TomOskroba Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 na ciepłym słychać trochę mniej, ale jak wyjdę z auta to wydaje mi się ze co raz to bardziej terkocze, zdecydowanie szybciej. kiepsko, dzięki za podpowiedź
akro023 Opublikowano 26 Lutego 2017 Opublikowano 26 Lutego 2017 u mnie raz terkoczenie praktycznie nie slychac a raz ok 1 sek zawsze na zimnym bo jak rozgrzany to nie wystepuje
osa623 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dnia 9.12.2016 o 20:24, TomOskroba napisał: wystarczy trzymać olej na bagnecie na 3/4 albo max i terkotania nie będzie ja mam olej na maxa i tak jest terkotanie na zimnym
Elendir Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dobra ale w tym wypadku - terkot na zimnym trzeba wymieniać też ten zawór czy wystarczy regenerowany wariator ? Generalnie z tym wariatorem to mój mechanik stwierdził ze poł silnika trzeba rozebrać , spory koszt.
zaldar Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Jeżeli tylko na zimnym to starczy regeneracja wariatora.A z tym rozbieraniem połowy silnika to chyba żart mój mechanik zadzwonił do mnie po około 3 godzinach że samochód do odbioru nie sądze że w tym czasie zdążył za wiele rozebrać a na dodatek przeczyścił mi ten zawór
magicman Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Panowie a nr tego wariatora ktoś zna albo jakiś dobry zamiennik?
Kozacz Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 ok bo piszecie na zimnym silniku, a co poradzicie na terkotanie tylko po nocy ? mogę odpalić rano jest terkot zgasić i odpalić dopiero wieczorem i takowego nie ma. Ten silnik nawet reaguje na zmierzch czy jak ?
rade Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Olej po prostu nie zawsze spłynie na dół Też tak mam.
Kozacz Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 to coś innego musi być z tym związane a nie to czy olej spłynie na dół ? zreszto jakby spłynął to czego miałoby nie warczeć po nocy ?
rade Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Sprecyzuje: zimny olej jest gęstszy, więc jak odpalisz na chwilę zimny samochód to Ci będzie warczał bo oleju w wariatorze brak. Ale już następne odpalenie będzie cicho, nawet jak to będzie na drugi dzień rano, bo olej został do wariatora doprowadzony, za to nie spłynął jeszcze do miski. Zwróć uwagę, że jak postoi dłużej to i tak i tak zawarczy przy następnej próbie odpalenia. BenyA4 gdzieś w którymś temacie to dobrze wyjaśnił, ale sens był podobny.
Kozacz Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Czyli co muszę wymienić by mieć święty spokój? I gdzie ten wariator dokładnie siedzi
rade Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Piszesz we właściwym temacie przeczytaj od początku. O ile dobrze nazywam wszystko to siedzi od strony grodzi na wałku rozrządu więc najlepiej to chyba przy okazji wymiany rozrządu zrobić, żeby na darmo go nie rozpinać.
misha1982 Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 podobno ten typ tak ma i nie trzeba się przejmować
radek448 Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 U mnie stuki przy silniku zaczęły się ok 60 000 km temu. Ostatnio trochę się nasiliły, silnik na początku jakby odpalał, później przygasał i jak pokręciłem jeszcze ze 2 sekundy to odpalał ponownie i można było jechać. Pojechałem z tym do mechanika, zdiagnozował że to wina nastawnika. Miałem stary zatarty silnik, postanowiliśmy włożyć nastawnik z niego, był w dobrym stanie. Niestety stukanie nie ustało. Postanowiłem wyciągnięty nastawnik wraz z zaworem nastawnika dać do regeneracji. Założone zostały zregenerowane części, napinacz ładnie pracował i nie był zjechany więc został stary, nowy oryginalny łańcuch, niestety stuki jeszcze bardziej się nasiliły. Teraz nawet przy rozgrzanym samochodzie stuka. Dodatkowo po przejechaniu 300 metrów zgasł mi, ma problem z wejściem na obroty (niezależnie czy na gazie czy na benzynie) i gaśnie co krótki odcinek. Nie rozmawiałem jeszcze z tym który mi to naprawiał, czy widzi jakieś inne potencjalne przyczyny, ale powiedzieli mi inni, że to mogło być już wcześniej tak wyrobione że nawet wymiana nie pomogła. Czy ratować jeszcze ten silnik, czy może lepiej kupić inny? Miał ktoś z Was podobnie?
radek448 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Rozmawiałem dzisiaj z mechanikami którzy to naprawiali i zastanawiamy się nad tym, czy czujnik nastawnika na pewno dobrze pasuje do nastawnika. Podczas pierwszego otworzenia silnika zostało włożone koło ze starego silnika a zawór wysokiego ciśnienia został. Za 2 razem zregenerowane koło wróciło do samochodu, zregenerowałem również zawór ale ze starego silnika (zatartego) i z tego co mówili, to przy drugim podejściu ten zestaw (koło ze starego silnika i zawór z obecnego) ciężko do siebie wchodziły, a teraz zregenerowane zawór ze starego silnika podejrzanie luźno wszedł do zregenerowanego koła. Czy to może być przyczyną? Czy są różne rodzaje nastawników i czujników do tego silnika? Widziałem symbole nastawnika zakończone literami A/B/C a zawory D/E/F. Czy one się różnią czymś? Edytowane 24 Lipca 2017 przez radek448
radek448 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 okazało się że mechanicy źle ustawili rozrząd...
zaldar Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Polski standard oczywiście nie ma winnych...temu ja trzymam się jednego mechanika bo takie skakanie żeby taniej tak się kończy
Nefarious19 Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 Cześć Wam. Kupiłem Passata B5 FL z tym silnikiem jakiś tydzień temu. Auto sprowadzone świerzo z Niemiec. Przebieg Ori 240tys. Silnik pracuje normalnie. Nie kopci odpala od strzała. Auto na razie stoi na podwórku bo chce wymienić rozrząd i oleje bo nie wiadomo kiedy to było robione. Wczoraj zauważyłem taki stukot jak w 1.9TDi po odpaleniu po 2 dniach postoju. Trwało to 2 sekundy. Czytając ten temat doszedłem do wniosku że muszę wymienić wariator i napinacz łańcucha i łańcuch. Czy to załatwi sprawę? Do auta kupiłem olej Motul 5W40 specific do silników VW z oznaczeniem VW502.00 i płukanke. Proszę o namiary na mechanika w okolicach Łodzi co zrobi to wszystko porządnie.
przem8 Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 Nie panikujesz zbytnio? Może nagraj i wrzuć filmik jak to słychać
plaster 76 Opublikowano 18 Marca 2018 Opublikowano 18 Marca 2018 Nefarious19 Nie panikuj , ja też tak miałem zalałem motula i trochę się zmniejszyło terkotanie.czasem terkocze ,a czase nie.I jeżdżę tak już 3 lata i 80000 km. a jak ten dzwięk słychać 2sek to nie masz na razie się czym martwić.
Rekomendowane odpowiedzi