Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odgrzybianie Klimatyzacji od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wojtas_7, ja tam polecam ten preparat: http://www.autokosmetyki.pl/atas-clim-czysci-i-odkaza-klimatyzacje-400-ml,p1407.html

Już polecałem go tu na forum. Jeden z kolegów pisał, że nic nie pomagało, a to załatwiło problem.

plus instrukcja: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/279794-smierdzi-z-klimatyzacji-dlaczego/?p=4486019

Opublikowano

Kupię Izopropanol bo dużo pozytywnych opini i granat firmy Ligui Moly tylko mam pytanie co pierwsze zastosować?

Granat na końcu czy pierwsze?

Opublikowano

Kupię Izopropanol bo dużo pozytywnych opini i granat firmy Ligui Moly tylko mam pytanie co pierwsze zastosować?

Granat na końcu czy pierwsze?

Izopropanol jako pierwszy, ponieważ on służy do odkażania i mycia. To właśnie nim należy umyć parownik. Ja używałem do tego celu ropownika (zdjęcie ktoś zamieścił na poprzedniej stronie) podłączonego do kompresora. Dzięki czemu alkohol został bardzo mocno rozpylony i dociera zdecydowanie lepiej w każdy zakamarek. Do tego celu zużyłem około 1 litra Izopropanolu. W kratki jak pryskać to bardzo delikatnie i przez max 2-3 sekundy. Tak naprawdę to parownik jest źródłem tego śmierdzenia, dlatego trzeba go bardzo mocno spryskiwać. W między czasie, podczas kilkuminutowego pryskania w parownik zaobserwuj czy pod samochodem zaczyna on kapać. Jeżeli nie to zwiększ dawkę alkoholu i później zaobserwuj. Jeżeli nie będzie po tym mocno kapać tzn, że masz niedrożny otwór odprowadzający wodę. Musisz go zlokalizować i przeczyścić. Pamiętaj żeby tak samo wyczyścić wentylator, elementy plastikowe od filtra kabinowego, aż do parownika. Ja używałem do tego zwykłej szmatki. Najpierw pryskałem alkoholem a później czyściłem. Na białej szmatce widać było ewidentnie czarną maź :) Jak skończysz działać alkoholem to poczekaj, aż on ścieknie i odparuje. Następnie delikatnie naciskasz przycisk odblokowujący granata ale tak żeby bo całkiem nie odblokować i pryskasz bezpośrednio na parownik przez jakiś czas. Na koniec wszystko skręcasz i reszte granatu całkowicie odblokowujesz i używasz według instrukcji czyli obieg wewnętrzny itd itp...

Pamiętaj, że najważniejszy w tej zabawie jest bardzo dokładne wyczyszczenie parownika. Nie zawsze alkohol i granat pomoże...

Edytowane przez tomasz102

Opublikowano

Co do zapachu to słyszałem ostatnio nowinę, że warto kupić kawę mieloną - otworzyć i zostawić na noc. :naughty: Na pewno nie pomoże to w kontekście smrodu z klimy - ale na pewno działa, jeśli w ogóle jest nieprzyjemny zapach w aucie. Podobno zapach na drugi dzień przypomina ten z wyrobów skórzanych. Sprawdzam osobiście co to da - za jakiś czas napiszę o efektach skórzanego zapachu...

Opublikowano

Nie mielona, tylko ziarnista i żadna to nowość.Już nasze babcie tak robiły. [emoji12]

Opublikowano

Możliwe, że ziarnista :D Ja zapodałem mieloną - zobaczymy co będzie.

Nie mielona, tylko ziarnista i żadna to nowość.Już nasze babcie tak robiły. [emoji12]

Opublikowano

Możliwe, że ziarnista :D Ja zapodałem mieloną - zobaczymy co będzie.

spróbojci tego pomaga http://a4-klub.pl/index.php?/topic/316013-pianka-do-odkazania-i-czyszczenia-klimatyzacji-zep-venture-cena-promocyjna/

Opublikowano

michael130 W jaki sposób aplikuje się ten preparat? Na parownik po zdjęciu schowka?

