Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, NelsonPL napisał(a):

W razie czego sam wymienie na nowe.

Jeżeli to rzeczywiście amortyzator, to mam nadzieję, że zostało Ci kasy po kupowaniu prezentów na Święta, bo amortyzatory do MR są dostępne tylko oryginalne w ASO, a że wymieniamy zawsze parami (czyli oba na osi), to przyjemność podwójnie droga, a tanie to one nie są:whistling:

• Odpowiedzi 34,8 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W razie czego można zamontować inne czy tylko dostępne z ASO?

Jeśli to nie amortyzatory to co to może być innego?:eusathink:

Dotykałem tą wylaną substancje i nie była ona oleista ani nie posiadała zapachu. Bardziej bym powiedział, że było to coś jakby woda.

Zaznaczam , że wymieniałem koła...  Czy mogłem coś uszkodzić?

Na co zwrócić uwagę po zdjęciu koła?

Edytowane przez NelsonPL

Opublikowano
7 minut temu, NelsonPL napisał(a):

W razie czego można zamontować inne czy tylko dostępne z ASO?

Niektóre sklepy sprzedają takie Sachsa do MR ale też wielkiej różnicy cenowej do ASO nie ma, ponieważ amortyzatory MR są drogie. Zwykłych w miejsce MR nie możesz zamontować, bo będzie masa błędów i choinka na blacie. 

Na podstawie wrzuconego zdjęcia nie można określić co jest przyczyną, więc nie będę zgadywał co może być, bo może być wszysto, co ma jakiś płyn. Ty jesteś na miejscu, więc musisz sprawdzić co i skąd cieknie. Poza tym po wymianie amortyzatorów MR trzeba zrobić nastawy podstawowe za pomocą programu diagnostycznego, więc sam tu nic nie zrobisz.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Czy jeśli to nie amortyzator a np wyciek płynu hamulcowego to zauważyłbym coś podczas hamowania itp?

Możliwe jest uszkodzenie czegoś przy wymianie koła? (przewód itp)

Może to być skroplona woda? Zauważyłem to po nocnej trasie we mgle... 

Edytowane przez NelsonPL

Opublikowano

Tak jak mówiłem, bez dokładnych oględzin nie będę zgadywał, co może być, a co nie. 

Wyciek płynu hamulcowego objawałby się w zależności od wielkości wycieku, brakiem hamulców i wpadnięcie pedału hamulca w podłogę.

Opublikowano

Czy po wylaniu amortyzatora nie powinno bujać autem?

Możliwe , że po wylaniu by działał nadal prawidłowo?

Myślę też , że ABS,ESP też by mrugało bo byłby problem z prawidłową trakcją..Mam rację? Wyczytałem też , że przy magneRide jest kontrolka...

Bez tytułu.png

Edytowane przez NelsonPL

Opublikowano

@NelsonPL jak zwykle, błahy problem a minimum 100 postów będzie 😛

Opublikowano

Usterka systemu MR prowadzi do zapalenia się kontrolki. Czy Ty byłbyś w stanie odczuć jeden uszkodzony amortyzator, raczej wątpię. Większość kierowców z tym jeździ nawet o tym nie wiedząc. Moim zdaniem gdyby był uszkodzony, miałbyś komunikat i kontrolkę.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

@NelsonPL klakier od sąsiada zaznaczył Ci teren 😏 zmywacz tylko z aso 

Opublikowano
16 godzin temu, NelsonPL napisał(a):

Nie jest to pewne jeszcze , że wylał..:kawa:

Po pierwsze; Jeśli jest drive select i magnetic ride to jest od tego kontrolka.

Po drugie: Jeśli by było coś nie tak powinna się zapalać kontrolka od  trakcji czyli ABS  ESP itp

Tutaj nie ma żadnych niepokojących objawów podczas jazdy.

Na nierównościać nic nie stuka i na zakrętach auto prowadzi się idealnie.

W poniedziałek ściągnę koło i zobaczę.

