Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pawelziom napisał:

Rozbierałem akurat taki przełącznik niedawno i tam we wnetrzu jest wlasnie kilka diod. Jesli masz spalona diode to moze uda Ci się wymienić. Aczkolwiek miejsca jest malo i trzeba delikatnie otwierać aby nie połamać środkowego pretu pozycyjnego. 

Ja akurat mam nówke zamiennik za 20zl plus wysylka zakladalem.

Ja kupiłem używkę z B7 w super stanie za 40zł + KW, ale z uwagi że mam teraz trochę czasu to chciał bym naprawić "stary" włącznik - jak się uda to będzie ok, a jak nie to trudno.

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
9 minut temu, Lukasz_mk2 napisał:

Ja kupiłem używkę z B7 w super stanie za 40zł + KW, ale z uwagi że mam teraz trochę czasu to chciał bym naprawić "stary" włącznik - jak się uda to będzie ok, a jak nie to trudno.

Jak byś chciał podłączyć ten z B7 to mogę ci podesłać rozpiskę. Przerabialem u siebie w B6 MCE na te z B7 i przełącznik tez mam z B7

Opublikowano

Przełącznik z B7 siedzi już w aucie - trzeba było tylko pin 11 przepiąć do 13

Opublikowano
3 minuty temu, Lukasz_mk2 napisał:

Przełącznik z B7 siedzi już w aucie - trzeba było tylko pin 11 przepiąć do 13

Jeśli chodzi o samo włączanie i działanie swiatel to tak. Jesli chcesz uruchomić opcje auto to juz wiecej grzebania.

Opublikowano

Funkcja auto też działa - mam zamontowane lusterko z czujnikiem zmierzchu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Panowie. Mam pytanie.  Czy ktoś montowałsam czujnik zmierzchu deszczu ?? Bez lusterka .

Zamontowalem bixy i chętnie bym zamontowal włącznik auto . Tylko mam szybę na zwykle lusterko i chciałbym tylko czujnik sam w rogu szyby dać?

Opublikowano

no to dołóż fotochrom na mały uchwyt w nim jest czujnik zmierzchu 

Opublikowano
10 godzin temu, Banan napisał:

no to dołóż fotochrom na mały uchwyt w nim jest czujnik zmierzchu 

Kolega Misieqq7 ma B7 a tam trzeba mieć lusterko na duży uchwyt i czujnik deszczu żeby działało, chyba że o czymś nie wiem?

Opublikowano

Sam mam b7 z malym uchwytem i planuje taki mod - nie wiem czemu lustro z malym uchwytem fotochromem i czujnikiem mialo by nie dzialac? 

Opublikowano

w B6 lustro było tylko z czujnikiem zmierzchu, w B7 jest połączeniem czujnika zmierzchu w lustrze wraz z czujnikiem deszczu na szybie, czy to będzie współpracowało z MCE jak dasz lustro z B6? tego nie wiem i nigdzie nie natchnąłem się na informacje żeby taki mix działał.

Opublikowano

Ja mam też B7 i musiałem wymienić uchwyt, ale z szybą zrobiłem taki myk że wymieniłem szybę  przez ubezpieczalnie ,mogę dwie szyby wymienić na rok, więc zgłosiłem że mam samochód modyfikowany z czujnikiem deszczu no i wymienili mi .

Opublikowano
2 godziny temu, MaTeo85 napisał:

w B6 lustro było tylko z czujnikiem zmierzchu, w B7 jest połączeniem czujnika zmierzchu w lustrze wraz z czujnikiem deszczu na szybie, czy to będzie współpracowało z MCE jak dasz lustro z B6? tego nie wiem i nigdzie nie natchnąłem się na informacje żeby taki mix działał.

muszę Bart-s podpytać bo na pewno już na  takie coś trafił , jak nie to przetestuje i będę pisał :decayed:

Jak mi się coś z szybą stanie to na pewno pójdę w taką z dużym uchwytem

Edytowane przez Banan

Opublikowano
5 minut temu, Banan napisał:

... jak nie to przetestuje i będę pisał :decayed:

Jak mi się coś z szybą stanie to na pewno pójdę w taką z dużym uchwytem

Testuj testuj :) Jakiś czas temu z @lewiatan1989 zastanawialiśmy czy się da tak zrobić czy ewentualnie zmienić moduł MCE w drugą stronę na B6 High żeby mieć lustro z włącznikiem auto pod DRLe.

