Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Pompy oleju o wyższej wydajności (z silników 1,9 TDI 130-163 KM) oraz z 2.0 TDI 16V są takie same, różnią się tylko zamontowanym z przodu kołem zębatym. Najbezpieczniej jest kupować pompę 03G115105 z fabrycznie dopasowanym kołem zębatym na 23 zęby. Wówczas łańcuszek 038115230A ma odpowiednią długość i wszystko pasuje P&P.

Opublikowano

03G115105=038 115 105 C :mysli:

Opublikowano
  • Autor

03G115105=038 115 105 C

Kuźwa czytać ze zrozumieniem uczyli? :kwasny:

038115105C ma owszem kółko na 23 zęby i wygląda zewnętrznie bardzo podobnie do 03G115105 ale ma niższą wydajność!!!

Jeśli chodzi o wydajność to 038115105B/D = 03G115105, ale różnią się ilością zębów na kółku.

Do BMP wystarczy pompa 038115105C (bo po wywaleniu wałków jest identyczny z BMM), do 16V trzeba stosować 03G115105.

Opublikowano
do 16V trzeba stosować 03G115105.

grabalaba i ja majstrujemy przy BPW :confused4: [br]Dopisany: 23 Lipiec 2011, 23:58_________________________________________________ :mysli:Czyli 03G115105 do BPW tak jak do BLB ?

Opublikowano

hm.. u mnie założona jest pompa z końcówka D. i wszystko gra. Jak to możliwe?

Opublikowano

Gra bo do 038115105B/D zalozyli kolo 038115121A Z=23 :wink4:

Opublikowano

Kolega do tego zestawu

- kółko 06A105209B

- łańcuszek 038115230A

- napinacz 038115130

- uspokajacz oleju 038103623

- uszczelniacz przedni wału 038103085E

- smok 06B115251

założył pompę 038 115 105 D i pasuje? :shocked: Niemożliwe...[br]Dopisany: 24 Lipiec 2011, 19:40_________________________________________________

Gra bo ma kolo Z=23 :wink4:

A dlaczego u mnie nie zagrało?

Opublikowano
A dlaczego u mnie nie zagrało?

U mnie tez nie zgrało, bo pompa 038 115 105 D ma Z=31 :confused4:

Trzeba założyć pompę taka jak jaro4444 podał(najprościej), albo do 038 115 105 D założyć zębatkę Z=23 :mysli:[br]Dopisany: 24 Lipiec 2011, 20:27_________________________________________________

038115105C ma owszem kółko na 23 zęby i wygląda zewnętrznie bardzo podobnie do 03G115105 ale ma niższą wydajność!!!

To mnie najbardziej wk... zdenerwowało. :wallbash: Myślałem ze ta litera na końcu to chodzi TYLKO o zębatkę: D-Z=31 C-Z=23.

ale się okazało ze niestety nie :no:[br]Dopisany: 24 Lipiec 2011, 20:35_________________________________________________No i po zabiegu. :chytry: Niestety, w D po znajomości, bez ... zapłaciłem 1200€rasow. ;(. Po drodze parę problemów podwójnie zapłacona pompa(150€) i łańcuszek(18€),zniszczona osłona z przednim uszczelniaczem (70€). ;( Mam remont w mieszkaniu i auto naturalnie zeszło na dalszy plan. Tutaj niestety płaczą ale płacą. :kox: za wymianę na nowe walki.(790€). Chłopaki nie zwyczajni wynalazki rzezać :decayed:.

A propos wynalazki: Od 2009 VW T5-tki są w dieslu tylko(?) 2.0TDi. Transportery nie maja wałków, a Multivany maja. Nasuwa się pytanie jak wygląda ten napęd w Transporterze? :mysli:

Zrobiłem dzisiaj w ramach testu 120km w różnym zakresie prędkości. Przy niskich obrotach(do ok.1700 obrotów) jest wyczuwalne "mrowienie".Porównywałem tez z AWX-em sąsiada: drżenie silnika. Przy podobnym przebiegu(190tys.AWX) mój wyraźnie spokojniejszy :rolleyes:

Serdeczne pozdrowienia dla pomysłodawców "zabiegu amputacji" wałków :hi:

Opublikowano

SWAP zrobiony, wałki wywalone, założony łańcuch.

