Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[h=2]Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju[/h]co jest napisane w głównym wątku??masz naprawiony własny moduł pompy oleju którego nie wywalaliśmy...

Opublikowano

futurum, nie rozwalaj mnie. zrobilem swapa o ktorego pytal marynarz. przeczytaj to dokladnie. piszac SWAP ( CZYTAJ : MODERNIZACJA, ULEPSZENIE, ZYSK) mialem na mysli swap modernizacji pompy oleju ( walka na poprawione gniazdo ) ale gdybys chociaz zrozumiala to co przeczytalas wiedziala bys ze o tym z marynarzem rozmawiam...

Opublikowano

Marcin, niestety FUTURUM ma rację, trochę mieszasz w temacie :wink: nie róbmy już tu OT

Opublikowano

No triche sie wydluza. poswiece sie i zaloze jednak ten watek :)

Opublikowano

A wie ktoś może gdzie w okolicach Mielca robią swap pompy ? Mam koła zębate ale swap będzie najlepszym rozwiązaniem chyba a ile taki zregenerowany wałem wytrzyma ?

Opublikowano

Jaro Wielki Szacun za kawał fachowej roboty

Opublikowano

Przekładka pompy z 1.9 do passata b6 2.0 z pozytywnym wynikiem w Suwałkach. Zainteresowanych z okolic zapraszam na PW.

Opublikowano

Gdyby ktoś chciał zrobić modernizację pompy w Krakowie lub okolicach proszę pisać na PW.

Opublikowano

Firma FUTURUM odradza wywalenie wałków z kołami zębatymi !!!

Opublikowano
Firma FUTURUM odradza wywalenie wałków z kołami zębatymi !!!

Może więcej wyjaśnień - odradza bo ???

Opublikowano

Witam ile wlewacie teraz oleju po zrobieniu swapa pompy oleju na 1.9tdi .Ja wswoim BPW wlewam teraz cos ponad 5 litrów oleju ,przedtem tylko 4l.pozdrawiam

Opublikowano

robercie...c os jest nie tak, zmieniales miske? lub miarke od poziomu oleju? powinno nadal wchodzic 4 litry...

Opublikowano

U mnie po swapie w 2,0 do maxa włazi 5,5L

Miska i bagnet nie zmieniane

Więc trzeba kupować 6L:kwasny:

Opublikowano

hmm no własnie miska ta sama bagnet też ,tylko wywalone stare bebechy i zrobiony swap na 1.9 i oleju tak jak napisałem wczesniej ponad 5 litrów,prawie 5,5

Opublikowano

U mnie nic się nie zmieniło , 4.5 L

Opublikowano
U mnie nic się nie zmieniło , 4.5 L

niby jakim cudem po swapie nic się nie zmieniło:facepalm:

Skoro wywaliłeś kilka kg gratów z miski:naughty:

Opublikowano

Ja jak wywaliłem wałki to przede wszystkim przerobiłem smoka. Nie dało zamontować się miski, bo smok z pompy od 1.9 był za długi. Nie dało jej się wyciąć wewnątrz tak jak w innych usunąć przegrody. Być może to wina BRD i Quatro - ponoć tam była jakaś mała zmiana.

Nie przejąłem się tym faktem zmieniłem kształt smoka by nie haczył i brał z dna miski.

Działa już około 50kkm bez najmniejszych problemów.

Objętość miski olejowej podskoczyła około + 0,6 litra. Myślę że w miarę dokładnie bo leję olej z beczki i zawsze patrzę na poziom bagnetu.

Co do celowości robienia swapa - ludzie jak chcecie mieć auta 2.0 niezawodne i bez problemu dojechać do Hiszpanii i z powrotem nie myśląc o tym że Wasze auto rozkraczy się na drodze to tylko wywalić te wałki a w szczególności napęd pompy bo to jest najbardziej wadliwe urządzenie w całym tym pięknym silniku. Nie patrzcie na wpisy ludzi którzy zarabiają na regeneracji gniazd napędu pompy i nowych dłuższych czy krótszych imbusach. Jak padł lub pada Ci napęd pompy oleju - sruuu to z samochodu.

Zrobiłem oprócz własnego samochodu już tak co najmniej 8 audiczek i "0" problemu.

Opublikowano

Pewnie mi sie oberwie, sorry za OT ale chce kupic B7 2.0 TDi i martwi mnie ten silnik BLB, czy problem z walkami wystepuje tylko w nim i czy jest jakas roznica miedzy 2005 a 2007 rocznikiem auta i owego silnika?