Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie sposób dogrzać silnik - wskazówka max na 70 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, piotrsob1 napisał:

Masz typowe objawy dla auta z silnikiem TDI :decayed:

Nie przełączaj na ECON to w niskich temperaturach ogrzewaniu wnętrza dopomoże elektryczna nagrzewnica ( raczej powinna być w auciei przy temperaturach na zewnątrz poniżej +4 stopni bodajże powinna uzupełniać niedobory ciepełka  ).

Wskaźnik temperatury an blacie ma nieliniową charakterystykę i pomiędzy 80 a 100 stopni na blacie pokazuje 90 stopni :P

Niemiec chciał zrobić nam dobrze , zakres pomiędzy 80 a 100 stopni to normalny zakres temperatur roboczych dla tych aut i wyszedł z założenia że lepiej będzie jak na blacie będzie w tym czasie 90 stopni ( mniej obeznani właściciele nie będą zadawać głupich pytań ) :decayed:

Nie wziął tylko pod uwagę że sprzęt diagnostyczny trafi pod strzechy i dopiero zacznie się problem ...:D

Czytając Twój opis to na razie nie widzę żadnych problemów z układem chłodzenia i ogrzewania ...

Dzieki koledzy za info.. Wiem ze to głupie, ale też myslalem o tym, ze jednak chyba nie mam zadnego problemu.. Zdziwilem sie po prostu ze tak różnie mi się rozgrzewa auto. 

Zastanawiające jest jednak dla mnie ten spadek temp ale to czasami tylko.. W jezdzie w korku to chyba powinien wzrastac? 

Czyli wyłączyć econ (kontrolka gaśnie) i wtedy jezdze na klimie prawda? 

Opublikowano
3 godziny temu, Biggi napisał:

Zastanawiające jest jednak dla mnie ten spadek temp ale to czasami tylko.. W jezdzie w korku to chyba powinien wzrastac? 

No właśnie nie koniecznie :decayed:

Ten silnik pracując na biegu jałowym produkuje tak mało ciepła odpadowego ( które można wykorzystać do ogrzewania ) że przy mocniejszym nawiewie i ustawionej wysokiej temperaturze wnętrza pobiera go więcej niż silnik produkuje i motorówka się wychładza :P

Dla tego w korku nawiew na dwie, max. trzy kreski i nie więcej niż 20 stopni na klimatroniku ( najlepiej 18 stopni ) rozwiązuje zazwyczaj problem ( nie dotyczy bardzo niskich temperatur rzędu minus 15-20 stopni , wtedy nawet takie zabiegi są zazwyczaj nieskuteczne :decayed: )

3 godziny temu, Biggi napisał:

Czyli wyłączyć econ (kontrolka gaśnie) i wtedy jezdze na klimie prawda? 

Jak ECON wyłączony ( zgaszona kontrolka ) to na klimie jeździsz gdy na dworku jest powyżej +4 stopnie C, jak jest mniej to klima się wyłącza a zaczyna działać elektryczny dogrzewacz ( w momentach gdy deficyt ciepła jest duży ).

Oczywiście by zaczął działać musi być w aucie i musi być sprawny ( na naszą strefę raczej montowali , od którego roku dokładnie nie powiem, ale u Ciebie na 99 % jest ) chyba że auto z Włoch albo Hiszpanii to dogrzewacza może nie być ..:naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrsob1 napisał:

No właśnie nie koniecznie :decayed:

Ten silnik pracując na biegu jałowym produkuje tak mało ciepła odpadowego ( które można wykorzystać do ogrzewania ) że przy mocniejszym nawiewie i ustawionej wysokiej temperaturze wnętrza pobiera go więcej niż silnik produkuje i motorówka się wychładza :P

Dla tego w korku nawiew na dwie, max. trzy kreski i nie więcej niż 20 stopni na klimatroniku ( najlepiej 18 stopni ) rozwiązuje zazwyczaj problem ( nie dotyczy bardzo niskich temperatur rzędu minus 15-20 stopni , wtedy nawet takie zabiegi są zazwyczaj nie skuteczne :decayed: )

Kurcze dokladnie tak mam.. Jak temp. w srodku ustawiona na takie 18.5 stopnia i takie 2 - 3 kreski to elegancko wszystko grzeje i kabinę i silnik na desce 90 stopni ? Zwieksze temp. do 21.5-22 i w korku, na postoju zaczyna temp. na desce spadać. 

No to pozostaje mi jeździć/obserwować i chwilowo sie nie martwić. TTTM ?

Dzięki serdeczne za objaśnienie co i jak?

