Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Valvo bez rewelacji jesli chodzi o parametry ale oczywiscie lepiej niz castrol. To ze chwala na vw-passat to jeszcze nic nie znaczy... uzytkownicy passatow czesto leja najtanszy szit.

Wysłane z prodiża

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Brat ma paszteta b4, silnik pszczółka, przebieg 380k km.

I nie potrafie go rozkminić dlaczego męczy swojego zeciora olejem 15W40 ( nie pamietam jakiej firmy)

Wysłane z mojego GT-I9100

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

To ktory lepszy? Motula poleca mi kumpel.

Opublikowano

Bierz Motula od kolegi Dzik z forum - sprawdzone zrodlo.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Ja mam tu u siebie fajny sklepik, hurtownie z olejami ;)

Opublikowano

Ja zastanawialem sie na zmiana obecnego motula. Porozmawialem z dzikiem jakis czas temu i zistaje przy motulu.

Opublikowano

Ja wszystkich użytkowników Passatów których znam nie leją w swoje niuniue nic wyżej jak 10W40, i zazwyczaj jest to Castrol.

Kiedyś śmieliśmy się na forum, że passaciarze żyją jeszcze w głębokiej komunie...

No może z wyjątkiem jednego znajomego który jeździ paskiem 2012r i brał go z salonu :)

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

heh, wszsytko fajnie, ja do siebie liqui moly leje, a też jeżdżę Passatem, Auto nie jest wyznacznikiem tego jaki właściciel olej leje. Pomijam fakt, że ludzie mają różne auta w garażach. Mam kilku klientów co przeszli na valvo z innych polecanych tu olejów i mówią, że zupełnie inny silnik. I nie jest to opinia zaraz po zalaniu, tlko po 2-3 wymianach. Jeden to np VW sharan na pompkach. Ogólnie czy zaleje Motula, LM czy valvo będzie zadowolony:)

Opublikowano

A czy Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40 będzie odpowiednim olejem, by już do końca używać w B6 1.9 TDI PD? Obecnie Motul x-Clean.

Edytowane przez nitroo

Opublikowano

Zmien na Specyfic 505.01 5w-40. Najlepszy olej do PD. Ten LM nie ma odp normy.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Mam kolegę który leje szajstrola i jeździ na nim już chyba z 300tyś z tym że wymienia co 10tyś.

Byłem pewien że w silniku jest szlam a po zdjęciu pokrywy czapki ku mojemu zdziwieniu silnik czysty jak łza :shock3:

Opublikowano

Właśnie nie chcę już Motula, bo mi motor głośniej chodzi :) Wolałbym coś innego... Z LM tylko Top Tec 4100 5W-40 ma odpowiednią normę?

Opublikowano

Ma.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Ja pare dni temu wymieniłem wszystkie filtry, olej oraz płukanka oleju i wtrysków i moim zdaniem silnik chodzi znacznie ciszej. Być może to dlatego, że nie wiem jaki szit był wcześniej. Teraz zalałem Motulem i jest git.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Też robiłem płukankę, ale na Valvo chodził u mnie po prostu ciszej.

Opublikowano

Kazdy ma swoja opinie co do oleju ja tez jestem bardziej za valvo niz motul podam przyklad tylko mowa tu o oleju 10w40 silnik 1Z poprzedni wlasciciel jezdzil na motulu bodajze 6100 ja wymienilem na valvo tez 10w40 kultura pracy silnika sie poprawila zaczol chodzic ze tak powiem bardziej mieko i ciszej choc zecior i tak z kultury pracy nie slynie ale teraz sprubuje valvo synpower xtreme 5w40 zaleje pojezdze wyrarze opinie

Opublikowano

Tomek mógłbyś po valvo i motulu jeszcze rozważyć 10W40 LM z mos2 tylko akurat zima idzie więc na 5W40 silnik będzie miał lżej. Po te valvo jak coś to zapraszam także :)

Opublikowano

Jeszcze raz przypominam - oleje HC lepiej wyciszaja silnik ale duzo szybciej utleniaja i starzeja. HC slabo sie spisuje w ciezkich, miejskich warunkach. Aby trzymaly w miare parametry doladowuje sie je dodatkami i te 7 do 8 tys wytrzymaja.

Wiec jestem w stanie uwierzyc ze po zalaniu valvo silnik chodzi troche ciszej - choc to tez subiektywne odczucie bo zawsze po zalaniu sierzego oleju halas sie redukuje.

Wysłane z prodiża

Edytowane przez endriuu

Opublikowano

To lepszy byłby Specific czy Top Tec 4100? Raczej miejskie warunki :)

Opublikowano

możesz rozważyć Damian jeszcze longtime high tech - będzie zimą lżej niż na 5W40, zaraz będę go testował :))) to dam znać