W razie czego sam wymienie na nowe.

Z tyłu nie jest to skomplikowane. :cygaro:

Amortyzator często wylewa powoli, nie jest powiedziane, że od razu cały olej z niego wypłynął. Nawet jak cały wypłynie, zawsze zostaje jeszcze sprężyna, audi ma dodatkowo 70% swojej masy na przedniej osi, to też często z wywalonymi amorami można jeździć latami i tego nie odczuć. Jedyna pewna diagnoza (o ile po zdjęciu koła nie wyjdzie nic więcej) to demontaż amortyzatora i fizyczny test jego pracy 'w rękach'.

Opublikowano
10 minut temu, Langista napisał(a):

Jedyna pewna diagnoza

Na stanowisku do amortyzatorów sprawdzisz stan bez demontażu. Wjeżdżasz, uruchamiasz test i obserwujesz na monitorze i czekasz. Po 1 min. masz wynik.

Opublikowano

Rozumiem , że w amortyzatorach MagneRide tych co mam znajduje się olej i gaz? Zgadza się? Jeśli nie ma oleju to amortyzator nie cofa?

Jutro zdejmę koło i pooglądam co się tam wydarzyło.:eusathink:

Edytowane przez NelsonPL

Opublikowano

Zdejmi i oblookaj zanim będziemy tu 100 stron w kółko pisali co może...

Opublikowano
W dniu 21.12.2025 o 09:48, Muskel1 napisał(a):

Na stanowisku do amortyzatorów sprawdzisz stan bez demontażu. Wjeżdżasz, uruchamiasz test i obserwujesz na monitorze i czekasz. Po 1 min. masz wynik.

Nic się z tego nie dowiesz, miałem wylane amory z tyłu a na skp pokazywało 75%, tyle z tego testu wychodzi. Żeby tam wyszło cokolwiek, musiałbyś chyba bez amortyzatorów przyjechać.

Opublikowano

To słabe stanowisko:whistling:

Opublikowano

kiedys miałem podobnie w B5tce

na rolkach 76% a jezdzic sie nie dało po dziurach

jak załozyłem nowe to na SKP wyszło 73% a auto jezdziło jak marzenie

jak widac te pomiary o kant d.... otrzec

Opublikowano
11 godzin temu, Dev napisał(a):

kiedys miałem podobnie w B5tce

na rolkach 76% a jezdzic sie nie dało po dziurach

jak załozyłem nowe to na SKP wyszło 73% a auto jezdziło jak marzenie

jak widac te pomiary o kant d.... otrzec

Tez tak kiedyś miałem na skp równo po 90% a ulane byly i stukały jak panowie od fotowoltaiki do drzwi

Opublikowano
12 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

To słabe stanowisko:whistling:

Nie wiem jak to jest zrobione, może komuś to dobrze wykazało, mnie na 3 samochodach i różnych SKP to nie pomogło, wyniki były zawsze w okolicach 75-70%, gdzie w niektórych samochodach wiedziałem na 100%, że amortyzatory są do wymiany, a po ich wymianie często wynik był jeszcze gorszy. Możliwe że na SKP w mojej okolicy (a dwie mam nówki) te urządzenia są źle skalibrowane, ale wynik podobny jak ze starymi, to coś tu nie gra 😅. Możliwe też, że sprawdzana oś musi mieć jakiś docisk, który przy większości jest i tak za mały, bo auta dzisiaj są coraz to lżejsze, dochodzi amortyzacja samych opon, których urządzenie pewnie nie bierze w kalkulacje itp.

Opublikowano

2.0tfsi CPMB z skrzynią 8hp.

Umie mi ktoś sprawdzić numer oringów jakie ida na rurki od chłodzenia skrzynii (Te co wchodzą w chłodnice) ? i ew numer całych tych rurek ?

IMG_5472.thumb.jpeg.3f008a6e2d9f3921ded3c6d0cd772ec3.jpeg

Opublikowano

VIN