Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zostały mi 2l Penrite Enviro+ 5W40 (norma 505.01). Co mogę z nim wymieszać aby było wszystko OK bo tego oleju nie mogę nigdzie znaleźć a potrzebuję dokupić 2l. Duży baniak  jest mi zbędny bo auto planuję sprzedać.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Skoro z poprzedniej wymiany zostało 2l to i tak stratny nie jesteś. Zamiast kombinować to kup 5l a te 2l zostaw nowemu właścicielowi na dolewki, cenę oleju możesz sobie w aucie ulokować.

Opublikowano

Millers ee 5w40 vs LM synthoil diesel 5w40 który lepszy i dlaczego? Auto a4 b8 2.0tdi bez dpf

Opublikowano
6 godzin temu, Kodzak33 napisał:

Millers ee 5w40 vs LM synthoil diesel 5w40 który lepszy i dlaczego? Auto a4 b8 2.0tdi bez dpf

Jeden ciort

Opublikowano

który olej oraz ile litrów zakupić?

auto to: Audi A4 B8, silnik 2.7, kod silnika: CGKA, z DPF

Opublikowano

np. ten

https://www.motul.com/pl/pl/products/specific-504-00-507-00-5w30

A ile to już musisz sobie sprawdzić :) Ale myślę.. że spokojnie możesz brać dwie butle 5L.. zawsze to Ci zostanie coś na dolewkę :)

A tak na oko... to pewnie z 7 litrów wchodzi.

Opublikowano
W dniu 7.05.2019 o 14:25, bryleks napisał:

Panowie zostały mi 2l Penrite Enviro+ 5W40 (norma 505.01). Co mogę z nim wymieszać aby było wszystko OK bo tego oleju nie mogę nigdzie znaleźć a potrzebuję dokupić 2l. Duży baniak  jest mi zbędny bo auto planuję sprzedać.

Kup Eurol Fluence 5W40, gdzieś 24zł/1L.

BTW. W jednym ze sklepów jest promka Eurol Fluence 5W40 + AR9100 za 155zł. Idealna promocja dla mnie, bo sam szukałem ostatnio jakiegoś niedrogiego oleju z dodatkiem ;) Chyba w tej cenie nie znajdzie się lepszy olej.

Opublikowano

Pany jak olej Valvoline all climate 5W40 do zwykłego 1.8? Ktoś stosuje ten olej w swoim aucie? 

Opublikowano
8 minut temu, k232 napisał:

Pany jak olej Valvoline all climate 5W40 do zwykłego 1.8? Ktoś stosuje ten olej w swoim aucie? 

Olej jak olej, do 1.8T będzie ok.

Opublikowano
W dniu 12.05.2019 o 17:20, k232 napisał:

Ja stosuje w 1.9 AVF. Dobry olej.

Opublikowano

Witam kolegów ma pytanie czy ktoś z was przy wymianie oleju użył też plukanki do silnika? Jakie to przyniosło waszym zdaniem skutki dla silnika jak  kultura pracy przez a po użyciu srotka? Ja ma już 350 tys km używam 5W 40 motul zmieniłem z 15tys do 10 tys wymianę oleju. Czekam na wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam 

Opublikowano
12 godzin temu, Daniel Kedzierski napisał:

Witam kolegów ma pytanie czy ktoś z was przy wymianie oleju użył też plukanki do silnika? Jakie to przyniosło waszym zdaniem skutki dla silnika jak  kultura pracy przez a po użyciu srotka? Ja ma już 350 tys km używam 5W 40 motul zmieniłem z 15tys do 10 tys wymianę oleju. Czekam na wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam 

W dieslu nie trzeba 

Opublikowano

Cześć w silniku benzynowym robiłeś taki zabieg i z jakim skutkiem 

Opublikowano

WItaj, zbliżam się do 300k i wymiany oleju, kupiłem płukanke firmt K2,  zobaczymy co zleci do baniaka. odezwę się po wszystkim.

fajny filmik o płukaniu silnika i jego skutkach:

Opublikowano

Czy w 1.9 TDI AJM można zrobić płukankę silnika?

Wcześniej robiłem w benzyniaku Opla (1.8) przy przebiegu ponad 250 000 km no i nic się nie działo.

Czy pomogło? Być może tak. Na pewno nie zaszkodziło.

Opublikowano

Ja zrobiłem i nic się nie stało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przed wymianą oleju zastosowałem płukankę firmy Millers. Zalałem olej Millers Trident Longlife 5w40 (wcześniej był Total) filtr firmy Knecht. Ten Millers jest zgodny z 505 01 (czyli norma na pompowtryskiwacze).

Dolałem do paliwa na cały zbiornik preparat: Forte Advanced Diesel Fuel Conditioner.

Silnik pracuje ok. Dodatkowo po wymianie oleju i zastosowaniu dodatku (ale to może subiektywne wrażenie) mam wrażenie, że mniej śmierdzi spalinami.

Opublikowano

Witam A ja chcę zapytać czy ktoś używa 0W-30 czy 0w-40 do silników CR??? 

Dlatego pytam bo ostatnio Tata jak kupił b8 lift 2.0tdi 177 koni była kartka że bym wlany: Mobil 1 ESP 0W-40 

ja w a5 lift 2.0tdi 177koni mam też kartkę: OW-30 Helix Ultra ECT C2/C3 i mam to wydrukowane na takiej zalakowanej kartce w jakimś lepszym zakładzie robione

szwagra a6 2016r 3.0tdi 326 koni serwisowane w audi i też kartka pod maską 0W-30 

Ktoś może mi odnieść się dlaczego taka norma jak niby każdy tutaj poleca 5w... Każdy samochód wyżej serwisowany w Niemczech.

Opublikowano

Każde ASO, nie ważne czy niemieckie czy polskie, chce na kliencie zarobić. Nie mają na uwadze w ogóle tego, żeby auto, które serwisują pojeździło na tym co należy wlać, aby silnik pożył jak najdłużej. Inżynierzy kazali im lać najdroższy olej pod słońcem, sprzedawać go z kilkukrotnym przebiciem i tyle, a czy spełnia on swoje zadanie.. no ich zadanie na pewno spełnia, ale czy zadanie jakie stawia przed nim jego właściciel to już można się kłócić.

Opublikowano

I to jest rzeczowa odpowiedź :) Pewnie tak jest byle napędzać rynek