kamilos_zelo Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam. wiem ze tematów tego typu było i jest sporo, ale mój problem jest zupełnie inny...albowiem w liczniku nie działa mi nic!! nie tylko obrotomierz i prędkościomierz, ale i wskazówka ilości paliwa, temp. cieczy chłodzącej oraz cały FIS i podświetlenie. Działą tylko woltomierz, zegarek oraz temp. oleju no i wszystkie lampki kontrolne(kierunki,zaciągnięty ręczny, św.długie itd.). I gaszenie i odpalanie silnika nic tutaj nie daje. Sprawdziłem bezpieczniki, są ok, sprawdziłem kostki za zegarami, ale też są ok...szczerze to już nie mam bladego pojęcia. Koledzy pomocy !!
kamilos_zelo Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Trzeba oddać licznik do naprawy. no dzieki bardzo... sporo mi pomogłeś
rafalekx Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 kamilos_zelo a kiedy Ci umarł konkretnie? Bo jeśli przy odpalaniu, to może odłącz aku na chwilę podłącz i sprawdź czy działa. U mnie był trochę inny problem, bo przy zapalaniu świateł licznik wariował i przestawał działać, a podświetlenie skali było cały czas. Po odłączeniu aku wszystko wracało do normy.
kamilos_zelo Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 rano wszedłem do samochodu i już nie działało, nic nie odłączałem, nic nie naprawiałem, nic... jakby samo z siebie, a podświetlenie to mnie nie działa :/ Rafał nie wiesz kto może mieć vaga i ew.czas jutro??
kamilos_zelo Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Sprawdziłem bezpieczniki, są ok, sprawdziłem kostki za zegarami, ale też są ok...
vauxhall95 Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Mialem kiedys w b4 ze.Nie dzialaly wskazniki i to byl bezpiecznik.Kontrolki i podswietlenie dzialalo.
kamilos_zelo Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 Właśnie najprawdopodobniej ten procesor. Bo gadałem dzisiaj ze znajomym, mówił ze w zegarach jest taki układ scalony i pewnie coś tam sie zwaliło. Dzis podepne Vag`a i sie zobaczy dokładnie, no i bede naprawiał bo w pt. mam ładną trase do zrobienia i nawet nie wiem ile paliwa mam w baku
_Solar_ Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 z tego co wiem to nie opłaca sie go chyba naprawiac...Kup drugi z wersji angielskiej przełozysz tarcze , przekodujesz i bedzie malina
kamilos_zelo Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 Solar nie pocieszyłeś mnie zobacze co da sie z tym zrobić, sprawdze jakie błędy pokazuje Vag, no i jak koszt naprawy przewyższy koszty zakupu drugiego, to zrobie tak jak mówiłeś. Patrząc po cenach na allegro to nie bardzo mi sie to uśmiecha :/ bo licznik z pełnym fisem i 6-cioma zegarami troche kosztuje :/
_Solar_ Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 na forum juz było cos o procesorach ze padaja i naprawa jest nieopłacalna ale to musiał bys bardziej poszukać...
majkel_majki Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 Jakie masz te zegary, VDO czy Jäger? W tych drugich padają procesory i to się naprawia.
kamilos_zelo Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 To nie zegary, żaden procesor, żaden rezystor, tranzystor ani nic z tych rzeczy. Byłem na diagnostyce, Vag nie mógł się wogóle połączyć z licznikiem. Z tego co mi powiedział kolega z LKA to prawdpopodobnie gdzieś na przewodach,mówił też coś o jakimś module komfortu? nie mam pojecia co to jest, ale podobno są to częste usterki szczegolnie po zimie, jak coś tam zamaka, gnije itd. także to raczej są przewody. Rozmawiałem ze znajomym elektrykiem, powiedział ze jezeli nie mogł się połączyć komputerem, to na 100% przewody, także licznik jest ok. Być może gdzieś coś tam sie wypieło albo po zimie sie popsuło, może gdzieś sie woda dostała :/ tyle już tych wersji słyszałem ze troche zgłupiałem od tego. Ale to co teraz napisałem wydaje się najbardziej prawdopodobne, po sprawdzaniu i oględzinach. Jutro bede naprawiać co i jak wyjdzie, to napisze jutro jak macie jeszcze jakieś sugestie to słucham uważnie, puki auta nie rozebrałem [br]Dopisany: 25 Luty 2010, 16:25_________________________________________________ Jakie masz te zegary, VDO czy Jäger? W tych drugich padają procesory i to się naprawia. zegary VDO
piotrsob1 Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 Gdzieś na płytce zestawu wskaźników jest zazwyczaj sabilizator-y napięcia zasilającego jego układy, zaczoł bym od sprawdzenia ich.
kamilos_zelo Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 Gdzieś na płytce zestawu wskaźników jest zazwyczaj sabilizator-y napięcia zasilającego jego układy, zaczoł bym od sprawdzenia ich. sprawdziłem wszystkie układy na płytce. Nic nie jest spalone, nic nie jest wybulone, także tam jest ok. Vag nie mógł się połączyć więc problem nie leży w zegarach. Do zegarów nie dochodzi wogole sygnał, więc tam bede tego szukać.
jarek3251 Opublikowano 26 Lutego 2010 Opublikowano 26 Lutego 2010 Gdzieś na płytce zestawu wskaźników jest zazwyczaj sabilizator-y napięcia zasilającego jego układy, zaczoł bym od sprawdzenia ich. ten gostek ma racjeto ze nie wyglada na spalone nie znaczy ze takie nie jest oddaj to specjalisty posprawdza elektronike małym kosztem miałem kiedyś tak samo tylko ze w zwykłych zegarach gostek mi zrobił i nawet za to kasy nie wziął
kamilos_zelo Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Opublikowano 27 Lutego 2010 Dobra a więc tak, napięcie dochodzi do zegarów, dochodzi do zarówki, ale żarówki nie świecą, tak jakby nie było masy, co do wskaźników to podejrzenie pada też na mase, sprawdził to znajomy elektryk. Macie jakieś sugestie??
grzanek85 Opublikowano 27 Lutego 2010 Opublikowano 27 Lutego 2010 mamy na forum już ze 100 razy wrzucał ktoś rozpiskę pinów licznika więc rozpiska w rękę i mierzenie nic skomplikowanego jak będziesz miał zasilania i masy i linię K na wtyczkach to masz uwalony zegar 10 min roboty
Rekomendowane odpowiedzi