scrat Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam, Szukałem na forum konkretnych informacji na temat tego silnika i niestety nie ma tego za wiele. Dlatego chciałbym zapytać kolegów klubowiczów, którzy mieli przyjemność bądź nieprzyjemność obcowania z A4 wyposażoną w ten motor o podzielenie się spostrzeżeniami i odczuciami z nim związanymi. Wady, zalety, koszty eksploatacji, awaryjność, serwisowanie czyli właściwie wszystko co dotyczy tego silnika... * watki nazywamy zgodnie z regulaminem [Musashi]
KmK Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 też szukałem i też nie było za wiele Mam wersje US z tym silnikiem od ~1,5 miesiąca. Koszty eksploatacji to póki co tylko paliwo, wiedziałem jak będzie się kształtowało, więc nie jestem zaskoczony, ani przerażony, w mieście pali ~10-11 , tras większych jeszcze nie zaliczyłem, ale można i 8 osiągnąć. Silnik jest elastyczny i ładnie ciągnie, max Nm 280, moze nie powala, ale jest dostepny od 2-5 tys i jezdzi sie jak dieslem :> Jestem bardzo zadowolony, A4 trzyma wysoki poziom, a silnik dorównuje zachowaniem :th: Ponieważ mam ją za krótko nie wiele więcej mogę powiedzieć, z wad to się tu co poniektórym kwadratowa tylna tablica nie podoba :> na www.edmunds.com znajdziesz test, nawet całkiem przyzwoity
AD4M Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Nie tylko KmK pisze o niskim spalaniu (jak na taką moc). Czytałem, że przeciętnie w cyklu miejskim wynosi ono 10-11 litrów. Mowa o manualu. Automat spala znacznie więcej. Ponoć (starszy) 1.8T potrzebuje więcej paliwa niż 2.0TFSI. Na Naszym Forum wyczytałem kiedyś, że 2.0TFSI w przypadku jazdy miejskiej bardzo ciężko jest zejść poniżej 15l. Okazuje się, że niekoniecznie. Tyle odemnie.
schiller Opublikowano 13 Czerwca 2008 Opublikowano 13 Czerwca 2008 ja ci na podstawie doswiadczen z pracy (pracuje w aso) mogę powiedzieć ze jednostki 2,0 TFSI jak i FSI w porównaniu do 2,0 TDI sa bardzo udane jesli chodzi o awaryjność.
gola_baba Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 a ja Ci jeszcze powiem, że mój A4 B5 1.6, 100KM manual spala w mieście 12L, więc tylko się ciesz, że Twój tak mało pali ))))
xandmar Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 bzdura że starsze 1.8 T potrzebuje więcej normalnie koło 10 a nie wiem dlaczego u mnie poniżej 9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć :gwizdanie:
pre_pl Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 jaka tam bzdura... ciekawe jakby Twoja jednostka spisywałaby się w takiej ciężkiej budzie B7.... Poza tym ile Ty masz tych koni, przecież porównujesz do motora 200 konnego ! To trzeba czymś napoić, no nie ? TFSI to całkiem oszczędny silnik, szkoda że tak mało ich jest na rynku
xandmar Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 odnoszę to do starszych 1.8 T tak jak moja i tak jak to zasugerował AD4M
scrat Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2008 A jeśli chodzi o serwisowanie, to czy nie ma jakiś porażających kwot np za zrobienie rozrządu? A jeśli już o rozrządzie mowa, to co ile wymiana?
YATES Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Nikt nie wie ile kosztuje kompletny rozrząd do 2,0 FSI ???
marewel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć Jakbym byl to modem to dostalbys warma za te herezje,chyba ze masz 1.8T w dieslu. a ja Ci jeszcze powiem, że mój A4 B5 1.6, 100KM manual spala w mieście 12L Moj palił 12,5,a co niektorzy pisali ze jest popsuty i zarżnięty. 2.0 TSI z tego co wyczytalem pali okolo 1l mniej przynajmniej po miescie od starego dobrego 1.8T.