Opublikowano

Potrzebny jest dobry elektronik.
Ktoś, kto zrozumie w jaki sposób MCE dostaje sygnał, żeby wyzwolić komendę... ZAPAL ŚWIATŁA. Włącz Wycieraczki
ZROZUMIENIE TEGO oszczędzi nam wymiany szyby a jednocześnie pozwoli dołożyć nieoryginalny czujnik światła/deszczu.
Bo tak naprawdę, ten impuls aktywuje MCE.
Szukajcie w tym kierunku!

Opublikowano

Ja mam szybę samym dołem pęknietą i nie przeszkadza w ogóle Ale jak bym zmieniał to kupię pod czujnik i dam jak ori.  Nie będę kombinować 

Opublikowano

Czujnik swiatla/deszczu montowany w b7 ma na tyle dużo elektroniki że zastąpienie go czymś zamiennym nie jest możliwe wg mnie. Szyba nie jest aż tak droga w zamienniku. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej. Jest ktoś w stanie opisać mi dokładnie, które piny w a4 b7 muszę podłączyć i gdzie przy montażu automatycznych świateł oraz clh? Moduł mam w wersji high o nr. 8E0 907 279 L. Przeczytałem cały wątek ale więkoszść informacji w nim zawartych jest o przekładaniu gratów z b7 do b6. Rozumiem, że muszę podłączyć wszystko to co opisałem?  Pozdrawiam. 

Włącznik Auto: 

- Pin 7 – Aktywacja trybu automatycznych świateł mijania (sygnał do MCE 32/29) [niebieski] oraz mostkuję go z Pin 16 – Zasilanie diody AUTO (mostek z pinem 7) [niebieski].

Rozpiska dla wiązki czujnika deszczu:
Pin 1 – zasilanie z bezpiecznika 17 (10A), mostek (bezpiecznik będzie już miał doprowadzony przewód) [czerwono/fioletowy]
Pin 2 – masa [brązowy]
Pin 3 – sygnał do MCE (32-pinowe gniazdo, pin 14) [fioletowo/żółty]

Rozpiska wiązki lusterka:
pin 1 = zasilanie lusterka (z bezpiecznika 31 15A – w drodze do bezpiecznika kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 3 – w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski]
pin 2 = masa [brązowy]
pin 3 = rozłączenie fotochromu po wybraniu biegu wstecznego (z MCE, kostka 23-pin, pin 2 – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony]
pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 7 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowo/biały]
pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 8 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowy]
pin 6 = rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do lampki podsufitki, pin 1 – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny]

Przy włączniku CHL muszę dorabiać wszystkie piny czy wystarczy tylko dołożyć pin 7? Jak to wygląda? 
Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski]
Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy]
Pin 7 – aktywacja CLH (połączenie z MCE, kostka 32-pin/24) [biały]
Pin 8 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski]

Pozdrawiam. 

Edytowane przez monthrey12

Opublikowano

.

Edytowane przez MaTeo85
błędny post

Opublikowano

Chcę dołożyć wszystko tak jak ori. Szykuje mi się wymiana szyby i chcę to z tym połączyć.Właśnie go czytam cały czas i próbuję wywnioskować czego mi brakuje. 

Edytowane przez monthrey12

Opublikowano

no to w ostatnim swoim poście wkleiłeś dokładnie wszystko co potrzebujesz, nie wiesz co już masz to wyciągnij włącznik światła i panel od regulacji świateł/drl/clh i zobacz jakie przewody już tam masz. 5 minut w aucie i będzie wszystko jasne.

jak nie miałeś lusterka fotochrom z czujnikiem deszczu to musisz pociągnąć wszystkie kable jak w opisie do lusterka