Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B6] Angielski czterołapny AVFant *Quattro* *320/288* *LZ5C* *FMIC* *Bi-LED* *GTC1549VZ* *Sachs Performance*+18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj była próba naprawienia buzzera w liczniku, lecz zakończona niepowodzeniem. 

Wlutowałem głośniczek z płyty głównej komputera 5V ale nic nie trybi, nie wiem czy za niskie napięcie czy musi tam być 12V odbiornik czy jak. 

IMG_20220327_113501.thumb.jpg.ba366a5110eb436fab81b5ba6d89d7c8.jpg

Nie dziwię się że ten oryginalny nie działał bo go wygięło ?

IMG_20220327_112255.thumb.jpg.51cbc30823ab23ad1bc236374ea9e3b2.jpg

Opublikowano

Możliwe że to buzzer z wbudowanym generatorem który tutaj nie zadziała ale dla pewności możesz spróbować zamienić bieguny ;) Ewentualnie mogę ogarnąć Ci ori bo mam kilka liczników na części :D 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Skowrix napisał:

Możliwe że to buzzer z wbudowanym generatorem który tutaj nie zadziała ale dla pewności możesz spróbować zamienić bieguny ;) Ewentualnie mogę ogarnąć Ci ori bo mam kilka liczników na części :D 

Nic nie dawało zmiana biegunów, po ile masz taki głośnik? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mmm dziś była próba zmiany kół na letnie ale w październiku geniusze dowalili pneumatem śruby, najlepsze jest to że to śruby z zestawu przy zakupie dystansów i dopiero teraz zauważyłem, że są one klasy 8,8........... No i generalnie znalazłem komplet M14x1,5x40mm za 120zł klasa 10,9 i przy okazji czarne więc nie będą potrzebne kapturki. A i tak wizyta u wulkanizatora mnie nie ominie bo uwaliłem dwie nasadki :) 

278177591_2564865653645027_2143743608808629374_n.thumb.jpg.08e8a20d96292172db5412aae5926062.jpg

Opublikowano

Ja to albo pilnuję tych geniuszów, żeby pneumatem nie dokręcali albo jak wrócę ze zmiany opon to odkręcam od razu tego samego dnia i dokręcam swoim kluczem dynamometrycznym. Dobrze, że jeżdżę na całorocznych to tylko raz na dwa lata mam taką przyjemność.

Kiedyś w C6 jak nie sprawdziłem po tych fachowcach to sprężarka i dobry klucz pneumatyczny nie poradziły sobie, dopiero przedłużka około 2m na porządną nasadkę i pokrętło i poszło.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, pelonek1 napisał:

Ja to albo pilnuję tych geniuszów, żeby pneumatem nie dokręcali albo jak wrócę ze zmiany opon to odkręcam od razu tego samego dnia i dokręcam swoim kluczem dynamometrycznym. Dobrze, że jeżdżę na całorocznych to tylko raz na dwa lata mam taką przyjemność.

Kiedyś w C6 jak nie sprawdziłem po tych fachowcach to sprężarka i dobry klucz pneumatyczny nie poradziły sobie, dopiero przedłużka około 2m na porządną nasadkę i pokrętło i poszło.

Dobrze, że na aucie właśnie mam wielosezonowe więc się nie martwię póki co, ale jak złapię gumę to jestem w czarnej d*pie - nawet koło zapasowe w bagażniku mi nie nie da :( 
Ostatni raz dałem się nabrać na sprawdzanie kluczem dynamometrycznym po zastosowaniu pneumata, kobieta kupiła mi żabe i kobyłki miesiąc temu specjalnie na dzisiejszy dzień a tu piz*a z dziobem. 

Upatrzyłem sobie te śruby: 
link
Myślę że się nada, długość 40 i 45 bo mam dystanse 13 i 15mm.

Opublikowano
18 godzin temu, pelonek1 napisał:

Najlepszy jest myk ze ci geniusze jak wymieniaja to dowala pneumatem a potem maja juz ustawiony klucz i sprawdzaja dokrecenie przy czym klucz od razu klika czyli jest ok :grin: Ja teraz mam 2 komplety kol i zmieniam sobie sam. W klucz musze zainwestowac jeszcze bo pozyczam poki co od kumpla ale lepsze to niz na łoko robić :D

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Mr.Joker napisał:

Najlepszy jest myk ze ci geniusze jak wymieniaja to dowala pneumatem a potem maja juz ustawiony klucz i sprawdzaja dokrecenie przy czym klucz od razu klika czyli jest ok :grin: Ja teraz mam 2 komplety kol i zmieniam sobie sam. W klucz musze zainwestowac jeszcze bo pozyczam poki co od kumpla ale lepsze to niz na łoko robić :D

Dokładnie to robią, doj**ią pneumatem a potem klucz od razu klika..... Spróbuję je odkręcić i dokręcić samemu kluczem, w przyszłym miesiącu wlecą nowki 10.9.

Co ciekawe sprawdzałem na szybko to chyba oryginalne śruby FEBI/SWAG mają właśnie twardość 8,8. No ale sztuka nakazuje dokręcać kluczem dynamometrycznym - nie pneumatem. Pieniądze te same 8,8 vs 10,9 a jednak spokojniejsza głowa jakby jakiś debil wleciał w to pistoletem... 

Opublikowano

10.9 będzie bardziej krucha od 8.8. Czy to dobrze w tym przypadku :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, pelonek1 napisał:

10.9 będzie bardziej krucha od 8.8. Czy to dobrze w tym przypadku :eusathink:

Zalecają niby 

Opublikowano
  • Autor

Udało się nawet zmienić koła, w akcie desperacji wymiana podczas deszczu :D

Recepta na odkręcenie śrub:

Klucz krzyżowy stalowy, żabka jako przedłużka + dwie osoby, łącznie 160kg typa i nadal były problemy.... 

