Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Kiedy zmieniacie opony na zimowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam zmienię na zimowe jak temperatura nie będzie już przekraczać 5 stopni.

Opublikowano

Jak spadnie pierwszy śnieg trzeba walnąć kilka popisowych bączków na parkingu przed Biedronką, a potem działać. Jeżdżenie na zimówkach po suchym asfalcie jest bez sensu, zresztą dopóki nie ma śniegu letnie i tak będą hamować lepiej.

Opublikowano

zgadzam się, jak się będziecie bawić w zimę na letnich to coraz bardziej będą potem gnębić kontrolami.

Opublikowano

Ja jutro jak dam rade to wymienie bo mam juz włożone koła do bagażnika.

Nie chodzi o to że się boje że ślisko tylko później może nie być kiedy zmienić bo czasu mało, dzień coraz krótszy a jeździ się non-stop i wiele spraw na głowie.

Także zmienie teraz póki nie ma kolejek.

Sprawdziłem - i rok temu zmieniałem 15.X a dwa lata temu 30.X także już nieuniknione i po co odwlekać na ostatnią chwile...

Ja wiem że na forum panuje opinia coś w rodzaju - że kto im później zmieni to większy twardziel ale życie to nie tylko popisówka :wink:

Opublikowano

U mnie nie ma problemu bo wjeżdżam w garaż 15min i zimówki założone.

Opublikowano

Ale pasowałoby wyważyć chociaż.

Opublikowano
Ale pasowałoby wyważyć chociaż.

Są w pełni przygotowane.

Opublikowano

Jutro zmieniam w służbowym a w przyszłym tyg w prywatnym:)

Opublikowano

ja mysle ze w polowie listopada no chyba ze wczesniej snieg spadnie :P

Opublikowano

ja za dwa tygodnie, jak tylko wróce z delegacji. Pewnie już będą przymrozki

Opublikowano

Ja tam czekam do pierwszego śniegu i jak temp nie przekroczy 5st w sumie z quattro spokojnie daje radę nawet po śniegu na letniej, a przy temp 12st w dzień latać na zimówce to nieporozumienie.

Opublikowano

A co się stanie ? Przeciez chyba w 2-3 tygodnie sie nie zetrą ? Jak zrobie nimi 500km.

Ja tam mam 2 letnie zimowe i nie zamierzam na nie dmuchać i chuchać, zakładam i jade. A za 2 tygodnie się bede śmiał z tych co stoją po 4 godziny w kolejkach :wink: bo zostaną zaskoczenie jak drogowcy.

No chyba że masz paskudne stalówki na zimę i czekasz do ostatniej chwili, a w czasie zimy odwracasz głowe jak wsiadasz do auta bo nie możesz na nie patrzeć

hihihh :wink:

Tak kiedyś miałem ale całe szczęści to już historia.

Opublikowano

hehe ja twardo pod koniec listopada jak co roku(stare wpisy w tym watku są), skoro busy które robią jedna trase po 400km po głównej z objazdami korków zakaładaja zime w listoapadzie to smieszy mnie to jak ktoś pisze że w wrzesniu/pazdzierniku lepiej jezdzić na zimowych, niewiem co wam pomaga jak śniegu nie ma :whistling: od ponad 10 lat ojciec lata(osobówką) dziennie po 300km i jakos zime zakłada równo ze mna:whistling: ale jak ktos jest przewrażliwony no cóz:wink: widocznie doswiadczenia nie ma w prowadzeniu auta

Opublikowano

Ja mam prawko od 95r :pali: a moje audi jest bezwypadkowe w 100% kolego :wink: także nie wiem o jakim braku doświadczenia może być tu mowa.

Nie o warunki drogowe mi sie rozchodzi ale o spokój "grabarza"... powiedź co Ci da że zmienisz w ostatniej chwili ? Mi bardziej szkoda letnich tyrać bo są jak lalka. :grin:

Taksamo felgi. :wink: Pozatym wreszcie wróce do 17'', a jazda na zimówkach 225/45R17 podczas zimy też wcale nie jest taki łatwe hihih

Także ja albo teraz zmienie, albo w grudniu żeby ominąć kolejki :kwasny:

Opublikowano

....dziś rano kolejny przymrozek (-2*C) dlatego w weekend zabieram się za zmianę kół z zimówkami. cieplejszych poranków raczej nie będzie, więc chyba nie ma co zwlekać:wink:...