Edytowane przez Biggi

Opublikowano

robi sie sie zimno to temat wraca jak bumerang

ten typ tak ma, amen

Opublikowano

A co z klapkami na przednim pasie przed chłodnicą? Dopiero w B6 na nie wpadli?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam a4 b7 1.8t mam problem auto nagrzewa się bardzo ciężko jade ok 40 km przy prędkości ok 80km/h i nie nagrzewa się na 90 stopni a jak już złapie po mieście 90 stopni to czasem podczas jade temperatura spada nawet do 70 stopni i z nawiewów leci mniej ciepła czy to wina czujnika czy termostatu?

Ps: i Mam błąd 17536 

Czyjnik wymieniony ten 4 pinowy i dalej to samo 

Opublikowano
W dniu 6.12.2020 o 14:21, Dev napisał:

robi sie sie zimno to temat wraca jak bumerang

ten typ tak ma, amen

Pomożesz?;) mi ?

Edytowane przez Marcinlbn24

Opublikowano
30 minut temu, Marcinlbn24 napisał:

Witam a4 b7 1.8t mam problem auto nagrzewa się bardzo ciężko jade ok 40 km przy prędkości ok 80km/h i nie nagrzewa się na 90 stopni a jak już złapie po mieście 90 stopni to czasem podczas jade temperatura spada nawet do 70 stopni i z nawiewów leci mniej ciepła czy to wina czujnika czy termostatu?

Ps: i Mam błąd 17536 

Czyjnik wymieniony ten 4 pinowy i dalej to samo 

Pozostał termostat

Opublikowano
10 minut temu, Dev napisał:

Pozostał termostat

Czujnik kupiłem ma znaczki auto i VW za ok 50 zł wiec czujnik raczej odpada ze nowy zły ? A termostat jaki polecasz .?

Opublikowano

Porównaj wskazania g62 z g2 i będziesz wiedział. 

Opublikowano
1 minutę temu, przem8 napisał:

Porównaj wskazania g62 z g2 i będziesz wiedział. 

G62 i g2 to nie jest jeden czujnik? Czyli ten co wymieniłem ?

Opublikowano
39 minut temu, Marcinlbn24 napisał:

Czujnik kupiłem ma znaczki auto i VW za ok 50 zł wiec czujnik raczej odpada ze nowy zły ? A termostat jaki polecasz .?

kup w ASO, to co kupiłeś może byc podjebką

Opublikowano
1 minutę temu, Dev napisał:

kup w ASO, to co kupiłeś może byc podjebką

Ile w aso kosztuje czujnik ten i ile kosztuje termostat?

Opublikowano
6 minut temu, Marcinlbn24 napisał:

Ile w aso kosztuje czujnik ten i ile kosztuje termostat?

ok 150zł, termostat kup w zamienniku ale dobrej jakosci

daj VIN to CI napisze jego nr 

Opublikowano

Czujnik 150? Czy termostat? 

20210209_221425.jpg

Opublikowano

czujnik

nr termostatu - 06B 121 111 K

zamiennik Mahle - 

E-KATALOG.INTERCARS.COM.PL

Inter Cars: Katalog i sklep części samochodowych

Opublikowano
Teraz, Dev napisał:

czujnik

nr termostatu - 06B 121 111 K

zamiennik Mahle - 

E-KATALOG.INTERCARS.COM.PL

Inter Cars: Katalog i sklep części samochodowych

To kupić termostat i wymienić? Najpierw ? W aso ?

Opublikowano
7 minut temu, Marcinlbn24 napisał:

To kupić termostat i wymienić? Najpierw ? W aso ?

termostat kup sobie nawet na allegro

ALLEGRO.PL

Kup teraz BEHR TERMOSTAT ORYGINAŁ PASSAT 2.0 ALT A4 A6 1.8T z Lublin na Allegro.pl, za 173 zł w kategorii {Układ chłodzenia silnika} - {Termostaty}. Opinie i recenzje czy warto kupić ofertę id:...

tutaj masz od razu z dobrym czujnikiem

Edytowane przez Dev

Opublikowano
1 minutę temu, Dev napisał:

termostat kup sobie nawet na allegro

ALLEGRO.PL

Kup teraz BEHR TERMOSTAT ORYGINAŁ PASSAT 2.0 ALT A4 A6 1.8T z Lublin na Allegro.pl, za 173 zł...

tutaj masz od razu z dobrym czujnikiem

w tym zestawie jest jakiś czujnik jeszcze? Z termostatem?

Opublikowano
7 minut temu, Marcinlbn24 napisał:

w tym zestawie jest jakiś czujnik jeszcze? Z termostatem?

tak, jest widoczny na zdjeciu, ten zielony