sk8cikkk Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jest ktoś z podkarpacia co ogarnia ten temat? Odpłatnie bym odwiedził taką osobę. Ja osobiście jestem laikiem co do takich spraw samochodowych. :c
Cezarrr Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Żarówka mi się zaświeciła na głową jak zobaczyłem patent Bartsa z foliowaniem lamp:) Może temat by załatwiło spryskanie tej nieszczęsnej regulacji jakąś gumą w sprayu, coś w stylu plastidip, co myślicie? Po kilku warstwach robi się dość gruba powłoka która teoretycznie nie powinna przepuszczać wody i zawsze łatwo można to zerwać.
KoJ@K Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zaklej bezbarwną tasma otwor do regulacji w blotniku i tez nie powinna Ci juz tam woda leciec.
Cezarrr Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Oring w regulacji wymieniony, zasmarowany smalcem, otwory pozaklejane, czekam na deszcz, zobaczymy jaki będzie efekt:)
Czesław112 Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Siema!Znacie może kogoś z forum kto przerabia h7 na bixenon+ewentualnie montaż spryskiwaczy?
Andrzej 1976 Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Dnia 25.08.2011 o 23:51, rafsus napisał: Jako że wielkimi krokami zbliża się okres nasilania tej usterki, postanowiłem podzielić się z wami moim patentem na tą dolegliwość. Jeżdżę już tak od roku i wszystko jest ok, nic nie paruje ani w lampie nie mam akwarium. Jest dużo teorii na temat dlaczego lampy parują, jednak według mnie jedna jest tylko prawdziwa, otóż inżynierowie z VALEO dali d*py i umieścili regulację lampy w najniższym punkcie gdzie podczas deszczu lub mycia zbiera się cała woda z mokrego reflektora, dodatkowo podczas mycia woda dostaję się na lampę przez otwór regulacyjny lampy znajdujący się w karoserii. A więc do dzieła: 1. Na początku wymieniamy nieszczęsny o-ring na ciut większy jest to stary sposób jednak nie do końca działa. Oczywiście wszystko czyścimy z zabrudzeń przed złożeniem. Stary oring Nowy oring 2. Czyścimy gniazdo regulacji i zaznaczamy punkty odpływu wody do wywiercenia Przed czyszczeniem Po czyszczeniu + zaznaczone krzyżykami miejsca do wiercenia 3. Wiercimy otwory oraz fazujemy ich brzegi w celu lepszego spływu do nich wody 4. Składamy zębatki 5. Na środkowe otwory osłony dokładamy podkładkę i całość skręcamy. Ja dodatkowo podkładkę przykleiłem klejem z pistoletu " na gorąco" Podkładkę docinamy jak na zdjęciu w celu umożliwienia regulacji lampy 6. Dodatkowo powiększamy tylny otwór spływowy bo fabryczny jest za mały 7. Całość zalewamy klejem z pistoletu jak na fotce poniżej. Dookoła zostawiając otwór z punktu 6 nie zaklejonym. Mam nadzieję że się przyda
Andrzej 1976 Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Zrobiłem jak pokazales. Zmieniłem oringi i uszczelnilem. Wszystko ok ale czemu po włączeniu świateł nie opuszczają się i podnoszą jak to było wczesniej. Co zrobiłem nie tak. Oring większy założyłem i wcisnelem na siłę troche. Powiem jeszcze ze ciężko ruszyć regulacje ręczna imbusem nr 6. Wody nie ma ale regulacja świateł poziomu nie działa a przed operacją dzialalo. Co jest nie tak.
KoJ@K Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Wedlug mnie dales za gruby oring i to on uniemożliwia obracanie się zębatki, bo ma poprostu za duży opór.
_chris_ Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja też mam problem z parującym bixenonem, dodatkowo miałem popękane tylne pokrywy. Kupiłem 2x nowe w ASO, założyłem, wszystkie zrobiłem z poradnika i niestety. Większa wilgoć, duży deszcz, zaświecę lampy na dłuższą chwilę i parują aż do połowy wysokości. Gołym okiem nie widać żadnej nieszczelności na lampie ani pęknięć. Wcześniej na pewno lało się przez regulację, bo wymieniałem oba silniczki i potem były tam zacieki i rdza. Gdzie można jeszcze szukać nieszczelności? Odpowietrzniki drożne
Cezarrr Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zatkaj czyms dziure po wtyczce, pedzelek i woda z mydlem, wysmaruj wszystkie laczenia ta piana i dmuchnij czyms w odpowietrznik. Zobaczysz skad leca bomble. Najpewniejszy i najprostrzy sposob.Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
giemar Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Sprawdź jeszcze oringi od żarówek kierunkowskazów....
