Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dostalem info od kilku osób że 235/35/19 mogą obcierać w b6 i że zależy to od zawiasu. Niby na seryjnym 1BV nie powinno nic obcierać, ale jak założe 19" i z pewnością bedzie stała za wysoko to jeszcze będę musiał zejść w dół a wtedy napewno 235 przytrze. 

Jakoś mnie te nankang ns20 nie przekonują. Jeszcze sie zastanawiam nad tymi co prawda niewielka różnica w cenie ale może warto doplacić do falkenów:

1640zł falken fk510 azenis  http://logistykaopon.pl/opony/falken-225-35-R19-88-Y/id-18153

1480zł nexen http://logistykaopon.pl/opony/nexen-225-35-R19-88-W/id-9530

1490zł barum http://logistykaopon.pl/opony/barum-225-35-R19-88-Y/id-5507

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 786 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja mam te Nankang i powiem ze dają radę. Chorwacje objechały bez problemu. Na wiosnę wstawię je do Passata

Opublikowano

Od siebie to mogę polecić Dunlop Sport MaxxRT mam te opony u siebie w rozmiarze 225/40 R18 (Y) i jeździ się bardzo dobrze na tym są ciche dobrze kleją się drogi na suchym i mokrym asfalcie,duże prędkości też nie robią na nich wrażenia.Co do ceny za komplet zapłaciłem 1800zł.

Opublikowano

Powoli zbliża się wiosna i stoję przed wyborem letnich opon.

Mam dwa typy:

235/55 R19

http://allegro.pl/4x-goodyear-efficientgrip-suv-235-55r19-105v-xl-mf-i7142312200.html

lub:

http://allegro.pl/4x-continental-contisportcontact-5-235-55r19-101w-i7131583999.html

Zastanawiam się które będą lepsze do Q5.

-poziom hałasu- Continental 71 dB

- poziom hałasu-  Good Year 69 dB

Gdyby nie poziom hałasu, to Continental ContiSportContact 5- mają lepsze zachowanie na mokrym.

Jakieś rady?

Edytowane przez frack

Opublikowano
W dniu 31.01.2018 o 22:11, frack napisał:

Powoli zbliża się wiosna i stoję przed wyborem letnich opon.

Mam dwa typy:

235/55 R19

http://allegro.pl/4x-goodyear-efficientgrip-suv-235-55r19-105v-xl-mf-i7142312200.html

lub:

http://allegro.pl/4x-continental-contisportcontact-5-235-55r19-101w-i7131583999.html

Zastanawiam się które będą lepsze do Q5.

-poziom hałasu- Continental 71 dB

- poziom hałasu-  Good Year 69 dB

Gdyby nie poziom hałasu, to Continental ContiSportContact 5- mają lepsze zachowanie na mokrym.

Jakieś rady?

Continentale rzeczywiście mogą być głośniejsze ze względu na bardziej sportowy wzór bieżnika; z założenia dedykowana jest do samochodów o wysokich osiągach. W tym przypadku ma index prędkości 270 km/h a GY 240 km/h.

Na pewno będzie skuteczniejsza od GY przy dynamicznej i agresywnej jeździe zarówno na suchym jak i mokrym, ale z drugiej strony pewnie będzie też głośniejsza np. przy szybkiej jeździe autostradą. Chociaż ten hałas z wlepek to często pic na wodę i "różnicę" tych 2 db w praktyce ciężko dostrzec. Ten GY to taka przyzwoita uniwersalna opona do normalnej codziennej jazdy.

Pytanie czego oczekujesz od opon.

Opublikowano

A więc- oczekuje komfortu i by były ciche.

Teraz mam zimówki 235 55 R19 Good Year 

https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/goodyear-ultragrip-performance-g1-suv-235-55-r19-105-v-xl-82557

Są ciche.

Na lato chciałbym coś innego, dlatego szukam i pytam o doświadczenia oraz co polecacie- (macie sprawdzone).

Tu artykuł INTER CARS

https://sklep.intercars.com.pl/poradnik/opony-i-felgi/jak-czytac-etykiety-na-oponach/?gclid=EAIaIQobChMI1YnYmZCI2QIVk5QYCh2faAfWEAAYASAAEgKS6PD_BwE

cytat z poradnika, co do głośności:

3 decybele to pozornie niewiele, ale musimy pamiętać, że poziom głośności w tej jednostce jest obliczany na skali logarytmicznej. W rzeczywistości więc wzrost o 3 dB oznacza dwukrotnie większy hałas zewnętrzny generowany przez oponę. Wynika z tego, że opona o klasie głośności symbolizowanej przez trzy fale będzie czterokrotnie głośniejsza niż ta z tylko jedną czarną falą.

Opublikowano
1 godzinę temu, frack napisał:

3 decybele to pozornie niewiele, ale musimy pamiętać, że poziom głośności w tej jednostce jest obliczany na skali logarytmicznej. W rzeczywistości więc wzrost o 3 dB oznacza dwukrotnie większy hałas zewnętrzny generowany przez oponę. Wynika z tego, że opona o klasie głośności symbolizowanej przez trzy fale będzie czterokrotnie głośniejsza niż ta z tylko jedną czarną falą.

No ok, zgadzam się, z nauką nie ma co dyskutować :decayed:

Ale też trzeba do tego tematu podejść trochę zdroworozsądkowo.

Po pierwsze, hałas zakomunikowany na etykiecie to hałas jaki opona generuje na zewnątrz samochodu. Na zewnątrz może i jest różnica 2 decybeli, ale przy dobrym wyciszeniu kabiny samochodu, wewnątrz może to być praktycznie nie odczuwalne, a q5 pod tym względem to nie Daewoo Tico.

