Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze hamulcowe polecacie do Audi A4 B6/B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem zmienić w A4B7 z 280 na zacisk z A6C6 321/320 lecz tarcze ZIMMERMANN 100.3312.20 nie pasują, więc pytanie do Was jakie tarcze macie? Tarcza zapiera się o zwrotnice :(

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Wyświetleń 586,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 16.03.2023 o 00:49, gabalo napisał(a):

Witam, mam w b7 od kilku lat zestaw hamulcowy średnice 320/288 wszystko Ferrodo, tył jeszcze jest w bardzo dobrej kondycji ale przód jest już rant i poza tym tarcze delikatnie zwichrowane pewnie od hamowań autostradowych, w niedalekiej przyszłości będę chciał wymienić przód tarcze i klocki co polecacie? Brać znów Ferrodo cały zestaw czy może OZ? Bo też dużo się o tym słyszało ze Oz tarcza z klockiem Ferrodo lub całośc OZ? Albo może jeszcze inną firme aktualnie polecacie? I kolejne pytanie brać tarcze nawiercane/nacinane czy gładkie? Bo też ile ludzi tyle opinii..... z góry dzięki za podpowiedźi :)

Ja rok temu robiłem przód i wziąłem tarcze brembo i klocek ferodo. Zimmermana mi wandej odradzil bo się na jakości popsuły. Co do perforacji to wg mnie prędzej same nacinane jak już coś. Bądź gładkie. Zależy jak jeździsz czego i oczekujesz.

Opublikowano

Jeżdżę dość dynamicznie, często zdarza mi się hamowanie z dużych prędkości na autostradzie Np, chciałbym takie które dają rade i jednocześnie zbyt szybko się nie zwichrują

Opublikowano

Musisz wywalić serię i założyć coś wiekszego

Opublikowano

Nie mam serii, silnik 1.9 a tarcze od 3.0 tzn 320/288

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poleci ktoś jakiś w miarę rozsądny zestaw na przód tarcze + klocki pod A6 356mm?? Jeżdżę w miarę rozsądnie, bez ostrych hamowań, ale jednak 100km dziennie. Obecnie zimmerman tarcza już się chyba zwichrowała.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mam zestaw 320/288 od kilku dobrych lat, siedzą tam tarze i klocki ferrodo. Przód w tym momencie trochę bije i chciałbym go wymienić i się zastanawiam czy brać znów ferrodo? Czy może jest coś atrakcyjniejszego np zimmerman lub brembo? Zastanawiam się jak na przestrzeni lat funkcjonują te firmy czy ferrodo nadal jest okey i brać go w ciemno czy może macie doświadczenie że coś jest w tej chwili lepszego na rynku w powiedzmy podobnych pieniążkach….

Chciałbym też zapytać czy warto szukać tarcz nawierconych lub nacinanych czy lepiej standardowo gładkie brać…podpowiedzcie proszę;) z góry Dziekuje 

Edytowane przez gabalo

Opublikowano

Bierz Ferodo, zwykle, gładkie.

Opublikowano
12 minut temu, Dev napisał(a):

Bierz Ferodo, zwykle, gładkie.

DEV mógłbym Cię prosić o numery tarcz i klocków ferrodo 320mm? Jesteś na tyle w temacie że pewnie z pamięci taki numer ogarniasz;)

Opublikowano

DDF1705

FDB1629

Opublikowano
2 godziny temu, Dev napisał(a):

DDF1705

FDB1629

Dziekuje serdecznie ?

Opublikowano

tarcza to dokładnie DDF1705C-1

Opublikowano

Cześć 

Musze wymienić tarcze i klocki na przodzie auta jakie polecacie na rozmiar 312mm

I zastanawiałem sie nad klockami ceramicznymi czy jest jakaś duża różnica w hamowaniu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

podpowie ktoś jakie klocki ferodo na tył 1KD? Wyszukiwarka ferodo podpowiada FDB541 lub FDB1788

Opublikowano

FDB1083

Opublikowano
22 minuty temu, Dev napisał(a):

FDB1083

a tarcze Zimmermann 100.3314.20 będą pasowały? Wole dopytać po wtopie z doborem klocków, z góry dziękuję.

Opublikowano
2 godziny temu, Tombik napisał(a):

a tarcze Zimmermann 100.3314.20 będą pasowały? Wole dopytać po wtopie z doborem klocków, z góry dziękuję.

Tak, będą pasować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie Audi B7 Sedan tarcze i klocki na tył - mam przód na Boshu to i tył wymienię na Bosh tylko poda mi ktoś po winie jaka średnica moich tarcz będzie pasować:

WAUZZZ8EX5A578946

Standardowa średnica 245mm będzie pasować - mierzyłem metrem ale mi więcej wychodzi i muszę koło zwalać żeby dokładnie obadac bo przykładając od opony to umarł chłop w szpitalu na oko.. 

Edytowane przez FabianB

Opublikowano

Weź no to chociaż z trw..

Opublikowano

Witam,

Chce wymienić tarcze i klocki przód, dodatkowo razem z tarczami i klockami będę wymieniał łożyska i piasty.

Korzystam z tarcz 345 z S4B6 i zacisków q5 4tlok.

Mam problem, bo gną mi się tarcze średnio po roku jazdy, korzystalem z : rotingera, zimmermana.

Rotingery mialy naciecia i wiercenia,

Zimmermany kupiłem płaskie bo nie chciało mi się już czyścić dziurek ale też niestety zaczynają bić powoli po nagrzaniu.

Zestaw o jakim teraz myślałem, to DBA T3 4000 i klocki DBA Xtreme(auto używam mało, ale jak już używam to mocno).

Zastnawiałem się jeszcze na EBC, ale z informacji znalezionych w internecie, to DBA ma najlepsze opinie.

Czy ktoś kto stosował te marki Premium, mógłby się wypowiedzieć o odczuciach z korzystania z tarcz EBC/DBA?