Arcus Opublikowano 13 Maja 2015 Opublikowano 13 Maja 2015 Może Ci dymić wtedy kiedy Ty nie widzisz. Cudów nie ma, 1L/2tys.km to spory ubytek. Chyba, że ktoś jeździł za Tobą i obserwował. Nie masz za dużo sadzy na końcówkach wydechu? Jeśli jest to pali ten olej. Za mną też jeździł kolega i przy ostrej czy delikatnej jeździe nie było nic widać. Dopiero jak postoi na wolnych i w gaz to wtedy jest chmurka.
Prezes870 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 Mam dokladnie jak kolega wyzej a ubytek oleju w moim 2.0tdi to raptem pol litra na 5tys km
roberto_22_86 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Witam mam podobny problem ze swoim autem. Na trasie pobiera jak depne, po mieście przy spokojnej jeżdzie nic nie bierze oleju. Mam pytanie gdzie w Słupsku zregenerować można turbinę? lub jesli można to jakąś używkę wsadzić?
KubaMpakiet Opublikowano 2 Czerwca 2015 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Mam pytanie gdzie w Słupsku zregenerować można turbinę? U DEVa
cienio Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 koło bełchatowa jest magik bez zdejmowania głowicy wymienia uszczelniacze.tak jakby ktoś kiedyś potrzebował.czyli jak bierze olej a nie dymi to turbo?
NARKOL Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2016 ciężko powiedzieć coś z tym olejem musi się dziać , jak idzie przez turbinę w stronę tłumika to powinien kopcić bo wydech jest gorący, jak idzie w druga stronę czyli do kolektora ssącego przez chłodnice to tez powinien kopcić . u mnie brał olej bo miałem uszkodzony napinacz na rozrządzie pod pokrywa zaworów i zwyczajnie zawory były nie domknięte co wiązało się z przedostawaniem oleju do komory spalania. Wcześniej wymieniłem turbo ale nic nie pomogło. Teraz nie bierze ani grama
andrew01 Opublikowano 10 Lutego 2016 Opublikowano 10 Lutego 2016 Podepnę się pod temat... BFB, bierze około 0,2l na 1000km, wycieków żadnych nie widać... Poza tym nic więcej nie dolega. Robić coś z tym czy na razie zostawić? Pozdrawiam Andrzej
azure Opublikowano 10 Lutego 2016 Opublikowano 10 Lutego 2016 ciężko powiedzieć coś z tym olejem musi się dziać , jak idzie przez turbinę w stronę tłumika to powinien kopcić bo wydech jest gorący, jak idzie w druga stronę czyli do kolektora ssącego przez chłodnice to tez powinien kopcić . u mnie brał olej bo miałem uszkodzony napinacz na rozrządzie pod pokrywa zaworów i zwyczajnie zawory były nie domknięte co wiązało się z przedostawaniem oleju do komory spalania. Wcześniej wymieniłem turbo ale nic nie pomogło. Teraz nie bierze ani grama Jakiś bajki piszesz :-) Niedomknięcie zaworów nie ma nic wspólnego z przedostawaniem się oleju do komory spalania. Chyba, że prowadnice wyjebane to i może łykać, ale nie tak jak piszesz.
Sebqull Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 0.2 l na 1000 to jest ok i nie ma czym się przejmowac
Onkel Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 0,2 to bez stresu. Nie przejmował bym się tym.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Arcus Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Witam, ponownie z tym samym problemem. Czyli po nagrzaniu oleju do temp. 70-90°C silnik go po prostu bierze. Jak zimny to może stać i parkotać przez poł godziny i nie dymi. Dopowiem jeszcze, że jak olej jeszcze w miare świeży czyli ok. 5-7 tys. od wymiany też nic nie ubywa na miarce. Najgorzej jest ok. 2tys przed planowaną wymianą. Myślcie, że to może być wina samego oleju, że pod wpływem temperatury staje się tak "wodnisty"? Olej to motul x-cess 5w40. 1,5 roku temu robiłem głowicę i pierścienie no i turbo. Zmienię najwyżej olej na inny a jak nie pomoże to chyba turbo do regeneracji... znowu.
przem8 Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) 6 minut temu, Arcus napisał: Najgorzej jest ok. 2tys przed planowaną wymianą A co ile ten olej wymieniasz? Po 7tys.(to nie jest świeży olej jak to napisałeś, zwłaszcza w tym silniku) nie bierze go i to sprawdzone masz kilkukrotnie czy jak? Edytowane 24 Lutego 2018 przez przem8
Arcus Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Znieniam co 10tys. km. Po poprzedniej wymianie sprawdzałem regularnie i nie ubywało - nie dymił nawet po rozgrzniu. Może jemu po prostu motul nie służy ? ?
przem8 Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Motula chwalą inni użytkownicy, ja osobiście nigdy nie miałem z nim do czynienia. Zajrzyj do dolotu i sprawdź czy turbo ma luzy, może zaczęło puszczać
Arcus Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wymieniłem olej. Na innego producenta. Na razie nic więcej pisać nie będę bo jeszcze za wcześnie. Pojeździłem po mieście olej rozgrzany nawet poza 90st. i... jak na razie dymu nie widać Dla mnie innego winnego tu nie ma. Późniejsze wnioski zamieszczę po dalszych obserwacjach.
Dev Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 3 godziny temu, Arcus napisał: Wymieniłem olej. Na innego producenta. Na razie nic więcej pisać nie będę bo jeszcze za wcześnie. Pojeździłem po mieście olej rozgrzany nawet poza 90st. i... jak na razie dymu nie widać Dla mnie innego winnego tu nie ma. Późniejsze wnioski zamieszczę po dalszych obserwacjach. wybij sobie z głowy że innym olejem uszczelnisz silnik
Arcus Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Silnika może i nie uszczelnię ale zauważalnie zmniejszę zużycie oleju. Newralgiczne miejsca znikania oleju czyli pierscienie, głowica i turbo są zrobione.
Belol Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Pomogła zmiana oleju? Moj 1.8 20V T AGU wziął litr na 3 tys. km (w miesiąc od wymiany). Olej Motul Xclean+ 5w30, w 90% autostrada i prędkości autostradowe. Uszczelniacze zaworowe?
Patryk94 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 16.04.2019 o 22:53, Belol napisał: Pomogła zmiana oleju? Moj 1.8 20V T AGU wziął litr na 3 tys. km (w miesiąc od wymiany). Olej Motul Xclean+ 5w30, w 90% autostrada i prędkości autostradowe. Uszczelniacze zaworowe? 1. Co ma zmiana oleju do zmniejszenia zużycia oleju? Temat walkowany i tłumaczony do znudzenia. 2. Poczytaj o oleju do 1.8t. 3. Brak wycieków? Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Patryk94
Rekomendowane odpowiedzi