Nie wiem jaka tam była siła ale kosmos jakiś. 

IMG_20220415_174043.thumb.jpg.72c943e2d043395869dea0517fa3ea8f.jpg

Opublikowano

Ja zawsze na oko dokręcałem i ostatnio sprawdziłem, że to moje 'na oko' to ponad 120 niuta, bo klucz ustawiony na 120 (powinno być 115 przy Alu) od razu klikał ?

Ja swoje śruby potrafię odkręcić ale właśnie po wizytach u oponiarzy  jest zawsze problem.

Opublikowano

U mnie też już lato siedzi. Wczoraj była walka z gwintem z tyłu ale się udało. Koła dokręcone można śmigać ?

IMG_20220416_124714.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, Langista napisał:

Ja zawsze na oko dokręcałem i ostatnio sprawdziłem, że to moje 'na oko' to ponad 120 niuta, bo klucz ustawiony na 120 (powinno być 115 przy Alu) od razu klikał ?

A może Twoje oko to 200 Nm skoro od razu klikał :wink:

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, pelonek1 napisał:

No ja na to samo dałem się nabrać 

Opublikowano
2 minuty temu, Ivanek napisał:

No ja na to samo dałem się nabrać 

Ja to zawsze mówię, żeby mi pneumatem nie dokręcali mocno i nawet jak nie dokrecą to tym ich kluczem, który nie wiadomo jak działa bo od kilku lat jest zawsze ustawiony, jest zawsze przeciągnięte. Nigdy nie mają czasu bo co z tego, że kliknie jak 1/8 obrotu jeszcze dokręci na szybkości.

Opublikowano
17 minut temu, pelonek1 napisał:

Ustawiłem później na 130 i pociągnęło trochę zanim kliknęło :hi:

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, pelonek1 napisał:

Ja to zawsze mówię, żeby mi pneumatem nie dokręcali mocno i nawet jak nie dokrecą to tym ich kluczem, który nie wiadomo jak działa bo od kilku lat jest zawsze ustawiony, jest zawsze przeciągnięte. Nigdy nie mają czasu bo co z tego, że kliknie jak 1/8 obrotu jeszcze dokręci na szybkości.

Tera to niech się ciągną... 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W końcu udało się znaleźć czas i okazję by coś podziałać, niestety z dzieckiem możliwości średnie by coś działać ale jest.

Dzień na spokojnie, bez stresów, pośpiechu i męk, zrobione aż ponadto co planowałem:

- wymieniony płyn wspomagania kierownicy,

- poprawienie mocowania przedniego zderzaka, niestety po montażu FMIC na jesień nie było już czasu i chęci by to ogarnąć, myślałem, że problemem jest zbyt mało docięty zderzak a okazało się jednak że rurki z chłodnicy układu wspomagania wyszły z zaczepu przy montowaniu rdzenia intercoolera, przez co zderzak na dole miał brzuszek i nie pozwalało spasować dokładki co widać na foto z początku prac ( pół roku tak jeździłem :unsure: ,

- zdjęty FMIC i pomalowałem go całego na czarny mat, 

- poprawione mocowanie czujnika temperatury zewnętrznej na ładną czarną trytytkę :polew:,

- zlany olej z OCT, zakładałem go też jakoś na jesień i nie uzbierało się tego zbyt wiele ale jednak przyjemniej jest to zutylizować niż puścić w dolot, przy okazji pomalowałem moją czerwoną puszczkę na czarny mat,

- przykręcona na wkręty z podkładkami gumowa dokładka do zderzaka, na samym kleju dwustronnej taśmy jesienią wytrzymała chyba z trzy tygodnie ...,

- kolega zapożyczył piankę do nabłyszczenia opon - K2 za 15zł ale efekt jest bomba, trzeba się zaopatrzyć,

* z nadmiaru czasu wycięte końcowe wydechy, ogólnie to tutaj będą przelotowe rury no i w zderzaku będę robił otwory, końcówki 90mm by dupkę ładnie urozmaicić, efekt bardziej pustego wydechu przerósł moje oczekiwania, jak w środku nadal jest komfortowo i trochę głośniej i bassowo robi się powyżej 3000 obrotów na minutę, tak z zewnątrz jest pe-ta-rda.

Tu  filmik gdzie słychać jak to fajnie gada.
IMG_20220430_130514.thumb.jpg.db9fe85e2899d56128533fec2a68bd06.jpgIMG_20220430_140229.thumb.jpg.a44e53ccc486484843a91d23842f4be0.jpgIMG_20220430_142812.thumb.jpg.0f80aa272c7becdcaf342d8839f28f79.jpgIMG_20220430_143216.thumb.jpg.3d7153729f7277031346d77acd9b0541.jpgIMG_20220430_181711.thumb.jpg.6f4340321e090ec62510d1e16fbc7dbd.jpgIMG_20220430_185023.thumb.jpg.daa7b251da3bc13c927b9568da04e9d9.jpgIMG_20220430_185903.thumb.jpg.3cf0a4fca7272907ade57ebffd5e3a65.jpgIMG_20220430_211227.thumb.jpg.1e7a944f2ad42cb0f3ac60734fb54dff.jpg

Opublikowano

Klawo się prezentuje . :thumbup1:

Przód dałbym jeszcze w dół no i ten napis 'quattro' out.