Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l jak nie ma jak jest katalizator to musi być sonda żeby podgrzewać spaliny itd i sterować dawka paliwa spalanego podgrzewac spaliny? o czym ty mowisz ?
Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l panowie, powiem szczerze ze jestem laikiem jesli chodzi o tego typu sprawy, wiec pytam. Otóż przyszedl czas na wymiane kata, ale nie chcę wsadzac nówki ponownie, mam zamiar zrobić przelot. Co powinienem wziąc pod uwage ? Czytalem troche, że musze zastosowac dodatkowo emulator kątowy sondy lambda... ktoś może łopatologicznie i konkretnie przedstawić całą operację ? Bede wdzieczny.
Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l nie emulator, tylko jedziesz do jakiegos tunera, robisz softa przy okazji wywalasz drugą sonde z ECU i cieszysz sie autkiem
Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l Tak prawdę mówiąc to guzik daje wywalenie kata.Jeżeli już to tylko może dać kłopoty...
Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l Tak prawdę mówiąc to guzik daje wywalenie kata.Jeżeli już to tylko może dać kłopoty... owszem daje, większy smród z d...y i wiekszą dziurę ozonową
Opublikowano 15 Sierpnia 201313 l panowie, powiem szczerze ze jestem laikiem jesli chodzi o tego typu sprawy, wiec pytam. Otóż przyszedl czas na wymiane kata, ale nie chcę wsadzac nówki ponownie, mam zamiar zrobić przelot. Co powinienem wziąc pod uwage ? Czytalem troche, że musze zastosowac dodatkowo emulator kątowy sondy lambda... ktoś może łopatologicznie i konkretnie przedstawić całą operację ? Bede wdzieczny. U mnie już katalizator walił błędami co 100km Najpierw kupiłem emulator (tulejkę kątową) potem 2 uszczelki Wyjąłem katalizator - myślałem że bedzie widać że zapchany, ale nie Trochę wkład się przesuwał - 1cm Wkręciłem tulejkę oraz 2 sondę, poskładałem wszystko Po wszystkim brak błędów:banan:. Z racji że u mnie turbo trochę późno wstawało podejrzewałem na kata przytkanego, więc ponownie go wyciągnąłem. Wybebeszyłem z niego wszystko, ciężko było ale dałem radę - czysta rura w środku. Po wszystkim turbo trochę wcześniej wstaje, ale to nie było to, miałem kilka nieszczelności między innymi - główna rura gumowa od turbiny do pasa przedniego. Turbinę bardziej słychać, ale w aucie nie jest głośniej Może trochę spalanie spadło. Dodam tylko że po co wydawać 200zł na rury zamiast kata. Wystarczy z niego usunąć wszystko i założyć z powrotem. Na przeglądzie niby katalizator jest
Opublikowano 27 Sierpnia 201313 l panowie, powiem szczerze ze jestem laikiem jesli chodzi o tego typu sprawy, wiec pytam. Otóż przyszedl czas na wymiane kata, ale nie chcę wsadzac nówki ponownie, mam zamiar zrobić przelot. Co powinienem wziąc pod uwage ? Czytalem troche, że musze zastosowac dodatkowo emulator kątowy sondy lambda... ktoś może łopatologicznie i konkretnie przedstawić całą operację ? Bede wdzieczny. U mnie już katalizator walił błędami co 100km Najpierw kupiłem emulator (tulejkę kątową) potem 2 uszczelki Wyjąłem katalizator - myślałem że bedzie widać że zapchany, ale nie Trochę wkład się przesuwał - 1cm Wkręciłem tulejkę oraz 2 sondę, poskładałem wszystko Po wszystkim brak błędów:banan:. Z racji że u mnie turbo trochę późno wstawało podejrzewałem na kata przytkanego, więc ponownie go wyciągnąłem. Wybebeszyłem z niego wszystko, ciężko było ale dałem radę - czysta rura w środku. Po wszystkim turbo trochę wcześniej wstaje, ale to nie było to, miałem kilka nieszczelności między innymi - główna rura gumowa od turbiny do pasa przedniego. Turbinę bardziej słychać, ale w aucie nie jest głośniej Może trochę spalanie spadło. Dodam tylko że po co wydawać 200zł na rury zamiast kata. Wystarczy z niego usunąć wszystko i założyć z powrotem. Na przeglądzie niby katalizator jest Tak też dzisiaj zrobiłem, znajomy mechanior usunął 2 wkłady kata i jest przelot, turbo bardziej świszczy i jest przyjemniej, szukam teraz tylko osoby która usunie mi 2 sondę z ECU tak jak wspomniał devastation.