Wysłane z mojego XT1032

Edytowane przez Brzozek

Opublikowano

michael130 W jaki sposób aplikuje się ten preparat? Na parownik po zdjęciu schowka?

Wysłane z mojego XT1032

Najlepiej by było na parownik , ja od 5 lat wpryskuje na kręcący sie na maxa wentylator nawiewu powietrza , oczywiscie po wyjęciu filtra przeciwpyłkowego .

Opublikowano

Ja robię tak samo jak Michał, tylko że z płynem Atas Clim.

Michał, ile razy w roku rozpylasz piankę?

Opublikowano

blad, prosze o usunięcie.

Edytowane przez cobiiv

Opublikowano

Gdzie znajduje się pod autem spust z parownika nie mogę go zlokalizować

Opublikowano

M/W tym miejscu:

swe3yx8p.jpg

Opublikowano

...w Norauto czyszczenie ozonem za 50 PLN. ...

Ta bardzodobra cena, wszędzie w Krakowie gdzie szukałem to trzeba dac za taką usluge minimum 150 PLN

drogo samo ozonowanie nie kosztuje więcej niż 50-60 PLN. Ja w swoim warsztacie (jestem właścicielem :naughty:) w Suwałkach ozonuję za 40 PLN

Opublikowano

Panowie chciałem sobie przeozonowac Klimek samemu. Tylko jak mam ustawić climatronika na auto dac najniższa temperaturę LO i obieg zamknięty? ??

Edytowane przez tomekk30

Opublikowano

Tak. Na wyłączonym silniku. Najlepiej podłączyć ozonator z zewnątrz. Warsztaty często robią błąd wsadzając urządzenia do środka i zostawiają na godzinę. Dlaczego błąd? Na to pytanie odpowie dzieciak z drugiej gimnazjum, albo Wikipedia :wink:

W be siedem jak ci zapodaje już z klimy na econie, ozonowanie pomoże tyle co umarłemu kadzidło :kox:

Opublikowano

Ja jestem po próbach z kostkami do zmywarki, wurtha, użyłem też granata Plaka, oraz używałem IPY, i po niej najdłużej utrzymywał się świeży zapach.
Chciałbym użyć teraz oprócz IPY, Clean-n-Safe, Renewz oraz Coil Disinfectant.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o ozonowanie to sporo jest reklamy na forach różnych firm typu: zrobiłem ozonowanie w firmie "xxxxxx" i jestem mega zadowolony, a zapłaciłem jedynie xx zł.

Prawda jest taka, że ozonowanie jest proste i nie musi to być firma xxx trzeba spełnić kilka warunków:

1. Temperatura na zewnątrz poniżej 20 C

2. Ozonator najlepiej dać na zewnątrz

3. Rurka wprowadzająca ozon ma być a miarę wysoko (O3 cięższe niż O2)

4. Klimatyzacja on, obieg wewnętrzny i tryb" LOW" (wyłączony obieg na nogi)

5. Po ozonowaniu wietrzymy kilku minut samochód. Jeżeli ozonator jest wydajny to tak będzie dalej czuć jagodowy zapach przez jeszcze kilka dni.

Ozonatory poniżej 1,5 g/h to raczej zabawki, które mogą służyć do ozonowania jabłka :)

Opublikowano

Ja jestem po próbach z kostkami do zmywarki, wurtha, użyłem też granata Plaka, oraz używałem IPY, i po niej najdłużej utrzymywał się świeży zapach.

Chciałbym użyć teraz oprócz IPY, Clean-n-Safe, Renewz oraz Coil Disinfectant.

Co to za preparat IPY?

Wysłane z mojego XT1032

Opublikowano

IPA - alkohol izopropylowy