andrzej22 Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 Cabanmat byłem pewien że zalałeś tego Gulfa 5W40 i chciałem pytać o wrażenia... a tu nadal się czaisz jak szpak na pi... Jaja se z was robi a wy rozczulacie się nad jego wypocinami. Chyba, że poważnie prawi te swoje teorie a to wtedy poważny przypadek... ---------- Post dopisany at 20:55 ---------- Poprzedni post napisany at 20:53 ---------- Dzisiaj z braku LM i Motula kupił mi ktoś Mobila 3000 5w30, mogę go zalać, bo za daleko mam żeby jechać go wymienić jeśli spełnia 505.01?. Auta nie katuje i idzie po mału zima, więc chyba jakiejś wielkiej różnicy nie będzie między 40? A w czym ten Motul lepszy od tego Mobila ?
A4B5AJM Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 że 40 lepszą ochronę zapewnia w wyższych temperaturach niż 30?
rogerwro Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 Panowie, co zalać do AKE 2,5 TDI, obecnie jezdze na Castrolu Edge 5W30 a do wymiany zostało mi kilkaset kilometrow i nie wiem.... Motul, Castrol, Mobil?
andrzej22 Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 że 40 lepszą ochronę zapewnia w wyższych temperaturach niż 30? Tak w wysokich temperaturach 40 zapewnia lepszą ochronę ale do wiosny 10 tysi zrobisz i zmienisz sobie. Nie popadaj w kompleksy by bańkę Mobila na półke odstawiać i po inną do sklepu gnać.
A4B5AJM Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 10 zrobię do końca roku, a bardziej chodziło mi o tą 30 niż o markę, ale jakbym miał wymieniać to chociażby z ciekawości zainwestowałbym w lepszą markę
andrzej22 Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 Panowie, co zalać do AKE 2,5 TDI, obecnie jezdze na Castrolu Edge 5W30 a do wymiany zostało mi kilkaset kilometrow i nie wiem.... Motul, Castrol, Mobil? Wlej coś co spełnia normy przewidziane dla Twojego silnika. Producenta wybierz na podstawie tego co przeczytałeś choć na kilku stronach tego wątku. Jest gdzieś ankieta kto tu na jakim oleju śmiga to poszukaj. ---------- Post dopisany at 21:17 ---------- Poprzedni post napisany at 21:15 ---------- 10 zrobię do końca roku, a bardziej chodziło mi o tą 30 niż o markę, ale jakbym miał wymieniać to chociażby z ciekawości zainwestowałbym w lepszą markę Mobil to też dobra marka.
A4B5AJM Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 Nie mówię że zła, bo sam jeździłem na mobil'u i wielu znajomych jeździ, ale następnym razem mam zamiar zaspokoić swoją ciekawość.
majuDJ Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Hmm ja teraz mam zalanego Specifica ale zrobiłem na nim 15kkm i powoli rozglądam się nad trzecią oliwą.Na pierwsze zalanie wziąłem Castrola Diesel Magnateca 5W40 i nie byłem z niego zadowolony... wręcz zraziłem się do Castrola... Teraz po głowie chodzi mi Castrol EDGE Turbo Diesel 5W40 lub Motul X-Cess 5W40... PS. Są w tej samej cenie w bańkach 5L. X-cess się nie opyla dorzucasz, 5zł i masz X-Clean C3 5W40 który ma lepsze parametry niż X-Cess pod względem czystości, punktu płynięcia itd
BocianXXX Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 A jak wygląda reputacja gulfa? Ostatnio sam zmieniałem olej i wybór padł na Gulf'a . nigdy wcześniej nie miałem z nim do czynienia. Teraz tak szukam po sieci opinii na temat Gulfa w tdi i powiem że opinii jest dosyć mało w porównaniu do innych producentów, ale za to 98% to pozytywne opinie , Ponoć jest rozlewany w Holandii ale macierzysta rozlewnia to Kanada .
