Opublikowano 8 Listopada 20178 l 17 minut temu, ArkadiuS napisał: Koledzy. Zaobserwowałem w weekend ze auto po osiągnięciu plyn chlodzacy 90st (oil temp 84st) i przejechaniu 12km w miescie (Wrocław) zaczelo obnizac temp. Generalnie objaw się pojawil podczas stania na kilku swiatlachi. Finalnie temp spadlo na chlodzacym ponizej 90st i oil temp 78st. O co kaman? Nadmienie ze egr mam wylaczony (padl), ale to ma raczej znaczenie przy dluzszym osiąganiu pelnej temp robocza...... Ja tak mam od zawsze, że na dłuższych światłach albo korku, przy temp 0-10stopni, spada temp poniżej 90', oleju co prawda nie sprawdzałem, ale pewno też leci. Mniejsze obciążenie silnika czy coś? Po ruszeniu i niedługiej chwili wszystko wraca do 90'
Opublikowano 8 Listopada 20178 l Pasowałoby spraedzić i porównać w Vagu temp podawaną do ecu i temp podawaną na zegary, bo może to być albo termostat, albo czujnik cieczy.
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 37 minut temu, KoJ@K napisał: Pasowałoby spraedzić i porównać w Vagu temp podawaną do ecu i temp podawaną na zegary, bo może to być albo termostat, albo czujnik cieczy. Termostat jakby był za bardzo "otwarty" to by nie dogrzewał, a jak czujnik to nie świrowałby tylko na postoju.
Opublikowano 8 Listopada 20178 l B8 2.0Tdi tak ma że poniżej 10 na zewnątrz nie trzyma temperatury . Albo inaczej mówiąc pokazuje faktyczną a nie jak stare 1.9 tdi które na zegarach miały 90 a w kompie 78 Edytowane 8 Listopada 20178 l przez edraven
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 16 minut temu, JawoR36 napisał: Termostat jakby był za bardzo "otwarty" to by nie dogrzewał, a jak czujnik to nie świrowałby tylko na postoju. No właśnie nie do końca, bo czujnik może świrować i przekłamywać np 5-10* stopni i to jest właśnie ta wartość, która może mieć wpływ na te delikatne odchyłki wskazówki - miałem taki sam przypadek w B6.
Opublikowano 8 Listopada 20178 l Problem był opisywany w którymś temacie Panowie silniki 2.0tdi po 2010 miały dalej problem z pompą oleju oraz układem paliwowym, w którym zbierały się opiłki ??
Opublikowano 8 Listopada 20178 l Ja tak mam od zawsze, że na dłuższych światłach albo korku, przy temp 0-10stopni, spada temp poniżej 90', oleju co prawda nie sprawdzałem, ale pewno też leci. Mniejsze obciążenie silnika czy coś? Po ruszeniu i niedługiej chwili wszystko wraca do 90'Dokładnie jak piszesz.
Opublikowano 8 Listopada 20178 l B8 2.0Tdi tak ma że poniżej 10 na zewnątrz nie trzyma temperatury . Albo inaczej mówiąc pokazuje faktyczną a nie jak stare 1.9 tdi które na zegarach miały 90 a w kompie 78To wszystko jasne. Dzieki
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 1 godzinę temu, Norbas napisał: Problem był opisywany w którymś temacie Panowie silniki 2.0tdi po 2010 miały dalej problem z pompą oleju oraz układem paliwowym, w którym zbierały się opiłki ?? Te auta nie miały problemu z pompami oleju, wsześniejsze silniki PD miały. Niby w 2010 wymienili imbus na 10mm ale na forum jest pełno aut z roczników 2008-2010 i praktycznie nikt nie miał problemu z tym. Pompe CR trzeba wsadzić podobno z polifta, ale mi się wydaje że ta pompa się łuszczy przez okazyjen paliwo Jak lejesz na normalnej stacj to raczej też możesz o tym zapomnieć.
