carpa84 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Czy słyszał ktoś z Was o takich czujnikach ? Prosiłbym o jakieś opinie. http://allegro.pl/czujnik-cofania-bez-wiercenia-w-zderzaku-eps-1-i1704400320.html
sgx Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 I jak kolego założyles to u siebie?? Pytam bo sam chce sobie zalozyc czujniki parkowania i zastanawiam sie wiercic czy też nie wiercic Sent from my Desire HD using Tapatalk
karbonek Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ciekaw jestem jak to się z murem zachowa
mobi Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ciekaw jestem jak to się z murem zachowa A jaka różnica czy mur czy coś innego?
scuzz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zakres wykrywania 7-10 cm ... no to z hakiem nie pojeździsz.
carpa84 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2011 I jak kolego założyles to u siebie?? Pytam bo sam chce sobie zalozyc czujniki parkowania i zastanawiam sie wiercic czy też nie wiercic Sent from my Desire HD using Tapatalk Nie niestety jeszcze się nie zdecydowałem czekam na jakieś opinie. Zakres wykrywania 7-10 cm ... no to z hakiem nie pojeździsz. Czytamy uważnie " Zakres wykrywania przeszkód od 70 - 10cm " "Elektromagnetyczne czujniki parkowania będą również poprawnie pracować nawet jeśli z tyłu auta będzie zamontowany hak lub koło zapasowe. Żadne inne czujniki parkowania nie potrafią sobie z tym poradzić." Dalej czekam na opinie !!
majkel_majki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Pewnie będziesz musiał być pierwszy albo stchórzyć bo raczej nikt tego jeszcze nie montował, ja sam pierwsze słyszę o takim wynalazku jak te czujniki.
marianoBRW Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 zamówiłem z ciekawości wczoraj te czujniki jak dojdą i zbiorę się żeby je założyć to dam znać pozdr mariusz
karbonek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Miałeś fizykę w szkole? Czy mur jest ferromagnetykiem? Ciekaw jestem jak to się z murem zachowa A jaka różnica czy mur czy coś innego?
majkel_majki Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Sądzę, że te czujniki pracują w oparciu o pomiar zakłóceń wytwarzanego pola magnetycznego przez obiekty znajdujące się w pewnej odległości za pojazdem, więc ferromagnetyk czy nie ferromagnetyk nie ma tu nic do rzeczy
marianoBRW Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Gdzieś na forum wyczytałem ( jak znajdę wstawię linka) że nie ma problemu z przeszkodą nie metalową. gadałem z kolesiem od którego to biorę i zapewnia że będzie reagowało na murki ludzi itp w poniedziałek jak dobrze pójdzie będę zakładał i się wszystko wyjaśni czy bubel czy warte swojej ceny , zresztą nie wysokiej 139 zł.. pozdr mariusz
tomcio1600 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Też się tym zainteresowałem.. zdecydowana przewaga nad klasycznymi czujnikami z racji tego że ich nie widać.. ciekawe jak to się sprawdza w praktyce
majkel_majki Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Chyba nie wiesz o czym piszesz Skoro jesteś taki mONdry to sprecyzuj albo obal to co powiedziałem :gwizdanie:
tomasimo Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Panowie nic jeszcze nie jest przetestowane wiec nie ma co gadac nad działaniem tych czujników . Założy kolega , napisze i wtedy sie przekonamy . A tymczasem widzę ze na naszym forum jest masę fizyków teoretyków ..
kkam Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 jeżeli dział tak super jak w opisie to będzie to rewelacja
adamq Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Znalazłem coś takiego: Co do PDC opartego na czujnikach ultradźwiękowych to na własnej skórze przekonałem się przy dojeżdżaniu do słupka Passatem 3C taty z fabrycznym PDC. Myślałem, że jakoś się te fale wysyłane przez sensor pokrywają, ale niestety mimo, iż PDC nie wydawał żadnego dźwięku między słupkiem, a zderzakiem było jakieś 5mm odległości (o mały włos od otarcia) :/
karbonek Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Panowie nic jeszcze nie jest przetestowane wiec nie ma co gadac nad działaniem tych czujników . Założy kolega , napisze i wtedy sie przekonamy . A tymczasem widzę ze na naszym forum jest masę fizyków teoretyków .. Jestem inż. informatiki i jako pracę dyplomową robiłem system wbudowany. Cewką sobie możesz zrobić wykrywacz metali, a echo sondą (np ultradźwięki) mały radar...
marianoBRW Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 gotowe czujniki założone. pierwsze reakcja po wyjęciu tej taśmy z opakowania to załamka , taśma ta jest zrobiona z jakieś folii aluminiowej takiej jak każdy z nas ma w swojej kuchni. No ale jak się kupiło to wypada już założyć. Po szarpaniu i kombinacji ze zdjęciem zderzaka , przyklejeniu podłączeniu itp. czas sprawdzić jak to cudo działa i.... Działa !!! bez kitu aż sam nie wierzyłem testowane cofanie do drugiego samochodu: 1. wrzucam wsteczny rozlega się pojedyncze bip sygnalizujące "uzbrojenie" naszego czujnika 2. w miare zbliżania nastepuje bip bip bip 3 im bliżej mamy szybkie bip bip 4 a na koniec jak jesteśmy naprawde blisko ciagłe bipppp te blisko to uwaga ok 4-5 cm ( pudełko od zapałek ledwo wchodzi) -testowane na samochodzie - na ścianie - na człowieku powiem Wam, że nie wiem jak to działa ale działa jutro zakładam u kumpla w leonie pozdr mariusz
tuszek77 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 no to teraz czekamy na komentarz inżyniera informatyki
Rekomendowane odpowiedzi