scrat Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Czy to prawda, że z tymi silnikami montowane są tylko tiptronick'i, jeśli chodzi o skrzynie automatyczne? Jeśli tak, to rozumiem że nie powinno być z nimi problemów w przeciwieństwie do multi? Jakich różnic w spalaniu można się spodziewać między tip i manual?
alexchem Opublikowano 9 Września 2008 Opublikowano 9 Września 2008 Witam, Jako posiadacz 2.0T w automacie tez sie wypowiem. Auto ma 6 biegow wiec na trasie wyglada to tak: przy 160km/h pali okolo 11l na sto, przy 200km/h pali okolo 15l na 100km. Oba przebiegi sa sprawdzone w niemczech na A2 na ustawionym tempomacie. Testow przy nizszych predkosciach jeszcze nie wykonalem. Jazda po miescie i na krotkich dystansach (zimny silnik) i bez butowania to 13l. pozdrawiam
maciekg Opublikowano 9 Września 2008 Opublikowano 9 Września 2008 Czy ten silnik jest przystosowany koniecznie do PB98 ?
ramzespp Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Trochę stary temat, ale napiszę odpowiedź na ost. pytanie, może się komuś przyda. Ja lałem do swojego 2.0TFSI benzynkę PB95 i nic się nie działo. Ostatnio zacząłem lać PB98 (ulepszane typu verva czy suprema) i wydaje mi się, że auto mniej pali.
loco87 Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 no ale do naszych aeb lepiej lac 95 98 siupie mi wiecej gdzies do 2 litrow ....Z tym że lepiej gada i przyjemniej pracuje ( leje 95) 10l w meiscie to szczyt moich i jego możliwosci chyba.... moze cos ejst padnięte...
Kubeł Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 bzdura że starsze 1.8 T potrzebuje więcej normalnie koło 10 a nie wiem dlaczego u mnie poniżej 9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć :gwizdanie: Z całym szacunkiem, ale miasto miastu nierówne. Po małym miasteczku może tak się jeździ. Zapraszam do Wrocławia, Warszawy, Krakowa. Jak postoisz sobie w prawdziwych korkach, będziesz codziennie pokonywać 12 km w 50 minut (jak ja), to przestaniesz pisać o spalaniu 9l/100. Jak nie ma korków (jazda od świateł do świateł, stosunkowo niedługie przestoje i spokojna jazda), to auto mi spala ok 12l. W korkach jakich w tej chwili we Wrocławiu na potęgę zużycie rośnie bez górnego limitu: 15 litrów to standard. Bardzo proszę nie opowiadać bajek. W trasie auto spokojnie schodzi do 8-8,5 litrów.
Darekvw508 Opublikowano 11 Listopada 2010 Opublikowano 11 Listopada 2010 Moje quattro na razie naj niżej zeszło do 14l po mieście (Gdańsk) ale podejrzewam nie sprawną sondę lambda.
marek5151 Opublikowano 11 Listopada 2010 Opublikowano 11 Listopada 2010 14 l w mieście to chyba dość dużo. Ja też mam quattro ale normalnie po mieście spala jakieś 12-13. Trochę stania w korkach, trochę jazdy od świateł do świateł. 14 też mi wychodziło ale jak stałem w ogromnym korku w wa-wie. W trasie przy spokojnej jeździe zszedłem do 7.6 l. Przy trochę mniej spokojnej to w granicach 8-8.5 l. To są dane wg wskazań komputera. Inna sprawa to, że komputer w Audi trochę oszukuje. Jak policzę to co rzeczywiście wlałem do baku i porównam z tym co pokazywał komputer to rzeczywiste spalanie wychodzi jakieś 0.5 do 1 l więcej od tego co pokazywał komputer.
KmK Opublikowano 11 Listopada 2010 Opublikowano 11 Listopada 2010 marek5151 , w zasadzie w całości mogę się pod tym podpisać grubo na trasie, + cały dzień szkolenia na torze kielce i w efekcie ~13 wiele zależy od nogi, płynności, miasta itd ja przyjmuje 11-13 w mieście, 9-10 na trasie.
Rekomendowane odpowiedzi