Po drugie pomiary dokonywane są w ustalonych hermetycznych warunkach, przy określonych nie wysokich prędkościach, na stosunkowo dość gładkich nawierzchniach (drobne kruszywo).

Po trzecie, dużo zależy jak i po czym się głównie jeździ. Na autostradach, eskach raczej są asfalty lub asfaltobetony z większego kruszywa lub szorstkie betony gdzie automatycznie każda opona jest głośniejsza. No i się później czyta lamenty na forach że opona miała być super cicha bo miała np. 68 db a huczy. Inny kupił opony z ponad 70 db; jeździ głównie po mieście lub po drogach lokalnych gdzie raczej dominują gładkie nawierzchnie i zachwala jakie to one ciche są.

Osobiście uważam że te etykiety z poziomem hałasu to takie trochę pranie mózgu. Wcale bym się nie zdziwił jak opona z 69 db "wlepkowymi" okazała się tak samo głośna przy 140 km/h na szorstkiej nawierzchni autostradowej jak opona z 71 db. Ale takich informacji na wlepce już nie znajdziemy.

Opona przede wszystkim powinna być bezpieczna i przewidywalna. Do Audi, Mietków i Beemek na pierwszy montaż lecą też opony z 72 db i nikt nie narzeka że za głośno.

Wracając do tematu przypuszczam, że które byś nie wziął z tych dwóch kompletów będzie dobrze bo to segment premium i powinieneś być zadowolony :wink:

Do szybkiej jazdy na pewno bym wybrał CSC5.

Edytowane przez qruku

Opublikowano

Podepnę się do tematu. Mam a4 b7 zawias s line i na lato felgi 19 8.5j et48 z rs4 b7, i jest problem z oponami. Nie wiem czy kupić 235/35/19 czy 235/40... chciałbym żeby nie bylo naciągu felga była lekko osłonięta przez rant no i żeby w miarę komfortowo się jechało. Raczej skłaniałbym się ku profilu 40 z racji większego komfortu i mniejszego prawdopodobieństwa uszkodzenia (nietaniej) felgi, tylko nie wiem właśnie jak to będzie na tym profilu wyglądało, chodzi oto żeby nie było balona i opona wraz z felga dobrze współgrała z resztą auta. W zawieszeniu nic nie będę zmieniać oprócz talerzy z b5 na przednie amory żeby auto ładnie równo stało. Ma ktoś może felgi 19 na takiej właśnie oponie o profilu 40 ? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda i poznał wasze zdanie na ten temat. Teraz trochę z innej beczki a mianowicie chodzi o markę opon, miałem wcześniej pirelli p7 i jeździło się spoko były bardzo ciche(teraz na zime jest dunlop winter sport 3d i tragedia pod względem głośności). Jak ma się sprawa z np continetal contisportcontact 3 oraz 5 ? Bedę raczej kupować używane, także brać po prostu co tańsze i w lepszym stanie czy któraś z tych opon jakoś szczególnie się wyróżnia i warto w nią zainwestować ? Pozdrawiam

Opublikowano

Odnosząc się do głośność to też mam na zimę Dunlop winter 3D i po paru km myślałem że coś nie tak a to poprostu takie głośne opony są ( na lato były CONTi)

Wydaje mi się że każda zimówka będzie głośniejsza od letniej bo letnie Dunlopy sport Maxx są ciche

Jeśli idzie o rozmiar to nie podobają mi się opony naciągnięte na felgę że ranty felgi wystają a opona ma wrażenie jakby miała zsunąć się z felgi. Na 8.5J było by 235 ale jakie H to nie mam pojęcia najlepiej zobaczyć u kogoś

Opublikowano

Ojciec ma w a5 225 50 17 tez te dunlopy 3d i rowniez strasznie glosnie, gdyby nie byly w okazyjnej cenie to bym dla siebie nie kupil. Jesli ktos chce ciche zimowki to nie polecam. Ktos cos jeszcze z tym profilem opony, o ktorym pisalem 2 posty wyzej ???

Edytowane przez jaro1370

Opublikowano

Poszukuje 245 40 18
Jakie modele budżetowe polecacie?
Robie małe przebiegi roczne i 80% miasto

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy uzytkuje ktoś  17 215/50 ?  jak pod względem komfortu i w porownaniu do szerszej felgi np 220/225/50 (poza przekłamaniami licznika)

Opublikowano

Jakie opony do 2000-2500k? Chodzi mi konkretnie o 225/35/19. Bedzie delikatny naciag, wiec opona musi sie ladnie rozlozyc. Moze Hankook? 19” to kawal opony, nie chce Chinczykow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jakie opony do 2000-2500k? Chodzi mi konkretnie o 225/35/19. Bedzie delikatny naciag, wiec opona musi sie ladnie rozlozyc. Moze Hankook? 19” to kawal opony, nie chce Chinczykow.

Opublikowano

Opublikowano

dębica presto uhp2

Opublikowano
W dniu 4.02.2018 o 21:26, gados82 napisał:

Poszukuje 245 40 18
Jakie modele budżetowe polecacie?
Robie małe przebiegi roczne i 80% miasto

bierz debice presto uhp2

Opublikowano

Również polecam te opony debice presto uhp2    Jakość/Kasa najlepsze rozwiązanie

Opublikowano
Również polecam te opony debice presto uhp2    Jakość/Kasa najlepsze rozwiązanie
Są ciche?

Opublikowano
W dniu 6.02.2018 o 21:53, gados82 napisał:

Są ciche?

tak miałem w b6 195/65R15

teraz mam w b8 225/45R18

jestem mega zadowolony

Edytowane przez wyzyk83