DEMONTAŻ:

- trudny dostęp do dwóch śrub od miski olejowej przy kole zamachowym - bez specjalnego imbusa bez szans;

- koło zębate na wale zeszło z oporami w kawałkach;

MONTAŻ:

- ori plastikowy napinacz z serwisu trzeba trochę podpiłować, bo po dokręceniu nie chodzi jak trzeba;

- ok.0,5 oleju więcej w silniku;

WRAŻENIA Z PIERWSZEJ JAZDY:

- praca silnika zarówno podczas jazdy jak i na wolnych obrotach - bez zmian (niektórzy mówią o jakimś mrowieniu :polew:);

- moc - bez zmian;

- ogólne samopoczucie w aucie - :good: (w końcu bez stresu :naughty:)

Jak mnie teraz spytają, jaki mam silnik, to odpowiem dwulitrowy 1.9 :cool1:

Podziękowania dla radek77 i jego kuzyna za wsparcie oraz dla autora wątku i jego pomysłu :notworthy:

Opublikowano
- praca silnika zarówno podczas jazdy jak i na wolnych obrotach - bez zmian (niektórzy mówią o jakimś mrowieniu :polew:);

-nie wydaje mi się, (może dla kogoś ,kto na codzień zagęszczarką pracuje wibracje są niewyczuwalne :polew:)

-wywalenie wałków wyrównoważających jest niestety krokiem wstecz :confused4:

-w obecnie produkowanych autach(z tego co czytałem)klasy około premium z czterotłokowymi(i nie tylko) silnikami są (prawie) zawsze montowane walki.

-w przypadku (pierwszych?) 2.0 tdi od VAG-a , zła konstrukcja oryginalnych i zaporowej cenie (wcale lepszych) zestawów naprawczych, "amputowanie" wałków wydaje się "jedynym słusznym" rozwiązaniem. Takie jest moje zdanie.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Może mi ktoś podesłać skana z ETKI napędu pompy oleju T5-tki 2.0tdi z walkami i bez? Z góry dzięki :hi:

Opublikowano
  • Autor

-w obecnie produkowanych autach(z tego co czytałem)klasy około premium z czterotłokowymi(i nie tylko) silnikami są (prawie) zawsze montowane walki.

"Klasa premium" to pojęcie względne ale fakt, że Audi praktycznie wszędzie w 2.0 TDI montują wałki, za to w VW, Seacie i Skodzie niekoniecznie. Nadal stosują wadliwe rozwiązanie zabieraka, teraz trochę wydłużonego, ale nadal 6mm, siedzącego płytko w gnieździe w wałku. Za jakiś czas i te motory będą się przycierać i dalej będzie trwał proces ekstrakcji.... Chyba, że ktoś w VAG-a pierd.... się w czoło i przebudzi :wallbash:

Wystarczy zmienić zabierak z 6-kąta w płetwę wchodzącą w wałek i kończą się momentalnie problemy.

Opublikowano

Witam,

Koledzy, czy ktoś może ma namiary na warsztat lub łebskiego mechanika w okolicach Białegostoku, który podjąłby się operacji likwidacji wałków? Sam nie mam tyle wiedzy i umiejętności. Dzwoniłem w kilka miejsc i nikt nie chce tego zrobić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

"Klasa premium" to pojęcie względne ale fakt, że Audi praktycznie wszędzie w 2.0 TDI montują wałki, za to w VW, Seacie i Skodzie niekoniecznie. Nadal stosują wadliwe rozwiązanie zabieraka, teraz trochę wydłużonego, ale nadal 6mm, siedzącego płytko w gnieździe w wałku. Za jakiś czas i te motory będą się przycierać i dalej będzie trwał proces ekstrakcji.... Chyba, że ktoś w VAG-a pierd.... się w czoło i przebudzi :wallbash:

Wystarczy zmienić zabierak z 6-kąta w płetwę wchodzącą w wałek i kończą się momentalnie problemy.

przeciez każde połączenie, zabezpieczane śrubą, a nie zawleczka, np wieloklin, sprawe by rozwiazalo.

