Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Dziwne odgłosy z EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to jest że z tego elemantu zaznaczonego na zdjeciu wydobywa się czasami dźwięk jakby "puszczało bąki" hehehe takie pyr pyr

silnik.jpg

Opublikowano

to EGR system recyrkulacji spalin, zaślep między nim a kolektorem jakąś aluminiową blaszką i po problemie :good:

Opublikowano

to EGR system recyrkulacji spalin, zaślep między nim a kolektorem jakąś aluminiową blaszką i po problemie :good:

A czemu trzba zaslepiać coś się zepsuło?? można to wymienić ?? wpłya to jakoś na prace silnika ??

Opublikowano

Bedzie bardziej dymic.. :wink4:

Opublikowano

a co z ekologia nikt o tym nie pomysli :>

Opublikowano

A czemu trzba zaslepiać coś się zepsuło?? można to wymienić ?? wpłya to jakoś na prace silnika ??

500 zł nowe jak chcesz wymieniac proszę ja zaślepiłem i jeżdze :>

Opublikowano

Hey ...Ja mam od 2 lat w swoim samochodzie zaślepione i jakoś jeżdze i nie dymi mi nic.Wiec niemasz sie co martwic.

Opublikowano

Hey ...Ja mam od 2 lat w swoim samochodzie zaślepione i jakoś jeżdze i nie dymi mi nic.Wiec niemasz sie co martwic.

Czy wyznacznikiem tego, że zatruwa się środowisko jest dymienie z rury ?

Opublikowano

Ja mam zatkane od 4 lat.. I tylko chodzi troszke glosniej (albo tak mi sie wydaje) :naughty:

Opublikowano

chodzi glosniej, twardziej i troche wiecej pali

Opublikowano

zaslepienie powoduje zwiekszone spalanie? Panowie ja zaslepilem nie dawno ten zawor i zauwazylem ze podczas ruszania delikatna mam mgielke siwego dymy, ale naprawde ledwo ja widac. czy to cos nie normalnego??

Opublikowano

Ja właśnie bardzo dokładnie wyczyściłem cały EGR i kolektor dolotowy bo był zatkany od strony właśnie EGR-u.

Efekt

Ciszej i łagodniej pracuje jak jest zimny

Przestał dymić, wcześniej jak wcisłem pedał to za sobą zostawiałem zasłonę dymną, teraz to się uspokoiło.

I zaczoł mniej palić

Efekt uboczny to mniejsza dynamika jak jest zimny :( no niestety taka jest zasada działania i nic na to nie poradzisz.

Zresztą jak poszukasz na forum (VAG)to ktoś napisał aby nie zaślepiać EGRu

Opublikowano

Hej.. Mam takie pytanie.. Bo patrzyłem na to zdjęcie silnika i potem na swój silnik i jest inaczej troche umieszczony egr.. Na zdj wąż podciśnienia jest od tyłu auta a u mnie od przodu.. I ogolnie na zdj wydaje się dużo miejsca na odkręcenie kolektora a u mnie turbina jest tak blisko ze cieżko włożyć jakikolwiek klucz.. Mam ten sam silnik 1.9TDI 1Z 96r.. Mogą być takie różnice czy ktoś przy tym majstrował?

Opublikowano

a ja mam koledzy pytanie troche z innej beczki też mam silnik 1z ale mam troche inaczej ułożony EGR (jest po drugiej stronie czyli tam gdzie kolega zaznaczył czerwony X) a gruche turbiny mam w poziomie pod turbiną nie tak jak kolega w pionie ... czy to normalnę???bo zacząłem się martwić właśnie że coś kombinowane może jest :slina:

Opublikowano

A ja zaślepiłem blaszką z puszki od piwa i wypaliło dziurę w niej tej samej wielkośći,a myślałem że jeżdże na zaślepionym.Może mam zapchanego kata że tam takie ciśnienie spaliny mają?

Opublikowano

A ja zaślepiłem blaszką z puszki od piwa i wypaliło dziurę w niej tej samej wielkośći,a myślałem że jeżdże na zaślepionym.Może mam zapchanego kata że tam takie ciśnienie spaliny mają?

Kolego blaszką z puszki od piwa to mozna dziurke od klucza zaslepic a nie EGR w ktorym sa gorace spaliny :polew: Uzyj konretnej blachy stalowej 0,8-1mm wtedy wytrzyma.

Opublikowano

Ja dodam tylko że jeżeli w środku zawór jest już wyżarty to będzie niesprawny i tylko wymiana albo zaślepienie, u mnie wszystko poprawiło się na plus bo był właśnie wyżarty i jak był zamknięty to i tak był prześwit i cały czas ładowało spaliny, czyli większe spalanie i autko słabsze :)