Voucher Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Ostatnio zauwazylem ze moj klekot cos przykoptuje na zimnym silniku przy odpalaniu. Jest to kolor taki niebieskawy. W sumie gdy jest rozgrzany i wylacze go na pare minut a pozniej znowu odpale to tez zakopci. Moze nie tak bardzo ale cos tam pusci. I teraz nie wiem co moze byc tego przyczyna. Czyzby turbo sie zegnalo? Dodam jeszcze ze nie mam znaczacego ubytku oleju. Na 7000km dolalem 300ml oleju... Gdy sprawdzalem poziom na bagnecie na zimnym silniku mialem 2 kreski natomiast na rozgrzanym 4. Z dynamika i spalaniem auta tez wszystko OK. Tu filmiki: Na zimnym silniku (wieczorem): http://www.wrzuta.pl/film/edAmYiORHP/mvi1 Na rozgrzanym silniku (kręcony do 4000rpm): http://www.wrzuta.pl/film/z6yOcCHbAp/mvi2
zibizab Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Prawdopodobnie lekko przepuszcza turbina-smarowanie. Spradz wąż z turbo do IC
audi.wielun Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zrób logi Vagiem. Może to być przepływomierz.
luby1979 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 witka.Z tego co wiem i obserwuje,to kazdy diesel przy rozruchu puszcza chmurke(dawka rozruchowa jest wieksza).Co do drugiego filmiku(na cieplym),to nie kopci...chyba z Twoim traktorkiem jest ok:)
Voucher Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Prawdopodobnie lekko przepuszcza turbina-smarowanie. Spradz wąż z turbo do IC Wszystko suche i na swoim miejscu. Także nie wiem co może byc przyczyną tego kopcenia...
ArtJG Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Wszystko suche i na swoim miejscu . Także nie wiem co może byc przyczyną tego kopcenia... Kolego, myślę że przesadzasz. Gdyby mój klekot (1Z) tak "kopcił" to uśmiech by mi z twarzy nie schodził A wracając do tematu, każdy, nawet nowy diesel na zimnym silniku, przy rozruchu zakopci. I nie ma znaczenia czy to TDI czy Common Rail Pozdro. PS Zajrzyj tu
audi.wielun Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Wydaje mi się że tego dymku to za dużo puszcza na tym filmiku. U mnie jest to praktycznie nie widoczne. Więcej wymiata na wyższych biegach kiedy dostanie do spodu.
Voucher Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Nie wiem czy to ma jakiś zwiazek z kopceniem ale wczesniej dolewalem do paliwa preparat STP do czyszczenia wtryskiwaczy (http://www.upromex.com.pl/catalog/characteristics/stp_formuladowtryskiwaczydiesla.jpg). P.S. Przyznam sie ze jakos wczesniej nie zauwazalem takiego dymka...
1.9 TDI Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ja użyłem tego samego i tak jak ty przed użyciem nic chyba nie kopcił nie widziałem przynajmniej a po dolaniu tego to kopci preparatu puszcza bąka
boseron Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 tez wlałem buteleczke do czyszczenia wtrysków i kopci ale tak musi byc bo to troche rozpuszcza nagar i go wypala
Voucher Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Opublikowano 3 Listopada 2008 A czy takie kopcenie moze byc spowodowane ze cos nie tak jest z EGR-em? Dodam tylko ze tak kopci tylko na zimnym.
Dominik (Puławy) Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 U mnie też występuje ten sam efekt dymienia nasila się przy spadku temperatury poniżej zera.Poprzedniej zimy odpalałem poniżej -15 stopni odpalić odpalił ale chmura o kolorze jasno niebieskim (czy jasnym) pokryła większość parkingu.W lecie nie mam żadnych problemów dymu nie widać.Dodam jeszcze że nie dolewałem żadnych środków do paliwa.
Voucher Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Opublikowano 5 Listopada 2008 No i ten dym nie smierdzi spalonym olejem.
rookie Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 kolego jeśli masz przebieg 200 tys. km + to naprawdę nie ma czym się martwić oczywiście jak chcesz zrób sobie logi mój ma 223 tys. km i też na zimnym tak sobie bąknie super filmik i silnik ładnie chodzi
_Solar_ Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 Z tego co wiem i obserwuje,to kazdy diesel przy rozruchu puszcza chmurke(dawka rozruchowa jest wieksza).Co do drugiego filmiku(na cieplym),to nie kopci...chyba z Twoim traktorkiem jest ok:) Zgadzam się z kolegą rowniez zauwazylem ze w wiekszosci klekocikow przy rozruchu na zimnym silniku zostanie puszczona chmurka...W moim klekociku jest podobnie jak postoi przez noc w garazu i rano jak go odpale to pusci dyma,lecz na rozgrzanym jest wszystko oki Gdyby mój klekot (1Z) tak "kopcił" to uśmiech by mi z twarzy nie schodził :decayed to Ty jaki masz w koncu silnik bo w opisie masz AFN :gwizdanie:
michu93 Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 ja rowniez mam AFN i mi jakos nigdy nie zakopcil, nawet jak jest zimny i po odpaleniu jest lekko depnie tak do 2000 i nic. tak samo podczas jazdy... jestem szczesliwym posiadaczem
szynszyl_83 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Opublikowano 14 Grudnia 2009 ja rowniez mam AFN i mi jakos nigdy nie zakopcil, nawet jak jest zimny i po odpaleniu jest lekko depnie tak do 2000 i nic. tak samo podczas jazdy... jestem szczesliwym posiadaczem hehe, nie martw sie jeszcze zakopci.
Kowi87 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Opublikowano 14 Grudnia 2009 ja rowniez mam AFN i mi jakos nigdy nie zakopcil, nawet jak jest zimny i po odpaleniu jest lekko depnie tak do 2000 i nic. tak samo podczas jazdy... jestem szczesliwym posiadaczem hehe, nie martw sie jeszcze zakopci. to żeś odkopał kotleta :gwizdanie:
mati1189 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 jak paliłem na zimnym to tez taka chmura dymu była ze az oczy szczypało , wymienione swiece i dymek znikł...
Rekomendowane odpowiedzi