Gregory87 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Lukasz_mk2 napisał(a): jak ktoś zrobi rysunek tego pod drukarkę 3d to może uda mi się to wydrukować, ale póki co nie mam kiedy zrobić rysunku - też będę potrzebował te prowadnice wymienić, bo jeden sprysk trzyma mi się na śrubce i nakrętce, a że pod deklem sprysku jest mało miejsca to śrubka podnosi mi ten dekiel delikatnie w górę plik w formacie .stl Ci wystarczy ?
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 m 17 godzin temu, Gregory87 napisał(a): plik w formacie .stl Ci wystarczy ? myślę, że tak - nie drukuje tego w domu tylko u szwagra, więc muszę z nim pogadać, ale .stl będzie chyba git.
george Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Format stl to standard do drukarek 3D.
morelo Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Szybkie pytanie pacjent a4 b6 Q. w których blokach pomiarowych mogę sprawdzić prace pływaków w baku?
krzysiek91x Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam, Pękła mi sprężyna/zwijak w uchwycie na kubek, wiecie może Panowie czy w wizytowniku jest taka sama jak w cupholderze? Chciałbym naprawić swój uchwyt bo jest w ładnym stanie Update Pasuje z wizytownika Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez krzysiek91x
george Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 Czy Lemforder 31913 01 pasuje pod 1BV? Wiem, że 1BV ma inne dolne wahacze.
Robzy Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 W dniu 16.08.2023 o 12:54, Langista napisał(a): Czyli jedynie po wyglądzie się kierować 😕 chyba trzeba by kogoś na forum z drukarką 3D zmobilizować 😁 one wszystkie używane będą się już rozpadać na tych gwintach, to mija się z celem kupno używki 🤦 Jakbyście mieli gotowy plik albo możliwość zwymiarowania ori to mogę coś takiego wydrukować
Langista Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 Moje umiejętności w autocadzie są zbyt małe żeby to dobrze zrobić 😅
george Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 54 minuty temu, Langista napisał(a): Moje umiejętności w autocadzie są zbyt małe żeby to dobrze zrobić 😅 Najlepsza opcja to skaner 3D plus ewentualnie poprawki.
A4b6quattro Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 59 minut temu, Langista napisał(a): Moje umiejętności w autocadzie są zbyt małe żeby to dobrze zrobić 😅 Zawsze musi być, ten pierwszy raz😉
Langista Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 Proste rzeczy bym zrobił, taki do B7 to banał, do B6 jest pod kątem i to dla mnie za dużo jak dla samouka, spróbuję ale nie obiecuję że coś mądrego z tego wyjdzie 😁 1
Robzy Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 11 godzin temu, george napisał(a): Najlepsza opcja to skaner 3D plus ewentualnie poprawki. Skaner do tego nie służy, skanerem robisz skan na podstawie którego później i tak tworzysz model, taki mały element da rade zaprojektować bez tego byle ktoś miał to w rękach i chwile wolnego czasu
Gregory87 Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 Podjąłem się tematu, ale się poddałem... tak jak @Langista napisał do B6 prowadnica jest pod delikatnym kątem, poza tym po wydruku na materiale PET-G i pierwszej próbie kręcenia wkręta (cieńszego od ori) bolec pęka szybciej niż w starym wiekowym Mam projekt, ale trzeba go poprawić. Bolec na tym projekcie jest za krótki, brak kąta i jakiś detal jeszcze. Jak ktoś się podejmie jego dopracowania mogę go udostępnić. W sobotę wrzucę Wam foto z wydruku w porównaniu z oryginalnym elementem.
Skowrix Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 A gdyby zastosować w wydruku mosiężne tulejki z gwintem wtapiane na gorąco i zwykłe śrubki zamiast wkrętów?
Langista Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 Za dużo zabawy, koszta znacznie wzrastają. Druga opcja to dać grubsze ścianki i stworzyć już gwint na wkręt w środku, aby nowy wkręt nie rozrywał. Można też wykonać z ABS, który będzie lepszy do takich elementów. Podrzuć model a spróbuję swoich sił 😅
Gregory87 Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 @Langista daj maila na pw i Ci podeśle pliki stl.
Lukasz_mk2 Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 2 godziny temu, Skowrix napisał(a): A gdyby zastosować w wydruku mosiężne tulejki z gwintem wtapiane na gorąco i zwykłe śrubki zamiast wkrętów? można by jeszcze zrobić większą dziurkę i wkręcić mosiężne tulejki już po druku, np. podgrzewając je i delikatnie wkręcając - problem byłby tylko taki, aby je prosto wkręcić. Albo wkręcić po prostu wkręty podgrzewając je wcześniej - wiadomo byłoby to tylko jednorazowe, bo przy ich wykręcaniu uchwyt na pewno pęknie
Skowrix Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 Chodziło mi o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/mosiezna-wkladka-gwintowana-wysoka-m5-10-szt-13175094402?fromVariant=13175094150 Koszt ~1PLN/szt. Montaż lutownicą lub nawet na upartego zapalniczką. Ani to skomplikowane ani kosztowne.
Lukasz_mk2 Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 1 minutę temu, Skowrix napisał(a): Chodziło mi o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/mosiezna-wkladka-gwintowana-wysoka-m5-10-szt-13175094402?fromVariant=13175094150 Koszt ~1PLN/szt. Montaż lutownicą lub nawet na upartego zapalniczką. Ani to skomplikowane ani kosztowne. no dokładnie - można to wkręcić/wetknąć podgrzewając tulejkę zapalniczką lub na kuchence gazowej
Langista Opublikowano 14 Września 2023 Opublikowano 14 Września 2023 2 godziny temu, Skowrix napisał(a): Chodziło mi o coś takiego: https://allegro.pl/oferta/mosiezna-wkladka-gwintowana-wysoka-m5-10-szt-13175094402?fromVariant=13175094150 Koszt ~1PLN/szt. Montaż lutownicą lub nawet na upartego zapalniczką. Ani to skomplikowane ani kosztowne. No, problem jest większy jak się wydaje, tam jest mało mało miejsca ogólnie, takie gniazda by były ok, ale za duża średnica musiała by być tych tulejek i nie mieściło by się to. Do tego wkręt w plastiku sam się nie odkręci, do takiej tulejki z gwintem musiał byś dodać klej do gwintów bo pod wpływem drgań by się odkręciło. Ja jedyne rozwiązanie widzę w maksymalnie grubej obudowie i wstępnemu gwintowi, aby wkręt nie rozrywał aż tak tego plastiku.
Rekomendowane odpowiedzi