Opublikowano 8 Listopada 20178 l Wie ktos jak to rozłączyć?Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Muszisz rozchylic czerwona zawleczke blokady malym plaskim wkretakiem Wysłane z mojego thor przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 1 godzinę temu, l.e.s.t.e.r napisał: Te auta nie miały problemu z pompami oleju, wsześniejsze silniki PD miały. Niby w 2010 wymienili imbus na 10mm ale na forum jest pełno aut z roczników 2008-2010 i praktycznie nikt nie miał problemu z tym. Pompe CR trzeba wsadzić podobno z polifta, ale mi się wydaje że ta pompa się łuszczy przez okazyjen paliwo Jak lejesz na normalnej stacj to raczej też możesz o tym zapomnieć. Jest gdzieś opisane ewentualnie wiesz jak sprawdzić te opiłki ?
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 5 minut temu, Norbas napisał: Jest gdzieś opisane ewentualnie wiesz jak sprawdzić te opiłki ? tu masz wszystko. Tylko uważaj z tym sprawdzaniem bo kilku sprawdzaczą pompa odmówiłą posłuszeństa po sprawdzaniu
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 2 minuty temu, l.e.s.t.e.r napisał: tu masz wszystko. Tylko uważaj z tym sprawdzaniem bo kilku sprawdzaczą pompa odmówiłą posłuszeństa po sprawdzaniu Oho, myślałem, że to dość bezinwazyjna metoda Dzięki za linka
Opublikowano 8 Listopada 20178 l 4 godziny temu, KoJ@K napisał: No właśnie nie do końca, bo czujnik może świrować i przekłamywać np 5-10* stopni i to jest właśnie ta wartość, która może mieć wpływ na te delikatne odchyłki wskazówki - miałem taki sam przypadek w B6. Inaczej, jak po normalnej jeździe stanę na dłuższy czas, np godzinę posiedzieć przy odpalonym silniku i włączonym nawiewie to wskazówka potrafi się całkiem położyć. Wątpię, żeby czujniki źle wskazywały, bo mówimy tu raczej o pokazywaniu w dobrym korku czy na CPN'ie w graniach 20stopni mniej niż 90'.
Opublikowano 10 Listopada 20178 l Temat z temperaturą był już kilkukrotnie wałkowany, niestety tak się dzieje w niskich temperaturach nawet podobno ASO wydało oświadczenie że nie ma podstaw do reklamacji czy napraw gwarancyjnych , teraz to jeszcze nic ale jak temperatura spadnie poniżej -10 to nawet jadąc nie można złapać optymalnej temperatury
Opublikowano 10 Listopada 20178 l Miałem to opisywac ale jakos nie miałem czasu Regulator płynu chłodzącego jest miedzy silnikiem a sciana grodziową Nie ma tam zadnej wtyki itd Robilismy to u kumpla i jak reka odjał temperatura trzyma 90C Czekamy na mrozy jeszcze
Opublikowano 10 Listopada 20178 l Czy ulega on uszkodzeniu ? Edytowane 10 Listopada 20178 l przez wikary
Opublikowano 11 Listopada 20178 l Miałem to opisywac ale jakos nie miałem czasu Regulator płynu chłodzącego jest miedzy silnikiem a sciana grodziową Nie ma tam zadnej wtyki itd Robilismy to u kumpla i jak reka odjał temperatura trzyma 90C Czekamy na mrozy jeszcze DuO zamieszania z wymiana? U mnie narazie jest Ok.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 11 Listopada 20178 l wymiana jest prosta Kolega ma silnik 2.0 TDI CAGA , nie wiem jak jest z innymi oznaczeniami
Opublikowano 11 Listopada 20178 l wymiana jest prosta Kolega ma silnik 2.0 TDI CAGA , nie wiem jak jest z innymi oznaczeniami To świeża sprawa? Jak dlugo jezdzi po wymianie?