Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mozesz ale lepsza lepkosc to 5w40 do Ciebie

wysłane z prodiża

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
jaki olej na wymianę do AWX a4 b6 2002 200k , był Valvoline durablend 5w40, można lać Valvoline Synpower MST C3 5W40 ? 

U mnie po wymianie na Valvoline Synpower MST C3 5W40 przestała chrobotać tubina. To dobrze czy źle? [emoji15]
Opublikowano

Koledzy wiem, że było milion razy ale jestem zielony w tych tematach.

Proszę doradźcie bardzo dobry olej do B8 2013 DPF 140k przebiegu. Rozważałem wstępnie Motul / Valvoline / Millers 5w30

W  książce serwisowej mam takie wpisy :            000777016 / M.ÖL 5W-30 / 5.00 l

Opublikowano

Koledzy a jaki olej lepszy do 2,7 TDI DPF ,  X- Clean czy Specific ? Kupilem  A6 z takim silnikiem i pierwszy raz bede mial fure z DPF , do mojej A4 tankowałem Specific .

BTW Moja A4 do sprzedania( niestety) - bardzooo zadbana + stan skrzyni potwierdzony przez Bart-S

Edytowane przez Maszczu

Opublikowano

koledzy niestety oleje do dpfow to nie sa dobre oleje. 5w30 low/midsaps to oleje ze slabymi parametrami, ekologiczne ktore chronia dpf. ciezko tu cos doradzic bo i tak nie bedzie pełnej ochrony.
ja byn bral z marek Motul (tu specific 507.00), millers z nanodrivem. liqui moly niestety z seria top tec nie popisuje sie tutaj. szybko degraduja te oleje. valvo synpowet 5w30 sa dobre.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Jakiś czas temu kupiłem Liqui Moly 5W 40 - 4100.
Będzie okej jak nim zaleje silnik, czy lepiej kupić ten polecany motul ?

SGS7EDGE TAPATALK

Opublikowano

jak masz na polce to zalewaj. zawsze to lepiej niz castrol. nastepnym razem zalejesz motul

wysłane z prodiża

Opublikowano
2 minuty temu, Caporeira napisał:

Jakiś czas temu kupiłem Liqui Moly 5W 40 - 4100.

Olej HC, technologia syntetyczna.

Dobra jakość w przystępnej cenie.

Polecam, często go używałem.

Opublikowano

Szybko traci właściwości, po 8k km już słychać wszystko spod maski.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 godzin temu, Maszczu napisał:

Koledzy a jaki olej lepszy do 2,7 TDI DPF ,  X- Clean czy Specific ? Kupilem  A6 z takim silnikiem i pierwszy raz bede mial fure z DPF , do mojej A4 tankowałem Specific .

BTW Moja A4 do sprzedania( niestety) - bardzooo zadbana + stan skrzyni potwierdzony przez Bart-S

Zdecydowałem się na Motula. Sprawdziłem na ich stronie i do CJCD z DPF  pełen syntetyk 5W30 Specyfic albo X-Clean+ 8100. Dzwoniłem do wsparcia technicznego i dowiedziałem się, że Specyfic jest przewidziany dla grupy VAG, natomiast X-Clean+ to produkt uniwersalny. Pan przekonywał mnie, że różnią się składem i nie jest to tylko inna etykieta. Ile w tym prawdy nie wiem, ale przetestuję tego Specyfica i dam znać.

Opublikowano
14 minut temu, rafaell68 napisał:

Zdecydowałem się na Motula. Sprawdziłem na ich stronie i do CJCD z DPF  pełen syntetyk 5W30 Specyfic albo X-Clean+ 8100. Dzwoniłem do wsparcia technicznego i dowiedziałem się, że Specyfic jest przewidziany dla grupy VAG, natomiast X-Clean+ to produkt uniwersalny. Pan przekonywał mnie, że różnią się składem i nie jest to tylko inna etykieta. Ile w tym prawdy nie wiem, ale przetestuję tego Specyfica i dam znać.

w taki razie ja tez będę dalej lał Specifica , w mojej A4 spisuje sie perfekcyjnie , silnik chodzi cicho nie bierze nawet grama :)

Opublikowano

Witam , posiadam od niedawna audi a4 b7 Brb bez pdf , chciałem zmienić olej i teraz zaczyna się zabawa ponieważ przegrzebalem rachunki i okazuje się że był dolewany olej  elf evolution sxr odpowiadający normom A3/B4  czyli dla VW jest 502 00 i 505 00 . Wczedniejsze 2 serwisy  był lany SHELL HELIX ULTRA VR

Według zaleceń powinien być 505.01 

Według was co powinienem zrobić jak podmienić oleje z czy zrobic plukanke przed zmiana oleju przejechane 270 000. z góry dziękuję .

Edytowane przez Ditomee

Opublikowano

Jak silnik normalnie jezdzi i nie bierze oleju to szkoda kasy na plukanki. Zalej motula z normą dla pd i jezdzij bez obaw że cos się stanie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak jak już wyżej napisano, zalej go olejem z normą 505.01 i nie myśl o tym więcej.

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz ,autko nie bierze oleju wiec zaleje Motul VW Specific 505 01,502 00 5W-40   bez plukania dzieki .

Opublikowano

Niby dlaczego szkoda kasy na płukankę? To koszt rzędu 20-25 zł. Nie zaszkodzi zrobić. Ja płuczę co wymianę.

Opublikowano

A ostatnio jeden mechanik polecał mi Lotos 505.01 made in USA, twierdził też że wiele marek robi już podobne oleje i tak naprawdę teraz tylko po specyfikacji lać olej, żeby był odpowiedni do DPF a inny do PD i benzyny.

Prawda to jest?

Opublikowano

Żadne płukanki nie zastąpią regularnej wymiany oleju silnikowego dobrej jakości.

Opublikowano
Godzinę temu, bogus096 napisał:

Żadne płukanki nie zastąpią regularnej wymiany oleju silnikowego dobrej jakości.

Płukanka nie ma za zadanie zastąpić Ci oleju tylko ma utrzymać czystość w kanałach zasilających silnik w olej

Edytowane przez Dev

Opublikowano
6 minut temu, Dev napisał:

Płukanka nie ma za zadanie zastąpić Ci oleju tylko ma utrzymać czystość w kanałach zasilających silnik w olej

Nie napisałem że ma zastąpić olej, jeżeli kupujesz auto z większym przebiegiem i nie masz pewności jak poprzedni właściciel dbał o silnik to płukanką możemy zrobić sobie krzywdę. Wtedy według mnie lepiej wymienić olej i przejechać na nim tylko połowę normalnego dystansu do wymiany.Najwięcej osadów i zanieczyszczeń odkłada się pod koniec okresu przewidzianego na eksploatację oleju.