kaman Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 W dniu 18.11.2017 o 14:10, giemar napisał: Sprawdź jeszcze oringi od żarówek kierunkowskazów.... Dokładnie Miałem ten sam problem co większość - jeden bix bardzo parował, zrobiłem wszystko co znalazłem w tym temacie - uszczelniłem regulacje, zmieniłem dekielek (był trochę pęknięty), sprawdziłem łączenia i drożność odpowietrzników. Mimo to lampa ciągle parowała. Coś mnie tknęło żeby wymienić oring od żarówki kierunkowskazu i bingo - lampa przestała parować. Stary oring był już na tyle odciśnięty i twardy że nie spełniał swojej funkcji w 100%. Dlatego radzę zacząć od uszczelnienia zębatek od regulacji, wymiany oringów i sprawdzenia czy dekielek dobrze przylega do lampy. Oczywiście zanim zaczniemy lampę uszczelniać to trzeba ją bardzo dobrze wysuszyć. Moja przez dwa dni leżała na słońcu i dodatkowo wieczorami podsuszałem ją suszarką do włosów Teraz problem z parowaniem lampy jest mi obcy
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam, może ktoś podać, a raczej wytłumaczyć o co chodzi z wymiarami oringu jaki trzeba zastosować. W temacie jest opisany oring fi5x2mm, ale 5mm to jest średnica zewnętrzna, a 2mm to średnica wewnętrzna, czy grubość??Najlepiej jak by ktoś miał jakieś zdjęcie tego oringa.Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
słoniu Opublikowano 19 Grudnia 2017 Opublikowano 19 Grudnia 2017 W dniu 16.12.2017 o 05:15, Lukasz_mk2 napisał: Witam, może ktoś podać, a raczej wytłumaczyć o co chodzi z wymiarami oringu jaki trzeba zastosować. W temacie jest opisany oring fi5x2mm, ale 5mm to jest średnica zewnętrzna, a 2mm to średnica wewnętrzna, czy grubość?? Najlepiej jak by ktoś miał jakieś zdjęcie tego oringa. Podpinam się pod te pytanie, Czy ktoś posiada wymiary O-ringu jaki potrzeba do wykonania tego DIY ? Bo u mnie dobrałem grubszy ale chyba ktoś wcześniej tam był i nie zdało to egzaminu, bo dalej parują lampy :/
Exmi Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Parować może przez wiele miejsc najczęściej właśnie regulacją, ale może być gdzieś indziej nieszczelność. Najlepiej zrobić test, zatkać dwa odpowietrzniki, w trzeci dmuchać powietrze i jednocześnie psiukać na lampę np płynem do mycia szyb. Tam gdzie pojawią się pęcherze powietrza tam jest nieszczelność.
słoniu Opublikowano 22 Grudnia 2017 Opublikowano 22 Grudnia 2017 W dniu 20.12.2017 o 22:57, Exmi napisał: Parować może przez wiele miejsc najczęściej właśnie regulacją, ale może być gdzieś indziej nieszczelność. Najlepiej zrobić test, zatkać dwa odpowietrzniki, w trzeci dmuchać powietrze i jednocześnie psiukać na lampę np płynem do mycia szyb. Tam gdzie pojawią się pęcherze powietrza tam jest nieszczelność. Dobry pomysł, nie powiem po świętach sprawdzę i zdam relacje
michcio28810 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Opublikowano 24 Grudnia 2017 2mm to grubość oringu. Ja kupuje 8x2mm i zeszlifowuje tak żeby wchodził ciasno, do tego smar silikonowy i jest ok
kot_ik Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Może banalne pytanie ale jak wyjąć ten bolec od regulacji lampy aby wymienić w nim oring na troszkę grubszy ...? Czy ciągnąć przy trybie mocno do góry i wyskoczy ?
KoJ@K Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Od góry odkręć torxa, wyjmij ten plastik z trybkiem i podważ ten bolec płaskim śrubokrętem w ~ połowie jego wysokości.
Rekomendowane odpowiedzi