Jarek882 Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 zbliża mi się wymiana oleju i co proponujecie zalać do 1.9 TDI AJM przelot 307 tyś? aktualnie mam zalany Motul 5w40
makovic Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 W większości faktycznie są to pozytywne opinie aczkolwiek odnieś to do ogólnej ilości tego oleju na rynku i porównaj ze znanymi markami ...wtedy wyjdzie ci powszechność w użytkowaniu tego smarowidła. Jednocześnie warto podkreślić ze nie wszystko co rzadko spotykane i mało rozreklamowane musi być od razu złe. Mnie też zastanawia i ciekawi ten olej. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 ---------- Post dopisany at 18:51 ---------- Poprzedni post napisany at 18:49 ---------- Jednocześnie chętnie poznalbym opinie na jego temat jakiejś grupy osób. Najchętniej od nas z forum. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
majuDJ Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Dobre oleje patrząc na parametry i tanie co prawda w butlach 4l, ale do 1.9TDI VP jak znalazł Gulf TEC Plus 5W-40 co prawda półsyntetyk ale cena za 4l 69,90zł Gulf TEC Plus 10W-40 półsyntetyk, bardzo podobne parametry 59,90zł za 4l Warto zaglądać na takie portal jak tablica.pl gumtree, ludzie tam często sprzedają za bezcen dobre oleje np Lukoil 5W40 4 l za 50zł o bardzo dobrych parametrach na zimę (punkt płynięcia -41 stopni C) , rożne lotosy itp itd ---------- Post dopisany at 19:35 ---------- Poprzedni post napisany at 19:33 ---------- Gulf - producent paliw i olejów do samochodów, ciężarówek, motocykli, maszyn rolniczych, łodzi, turbin, hydrauliczne, oleje i smary do przemysłu
BocianXXX Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 do 1.9TDI VP Mylą mi się te skróty, świeży w dieslach jestem VP to silniki na pompie wtryskowej rozumiem ? Czyli jak mój AFN ? a DP (czy jakoś tak) to pompowtryski ?
POWER-KRIS Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 PD. ;-) Sony Xperia Dual Sim Tapatalk 4.
makovic Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Dobre oleje patrząc na parametry i tanie co prawda w butlach 4l, ale do 1.9TDI VP jak znalazł Gulf TEC Plus 5W-40 co prawda półsyntetyk ale cena za 4l 69,90zł Gulf TEC Plus 10W-40 półsyntetyk, bardzo podobne parametry 59,90zł za 4l Warto zaglądać na takie portal jak tablica.pl gumtree, ludzie tam często sprzedają za bezcen dobre oleje np Lukoil 5W40 4 l za 50zł o bardzo dobrych parametrach na zimę (punkt płynięcia -41 stopni C) , rożne lotosy itp itd ---------- Post dopisany at 19:35 ---------- Poprzedni post napisany at 19:33 ---------- Gulf - producent paliw i olejów do samochodów, ciężarówek, motocykli, maszyn rolniczych, łodzi, turbin, hydrauliczne, oleje i smary do przemysłu Mnie bardziej interesują akurat w tym momencie oleje Gulf pod pompowtryski. Z ciekawości skorzystałem z "doboru oleju" na ich stronie i marka gulf sugeruje do mojego silnika praktycznie tylko 5w30 a mam bke z 2005 roku bez dpf. :-) Hmmm :-) Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
cabanmat Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Nie przejmuj się Do mojego VP też polecało 5W30 a niżej pisało że nie polecają 5W30 i trybu LL Ich "szukajka" pokazuje głupoty
makovic Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Swoją drogą chyba połowa oliw spełnia normę do mnie czyli 505.01 Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
rogerwro Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 no wlasnie, co drugi spelnia te norme ja jezdze obecnie na castrolu edge 5w30 spelniajacym norme dla mojego silnika AKE. Autor wątku zaleca oleje 5w40, czy jest jakas zasadnicza roznica pomiedzy wartoscia 30 a 40? chetnie wyslucham opinii nt tego oleju, osobiscie slyszalem, ze zalecaja go do V6-ek i ze ludzie go chwala, nie jestem w tych sprawach na biezaco a moze jest jeszcze jakis lepszy olej od castrola? u mnie(mieszkam w belgii)popularne z kolei sa oleje KROON czy ktos ma jakies doswiadczenia?
rogerwro Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 normalnie co 10 tysi a teraz 8,5 zgra mi sie z service oil w aucie:)
Rekomendowane odpowiedzi