Opublikowano

co by rozwiazalo

Opublikowano

co by rozwiazalo

mikroluzy ktore wystepuja wpolaczeniu pompa-zabierak zabierak walek

walek wyrownowazajacy powinien miec przedluzona os, zakonczona wieloklinem, na ktory nasuwalaby sie pompa oleju. wewnatrz walka bylby gwint w ktory wkrecanaby byla sruba likwidujaca luzy gniazdo pompy - os walka wyrownowazajacego

Opublikowano
wyrownowazajacy powinien miec przedluzona os, zakonczona wieloklinem, na ktory nasuwalaby sie pompa oleju. wewnatrz walka bylby gwint w ktory wkrecanaby byla sruba likwidujaca luzy gniazdo pompy - os walka wyrownowazajacego

Fakt jest, walek latal jak "zyd po pustym polu" :kox:. Jak by szesciokant byl na sztywno, pompa musiala by byc elastycznie zawieszona :mysli:(patrz:paru klientow spawalo go na stale :polew:). Pomysl jaro bylby OK ale nie bylo by szans zachowac "kompaktowosc"modulu(wielkosci pompy) :mysli:.

Opublikowano

-nie wydaje mi się, (może dla kogoś ,kto na codzień zagęszczarką pracuje wibracje są niewyczuwalne :polew:)

-wywalenie wałków wyrównoważających jest niestety krokiem wstecz :confused4:

-w przypadku (pierwszych?) 2.0 tdi od VAG-a , zła konstrukcja oryginalnych i zaporowej cenie (wcale lepszych) zestawów naprawczych, "amputowanie" wałków wydaje się "jedynym słusznym" rozwiązaniem. Takie jest moje zdanie.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Może mi ktoś podesłać skana z ETKI napędu pompy oleju T5-tki 2.0tdi z walkami i bez? Z góry dzięki :hi:

wczoraj robilem swapa pompy i potwierdzam info o mrowieniu. na chwile obecna jest nie do przyjecia - jest jeszcze iskierka nadzei, ze moze to przez zle ustawiony rozrzad :chytry:

Opublikowano

wczoraj robilem swapa pompy i potwierdzam info o mrowieniu. na chwile obecna jest nie do przyjecia

:shocked:

Może BLB 16V "mrowieją" a BPW 8V nie :mysli:

U mnie tak jak pisałem - żadnej różnicy.

Opublikowano

ja wymieniałem jakieś 15kkm temu, A6 silnik blb, absolutnie nie zauważyłem żadnej różnicy po wywaleniu tych bublowatych wałków.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

I mnie to sie przytrafiło :(

Jadąc na wakacje do Chorwacji 100 km od Budapesztu zaświecił się bład "Oil Pressure" - silnik BLB.

Niestety moje Assistance nie obejmowało zagranicy tylko Polske wiec musiałem holowac na własny koszt :(

Masakra !!:)

Mam do Was pytanie, jako do ekspertów .

Teraz mam auto w Nowym Sączu i trzeba się do tego zabrać.

Nie mam namiarów na gości co znają temat w Saczu więc z wujkiem, który jest mechanikiem starej daty niestety

mamy sie za to zabrac ( Na szczescie mam nadzieje ze ogranicze koszty :)

No i moje pytanie jest takie.

Czy jak rozkrecimy i jest możlwie tylko wymienienie tego niby Imbusika co w ASO kosztuje 20 zł ?

Chodzi o to, że może i zoribmy SWAPa ale to są tez koszty a np., czy wymiana tego Imbusa powinna wystraczyc

na 100 - 150 tys km ? Jesli tak to wolałbym tak to naprawić, gdyż po 1 mniejsze koszty a po 2 brak wiedzy i troche

się boję ze cos zepsujemy.

Co myślicie czy można tylko tak naprawić ( oczywiscie jesli jest tylko wyrobiony ? ) i czy to powinno wystarczyć na jakiś czas ?

Pozdrawiam