z DPF), BRD, BVA, CAHA, CAGA, itp) oraz 6-cio cylindrowych (BPP,BSG, oraz silniki ASB i BKN w wersji z DPF i nowsze z A4 B8), wyposażonych w filtr cząstek stałych - DPF, a więc mniej więcej od roku produkcji 2005 bezwzględnie wymagane są oleje spełniające normę:
    507.00
  • Sprawdzone, godne polecenia oleje to:
  • MOTUL SPECIFIC VW 507.00

• MOTUL 8100 x-Clean+ 5W30 aktualnie brak dostępnej karty charakterystyki ale z danych katalogu PL Motul zapowiada się ciekawiej niż SPECIFIC 507.00

• Millers Oils XF Longlife 5w30 507.00

• Castrol SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30 stosowany przez ASO

• Mobil 1 ESP Formula 5W-30 z norma 507.00 wg niektótych źródeł nie jest full syntetykiem
Opublikowano

Jaki olej polecacie do Golfa 4 kombii 1.9tdi 90km. I czy ma dwumas??

Opublikowano

Liqui Moly Diesel Synthoil lub Motul Xcess lub Valvo Synpower 5w40. tak masz dwumas no chyba ze to 1Z. wtedy nie ma.

wysłane z prodiża

Edytowane przez endriuu

Opublikowano

Ktoś coś słyszał o oleju Sort 5w40 100% synthetic, z normą 505.01? Nowość raczej...

Opublikowano

Od wielu lat bo to 2000r lany jest w nim 10w40 i probuje znajomego przekonac ze 10w nie jest odpowiedni do tego auta tylko kazdy mowi ze dobrze na tym oleju jezdzi heh

Opublikowano

Jaki olej polecacie do Golfa 4 kombii 1.9tdi 90km. I czy ma dwumas??

Jaki kod silnika ?

AGR - nie ma dwumasu i zmiennej geometrii turbosprężarki

ALH - ma dwumase i zmienną geometrię VNT

Oba powyższe motory to 90'tki

A na czym jeździć... 10W, 5W,... jego sprawa.

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Pytanie na szybko.

Mam zalany silnik olejem MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40

Mogę trochę dolać ( ze 4 setki) MOTUL 8100 x-Cess 5W40 ?

Bo mam pilny wyjazd a w sklepach u siebie nie ma X-Cleana.

Wymianę mam za jakieś 3 tyś.km.

Opublikowano

Możesz, bez problemu