Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Cena na szrocie to 1200 Euro
cena 1000 funtów sam słupek confused4

Szczęściarze, :decayed: ja za samego swapa 1200€(po znajomości) w rajchu zapłaciłem :confused4:

właśnie w dniu wczorajszym zapaliła mi sie czerwona kontrolka informująca o braku ciśnienia oleju :disgust: przebieg 180 tys km ksiązkowy, laweta i stoi u mechanika zobaczymy jakie beda koszta pod koniec tygodnia po robocie o dziwo powiem Wam ze

pierwsze co mechanik zrobił to sprawdził ciśnienie oleju i na wolnych obrotach o dziwo było trzymał 0,5-04 bara cały czas więc pomyślałem ze moze walnięty czujnik, czujnik wymieniony na ori ASO tyle co wyjechałem i znowu czerwona kontrolka oleju....

meches stwierdził ze pompa juz nie domaga, zobaczymy ,

tzn ze kolo napedowe na wale, jest juz na dokonczeniu. na jalowym biegu jeszcze napedza, a na wyzszych obrotach przeskakuje ew. pekla lyzwa napinacza.

mam takie pytanie. jak poznac czy cos jest nie tak z ta pompa? przymierzam sie do zakupu i nie chcial bym zeby mi sie jakas kontrolka zaswiecila zaraz po zakupie

mam takie pytanie. jak poznac czy cos jest nie tak z ta pompa? przymierzam sie do zakupu i nie chcial bym zeby mi sie jakas kontrolka zaswiecila zaraz po zakupie

koncowy etap, to znaczne hałasy. z okolic miski olejowej. jezeli tego nie slychac, pozostaje demontaz miski olejowej i ew. od razu wymiana niesprawnych elementow.

koncowy etap, to znaczne hałasy. z okolic miski olejowej. jezeli tego nie slychac, pozostaje demontaz miski olejowej i ew. od razu wymiana niesprawnych elementow.

a to bardziej slychac na zimnym czy cieplym silniku

roznie zalezy od przyczyny. inne dzwieki da peknieta lyzwa napinacza, inne zajechana zebatka, inne wyrobiony zabierak. bez demontazu miski mozesz.... poogladac lakier

Ja caly czas obserwuje tzn slucham co sie dzieje i co tydzien sie uspakajam :smiley:

Oby któregoś dnia Twojego spokoju nie przerwała czerwona kontrolka, bo tak też może się zdarzyć :wink:

Poważnie mówiąc lepiej zajrzeć do miski :smiley:

najbezpieczniej, zorganizowac komplet zgodnie z lista Jaro4444, i zrobic z tym porzadek aby moc spac a wlasciwie jezdzic spokojnie.

Maz 100% racje. Czekam na zmiane rozrzadu i w tegy napewno zabiore sie za miske

Ja na Twoim miejscu nawet jak było by wszystko ok to i tak wywalił bym wałki oczywiście jeśli masz w planie dłużej pojeździć autem

a wiec tak bylem zobaczylem no i ja wezme. a jak tylko trafi w moje rece to trzeba bedzie sprawdzic co tam siedzi w niej. jak sciagne sama miske to bedzie wszystko widac?

prawie, oprocz zabieraka. zabierak trzeba zdemontowac.

pamietac ze do demontazu miski trzeba albo podniesc silnik, albo opuscic zawieszenie.

w przypadku opuszczania zawieszenia, po ponownym montazu nalezy przeprowadzic kotrole i ew. ustawienie geometrii zawieszenia przedniego.