Opublikowano 5 Września 201313 l a jak jest z przeglądem?? A nic, fizycznie katalizator jest tylko pusty w środku. Przecież na przeglądzie nie podłaczają analizatora spalin, bynamniej u mnie a przeglądy robię już z 15lat Tapatalk
Opublikowano 5 Września 201313 l a u mnie jest podłączany co roku i bez tego ni hu hu, tylko jak go mam na gazie to emisja jest mniejsza, czy wywalenie aż tak podciągnie zanieczyszczenie ?
Opublikowano 5 Września 201313 l a jak jest z przeglądem?? W b5 miałem wywalonego kata, zastąpiłem go tłumikiem przelotowym. Na przeglądzie typek podpiął analizator spalin i ku mojemu zdziwieniu wszystko było w normie. W b6 też na pewno wywalę to cholerstwo.
Opublikowano 5 Września 201313 l u mnie też w normie bez kata,zdrowy motor nie problemu z analizą spalin
Opublikowano 24 Września 201313 l Witam kolegów. Czy ktoś z was posiada jakieś fotki z wyciągania kata z silnika AJM? Wreszcie chce się zabrać out kata. Wszystkie info będą przydatne. ---------- Post dopisany 24-09-2013 at 13:57 ---------- Poprzedni post napisany 19-09-2013 at 23:20 ---------- Witajcie Dopiero wczoraj wziąłem się za usuwanie katalizatora. Założyłem nową plecionkę a kata po prostu wybiłem, oryginalną puchę zostawiłem w razie W Żadnego głośniejszego odgłosu pracy silnika nie ma. Słychać tylko fajny świst turbinki Dzięki wszystkim za zainteresowanie Pozdrawiam
Opublikowano 27 Grudnia 201312 l jak nie ma jak jest katalizator to musi być sonda żeby podgrzewać spaliny itd i sterować dawka paliwa spalanego ??? ja mam awx-a i żadnej sondy nie uświadczyłem...
Opublikowano 27 Grudnia 201312 l rozumiem ze wywaliliście kata i zostawiliście samą puche od niego??? czy jak być powinno wspawaliście taką srednicą rure i na nią puche od kata??niby drobnostka ale a to bardo ważna.
Opublikowano 27 Grudnia 201312 l teraz tylko osoby która usunie mi 2 sondę z ECU tak jak wspomniał devastation. Wcześniej się trochę dowiadywałem i wywalenie sondy w ECU śpiewali około 400zł Programu nie potrzebuję bo mam więc został emulator za 30zł
Opublikowano 5 Stycznia 201412 l rozumiem ze wywaliliście kata i zostawiliście samą puche od niego??? czy jak być powinno wspawaliście taką srednicą rure i na nią puche od kata??niby drobnostka ale a to bardo ważna. ja mam puche rozcieta wyjety wkład i zaspawaną (w B5), jedyne co zauważyłem to delikatne gwizdanie turbiny
Opublikowano 7 Stycznia 201412 l jak nie ma jak jest katalizator to musi być sonda żeby podgrzewać spaliny itd i sterować dawka paliwa spalanego ??? ja mam awx-a i żadnej sondy nie uświadczyłem... Zlituj się jaka sonda w silnikach 130km? Niby po co ?yy podgrzewać spaliny? eee ja słyszałem że fotele na tylnej kanapie:decayed:
Opublikowano 7 Stycznia 201412 l Orientuje sie ktos, jesli jest juz soft wgrany to wylaczenie sondy tyle samo kosztuje co bez softu ?
Opublikowano 8 Stycznia 201412 l raczej tak, co innego gdybyś dopiero soft robił i przy okazji chciał usunąć 2 sondę.. Najlepiej podzwoń po okolicznych tunerach i popytaj o cenę