Opublikowano
....dziś rano kolejny przymrozek (-2*C) dlatego w weekend zabieram się za zmianę kół z zimówkami. cieplejszych poranków raczej nie będzie, więc chyba nie ma co zwlekać:wink:...

chyba nie do końca - na weekend zapowiadają do 12'C :facepalm:

Opublikowano

....niestety ja korzystam z auta w 90% w godzinach wczesnorannych (5:30-6:00) kiedy jadę spory kawałek do pracy i kiedy wracam (19:00 lub czasami później), więc nie pocieszają mnie zapowiedzi, że w godzinach około południowych będzie +12*C :wink:....

Opublikowano
hehe ja twardo pod koniec listopada jak co roku(stare wpisy w tym watku są), skoro busy które robią jedna trase po 400km po głównej z objazdami korków zakaładaja zime w listoapadzie to smieszy mnie to jak ktoś pisze że w wrzesniu/pazdzierniku lepiej jezdzić na zimowych, niewiem co wam pomaga jak śniegu nie ma :whistling: od ponad 10 lat ojciec lata(osobówką) dziennie po 300km i jakos zime zakłada równo ze mna:whistling: ale jak ktos jest przewrażliwony no cóz:wink: widocznie doswiadczenia nie ma w prowadzeniu auta

Zmieniasz pod koniec listopada to ok, ale czy koniecznie musisz sobie pozwalać na obrażanie innych (bo tak można Twoją wypowiedź odczytać). :facepalm:

Nie tylko o śnieg przecież chodzi. :doh: Poranki mamy już mroźne, za chwile będą też wieczory. Nie wszyscy tutaj jeżdżą tylko w południe :wink:

....niestety ja korzystam z auta w 90% w godzinach wczesnorannych (5:30-6:00) kiedy jadę spory kawałek do pracy i kiedy wracam (19:00 lub czasami później), więc nie pocieszają mnie zapowiedzi, że w godzinach około południowych będzie +12*C :wink:....

Mam podobnie (praca na 3 zmiany) i już widzę jakie drogi zaczynają się robić z rana. Taki przymrozek wystarczy żeby auto "pociągnąć" czego w dużym stopniu można uniknąć na zimówkach.

Ja jakoś nie mam ściśle określonego terminu na zmianę opon. Jak widzę że w porach gdy jeżdżę autem zaczyna być ślisko na drogach to szykuję się powoli na zmianę i gdy znajduję trochę czasu to zakładam zimowe kapcie.

W tym roku myślę że dopiero na początku listopada zmienię bo chcę po wypłacie kupić nowe gumy ale gdyby nie to, to myślę że w przyszłym tygodniu bym już zmienił opony na zimowe.

Opublikowano

Zmieniasz pod koniec listopada to ok, ale czy koniecznie musisz sobie pozwalać na obrażanie innych (bo tak można Twoją wypowiedź odczytać). :facepalm:

Nie tylko o śnieg przecież chodzi. :doh: Poranki mamy już mroźne, za chwile będą też wieczory. Nie wszyscy tutaj jeżdżą tylko w południe :wink:

Ano nie wszyscy:wink:

Ja nikogo nie obrażam:wink: wyraziłem swoją opinie tylko

Opublikowano
niewiem co wam pomaga jak śniegu nie ma :whistling:

to zrob sobie prosty test , dwa auta jedno na letnich , drugie na zimowych , rozpedz do 100km/h i zmierz droge hamowania ... temp otoczenia : + 2 stopnie , brak śniegu i może zobaczysz co pomaga zimowa opona

bo jak czytam teksty na co zimowa opona jak śniegu nie ma to mi cycki opadaja ... :facepalm: