Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale tu nie chodzi o pojemnosc ale o przepustowosc.

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 784,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O przeplyw

Opublikowano
O przeplyw

o to o to :decayed:

Opublikowano

Witam.

Zgadza się - większe/wydajniejsze turbo to więcej powietrza, ale jeśli obudowa przepływomierza pozostaje bez zmian to przepływ 120g/s będzie taki sam dla K03 i dla K03s/K04 z ta różnicą, że większa turbina będzie mniej obciążona i szybciej osiągnie ten przepływ. Jeśli chodzi o AEB (nie ma czujnika ciśnienia) to wydaje mi się, że nic nie powinno się dziać, sterownik wprowadzi co najwyżej małą korektę bo w tym silniku czas otwarcia wtrysku zależy w głównej mierze od wartości odczytanej z przepływki. Inaczej może wyglądać sytuacja w autach z czujnikiem ciśnienia w dolocie - tam N75 będzie starał się utrzymać doładowanie aż do momentu osiągnięcia zadanego ciśnienia. A jak już ktoś kilka postów wcześniej napisał - większe/wydajniejsze turbo to więcej powietrza przy tym samym ciśnieniu. I tu już może być ubogo.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.:wink:

Opublikowano

silnik AEB po zmianie turbo na k04, przy dokreceniu do okolic 3tys obrotow wpadnie w tryb awaryjny i tyle bedzie z jazdy :)

Opublikowano

Nie wiem pewnie nie mam racji odniosłem się tylko do tego co kolega napisał:

0.5b z k03 a 0.5b z k04 to nie jest to samo. Ladunek bedzie duzo wiekszy z k04 co oznacza ze bez strojenia bedzie ubogo i temperatura moze zabic silnik

Wg. mnie nie jest to prawda, dla przykładu dam logi auta z hybryda k04 i seryjnym programem VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM nie wiem ale z tego co widac ładunek się za bardzo nie zmienił w porównaniu do k03 chyba że czegos nie widze.

A co do reszty rozważań na temat jednego bara już napisałem na k04 możemy dmuchnąc np. 1 bar przy 6,5 tys obr i uzyskac przykładowo 250 KM a a na k03 mozemy dmuchnąc 1 bar przy 5 tys obr. i uzyskac 200 KM więc przecież jasne wszyscy to rozumieju i wiadomo że przy 6.5 tys obrotów i 1 barze będzie dużo większy przepływ.

Opublikowano

jak zalozylem frankenturbo w miejsce k03 to dokladnie tak zachowywal sie sterownik - przy 3tys tryb awaryjny i koniec szalenstw

Opublikowano

myśl jak uważasz, ale nie mąć innym w głowie że można włożyć większą suszarkę i nie strojąc tego latać bez obaw o silnik, uwierz mi że widziałem logi 1.8t wzdłużnych i poprzecznych z K04 bez strojenia i cofało zapłonami po 10-12 stopni bo było ubogo

Opublikowano

Ok masz racje trzeba stroić, prosze nie brać moich postów pod uwagę, to było czysto teoretyczne dywagacje :decayed:.

Opublikowano
Obys tylko odpowiednio mocno tak sie pacnął w czółko.

I pacnij się też tak mówiąc to kilku osobom chociażby z tego forum, które zmieniły na hybrydy i/lub k04 i jezdziły na seryjnych wtryskach, a potem miały remont silnika. Siedzisz sobie przed monitorkiem i powtarzasz zasłyszane/przeczytane wcześniej teksty, a jak koledze przydaży sie awaria silnika to co mu powiesz? "Sorry taki mamy klimat?" :D :D :D a może "Czytalem, że u innych było OK" :D :D :D

Ale po co się gotujesz? Nie wiem czy pamiętasz, ale to jest forum i każdy ma prawo wypowiedzieć się na dany temat. A jeśli tak bardzo ten temat Cię poruszył, to ok - Twoja racja, mój spokój, lekarz kazał przytakiwać. :wink:

Opublikowano

FMIC homemade kit:

IMG_1261.jpg

- 2M alu 60mm

- Wąż zbrojony 60mm (dostałem od znajomka metr kosztuje 108Eur, wykorzystywany do podajników wtryskarek w fabrykach)

Jak który chce to się podzielę :wink:

No i kawałek kwasa 80mm ale to nie do tego :decayed:

Opublikowano

Wąż zbrojony nie wiem czy się na da, ma falowaną strukturę :decayed:

Opublikowano

Obroty będą falować od struktury :polew:, a tak serio to chce użyć go tylko w "trudnych" miejscach a reszta sylikony i alu. Bo mam cooler z wyściami do wewnątrz. :facepalm:

Opublikowano

czy kolektor wydechowy AVJ był mniejszy od BEX ? szykuje sie do wymiany i nie wiem czy jest sens szukac z bex i czy w ogóle bedzie jakaś rożnica ?

Opublikowano

byla mowa o tym, srednice i gabaryty sa te same a wiec i wydajnosc

od bexa byl z nieco wytrzymalszego materialu wiec moim zdaniem nie oplaca sie szukac

Opublikowano
silnik AEB po zmianie turbo na k04, przy dokreceniu do okolic 3tys obrotow wpadnie w tryb awaryjny i tyle bedzie z jazdy :)

Nic takiego nie bedzie mialo miejsca. Praca WG jest oparta o przeplywke, gdy przeplywka osiagnie zadana wartosc zapisaną w ECU wowczas WG sie uchyla.

Opublikowano

To ciekawe co piszesz bo dokladnie tak zachowal sie moj samochod po zmianie k03 na przerosniete k04 (frankenturbo)

Opublikowano

Dev, u mnie tez byl dziwny notlouf po zakupie, dopiero w AZ cos grzebali przy WG i chodzilo w miare znosnie...

Opublikowano

Na mocnym i wiekszym turbo bedzie przeładowywać w wiekszości przypadków.

Opublikowano
Na mocnym i wiekszym turbo bedzie przeładowywać w wiekszości przypadków.

Sprecyzuj na jak mocnym i większym turbo...